newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Alternativní způsoby léčby

 
Alternativní způsoby léčby

Alternativní medicína má mnoho podob a může nám tak pomoci řešit různorodé zdravotní trable. Společným a asi nejdůležitějším prvkem je to, že se většinou nezaměřuje na léčbu jednotlivých onemocnění podobně jako klasické lékařství, ale léčí člověka jako celek, se všemi jeho poruchami, odchylkami a trápeními.

 

 

Ne na každého má tato nekonvenční podoba léčení stejný účinek, ale velmi úspěšné jsou tyto metody jako doplněk klasických léčebných postupů – proto se také někdy setkáváme s názvem komplementární medicína.  

 

Pojďme se podívat na nejznámější z nich:

 

Ajurvéda – je jeden z nejstarších léčebných systémů vůbec. První zmínky o ajurvédě – matce všeho léčení, sahají 3000 let nazpátek, ovlivnila však řadu léčebných postupů, které se používají dodnes. Metoda spočívá ve snaze posílit člověka jako celek, a to jak jeho fyzickou, tak psychickou stránku. Nezaměřuje se primárně na příznaky onemocnění, ale snaží se jim předcházet změnou způsobu života a posílením všech tělesných systémů tak udržovat celkové zdraví. Jako prostředek využívá zásadně přírodní zdroje, zejména výtažky z bylin. Stejně jako člověka, i rostliny, které k léčbě používá, považuje za harmonický celek. K léčebných účelům tedy musí posloužit celá bylina, nejen její část. O účincích některých konkrétních bylin si můžete přečíst v našem článku o ajurvédské kávě, která vám jistě zachutná a zároveň může pomoci vyřešit některé neduhy.

 

 

Akupunktura – velmi starobylá léčebná metoda, která má své kořeny pro změnu v čínském lékařství. Věří, že vnitřní tělesná energie způsobená neustálou polaritou prvků Jin a Jang, nazývaná též čchi, protéká 14 kanály (tzv. meridiány), a že právě poruchou proudění této energie vznikají všechna onemocnění. K léčení proto používá přesně určených bodů na těle nad těmito energetickými drahami, kam se vpichují speciální jehly, jež mají za úkol tyto energetické hodnoty vrátit do rovnováhy.

 

Akupresura – velmi silně souvisí s akupunkturou. Vychází ze stejného taoistického učení. Při akupunktuře však nedochází ke vpichování jehel, nýbrž pouze k vyhledávání akupresurních bodů, nahřívání těchto míst a stlačování prsty nebo tupými předměty. Právě působení různě silného tlaku pomáhá a ulevuje od bolesti.

 

Reflexologie – poměrně mladá disciplína, která vznikla ve 20. letech 20. století jako americká varianta akupresury. Podobně jako u ní najdeme i u reflexologie soustavu přesných bodů, které se stlačují a masírují. Tato energetická místa se však vzhledem k problémovým orgánům promítají do chodidel a také rukou. Existují reflexologické mapy, které přesně popisují, které body se pojí s jakými orgány. V běžném životě můžeme reflexologii přeneseně znát například jako velmi účinnou a aktivační chůzi naboso po oblázcích nebo ze speciálních vložek do bot, na které se čím dál více zaměřují i větší obuvnické firmy. Možná by vás překvapilo, jak účinné je například stlačení správného místa na palci u nohy při léčbě zánětu dutin.

 

Homeopatie – hlavní myšlenkou, která dala vzniknout homeopatii, byla již z antiky známá pravda, že podobné se léčí podobným. Látka, která ve větším množství vyvolává u zdravého jedince příznaky nemoci, může v extrémně nízkých dávkách léčit nemocného s podobnými příznaky. I v homeopatii je člověk považován za celek a je rovněž kladen důraz na jeho fyzickou, ale i citovou složku. K léčbě využívá nejčastěji ředěné bylinné extrakty, minerály, živočišné produkty, ale i jiné netoxické látky, kterými se snaží stimulovat vlastní obranu organismu. Velkou výhodou homeopatik je nulová škodlivost a žádné vedlejší účinky. Řada odborných lékařů proto doporučuje homeopatii jako velmi účinnou léčbu, zejména pro děti, seniory, těhotné a kojící ženy, a uchyluje se k nim raději než například k antibiotikům. Preparáty zakoupíte jak již hotové ve formě kapek či kuliček určených k polykání, tak je možnost nechat si je u specialisty namíchat přímo na míru. Pomocí homeopatik se lečí široké spektrum onemocnění, od těch kožních, přes nemoci dýchací soustavy, alergie, psychické problémy, nemoci pohybového aparátu, až po trávicí obtíže.   

 

 

U všech alternativních metod léčby je třeba vždy brát na zřetel, jak vážné zdravotní problémy vlastně řešíme. Žádná z těchto metod nenahradí klasickou léčbu závažných chorob, může však při ní významně pomoci. Naopak záměrné oddalování zásahu odborných lékařů může přinést více škody než užitku, a to zejména u nádorových a zánětlivých onemocnění, kdy je třeba jednat velmi rychle.

 

Stejně jako je nesmírně důležitá důvěra k ošetřujícímu lékaři, platí i v případě různých variant léčení heslo „víra tvá tě uzdraví“. Jste-li ale k těmto postupům skeptičtí a uzavření k podobným alternativám, nepouštějte se do nich. Víra je totiž minimálně polovinou úspěchu! 

Také jste už některou z těchto procedur vyzkoušeli? A pomohla vám?

 

Image courtesy of Baitong333 at FreeDigitalPhotos.net

 

2015.03.25 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30213x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: alternativní léčba ajurvéda akupunktura akupresura reflexologie homeopatie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dobroty z málo známých druhů ovoce

Aronie, kdoule, mišpule, moruše, oskeruše… To nejsou zaklínadla z příběhů Harryho Pottera, ale jména...
 
celý článek | Mgr. Martina Fabšičová | 2015.11.11 | přečteno: 30304x

Bledá závist

Jste úspěšní? Začalo se vám po dlouhém úsilí v některé oblasti konečně dařit? Vedle lidí, co vás budou povzbuzovat a ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.06.08 | přečteno: 30079x

Kuchyně v sezóně, aneb jablkový závin na dva způsoby

Touto dobou už bývají jabloně obtěžkané zralými plody a přišel čas úrodu sklidit. Miluju plné bedny vonících jablek, ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.09.29 | přečteno: 30050x

Stylová móda pro muže II.: Pánské pletené svetry se s úspěchem vrací na módní výsluní

Také se s chutí zachumláte do hřejivého pleteného svetru, jakmile venkovní teploty klesnou opovážlivě nízko a vy...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.04 | přečteno: 30692x
 

Portál pro ženy