newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Rozšířené mýty v péči o pleť

 
Rozšířené mýty v péči o pleť

Nejen o vlasech, ale také o naší pleti a péči o ni koluje spousta mýtů a polopravd. Někdy kvůli nim používáme kosmetiku tak, že nám při nejlepším nepomáhá a možná až škodí. Jindy zase přípravky nadměrně plýtváme, abychom byly krásnější, a je to přitom zbytečné. Co se tedy povídá a jak je to ve skutečnosti?

 

 

 

1. Jsem mladá. O pleť se začnu starat, až se objeví první vrásky

To už bohužel může být trochu pozdě. Pleť si zaslouží náš zájem mnohem dříve. Výběrem vhodné kosmetiky pro mladou pleť a správnou péčí se nám podaří pleť udržet svěží a oddálit nástup vrásek o hodně dlouhou dobu. To přece stojí za těch pár minut denně, ne?

 

2. Čím dražší krém, tím lepší

Mnoho spotřebitelských testů už dokázalo, že toto heslo neplatí jak v kosmetice, tak u všech ostatních produktů. Sama značka nikdy není zárukou kvality, vždy záleží na konkrétním složení krému a také na tom, jak bude „sedět“ vaší pleti. Chce to tedy pořádně si prohlédnout etikety a nebrat automaticky to nejdražší v regálu. Nebo snad chcete jen kvůli nápisu na obale vysypat ze své peněženky i několikanásobně více peněz?

 

3. Větší vrstva krému pleť lépe vyživí

Krém se správně nanáší v tenké vrstvě a rozetře se tak, aby se všechen vsákl. Nanesením velké vrstvy ničeho pozitivního nedosáhneme. Pleť do sebe stejně vstřebá jen část a zbytek na ní zůstane. A nakonec se dočkáme opaku, protože kůže nebude moci pod nánosem krému dýchat. Výsledkem tedy bude místo zářící pokožky podrážděná pleť s ucpanými póry.

 

4. Oční krém je zbytečný, stačí jen pleťový

Okolí očí je z celého těla pokryto nejtenčí vrstvou kůže. Ta je velmi jemná a citlivá. Oční krémy mají složení, které bere v potaz právě její potřeby a určitě tak není jeho používání zbytečné. Předejdeme tak suché a podrážděné pokožce a také omezíme množství budoucích vrásek.

 

5. Mastná pleť nepotřebuje hydrataci

I tato pleť si zaslouží dostatek vláhy a pečujících látek. Mastná totiž rozhodně neznamená vyživená. Jen je potřeba vybrat lehčí krémy vhodné právě pro tento typ pleti.

 

6. Vypiji několik litrů vody a budu mít pleť jako miminko

Nejen pro pleť je důležité dodržovat pitný režim. Ovšem nic se nemá přehánět. Nezáleží totiž jen na tom, kolik vody vypijete, ale kolik si jí vaše tělo umí udržet a využít. A to je hodně individuální. Vypijte tedy tolik, kolik jste zvyklá a potřebujete. Větší množství vody vypité z donucení vám nezajistí hezčí tvář, ale jen pocit těžkosti v břiše a častou cestu na WC.

 

7. Pleť stejně vyčistím nejlépe obyčejným mýdlem

Mýdlo je pro pokožku příliš agresivní a snadno tak dojde k jejímu podráždění. Klidně se může stát, že vám na obličeji vyskočí vyrážka nebo vyraší pupínky. Lepší je sáhnout po vhodném odličovači.

 

8. Peeling musím aplikovat pravidelně nejméně jednou týdně

Ať už mechanický nebo chemický, je peeling poměrně drastická metoda k odstranění odumřelé kůže a všech hluboko usazených nečistot. Naší pleti jistě prospěje, ale jen jednou za čas. Mechanický peeling se doporučuje dělat jednou za měsíc, maximálně dvakrát. A ten chemický tak po třech měsících. Během jednoho týdne se totiž pleť ještě nestihla dostatečně zregenerovat a my už ji zase trápíme.

 

9. Čím déle nechám masku na obličeji, tím lepší bude výsledek

Chcete nechat masku působit nejlépe celou noc, abyste dosáhly skvělých účinků? Nedělejte to. Všechny výživné a prospěšné látky se do pleti vstřebají během pěti až třiceti minut podle druhu masky. Víc opravdu nemá smysl. Dejte na rady výrobce a nezatěžujte pokožku zbytečnou vrstvou něčeho, co jí už nic víc nedá a naopak zabraňuje jejímu volnému dýchání.

 

10. Výskytu akné zabráním častým mytím obličeje, protože akné přece vzniká špatnou hygienou

Akné má několik příčin vzniku, ale samotná špatná hygiena k nim nepatří. Pokud už ale pupínky máme a o pleť se dostatečně nestaráme, pravděpodobně se jejich počet ještě zvýší. Hygiena je tedy důležitá, ale i tady platí všeho s mírou. Častým mytím obličeje několikrát denně úspěchu v boji s nepříjemnými pupínky nedosáhneme. Naopak se náš problém ještě zhorší, protože z pokožky dokola smýváme ochranou vrstvu mazu a tím ji ponoukáme vytvářet ho víc a víc. Nehledě na to, že ji dráždíme a koledujeme si tak o zarudlou a poškozenou kůži.

 

11. Na akné pomůže pasta na zuby

Stačí nanést trochu pasty a pupínek rychle zmizí. To je sice částečně pravda, protože zubní pasta opravdu pupínek vysuší, ale koledujeme si tím o nepěkné komplikace. Pasta není určená na pleť a obsahuje fluory a další látky, které mohou způsobit podráždění, alergickou reakci a v nejhorším případě až popáleniny daného místa. Opravdu vám stojí za to zbavit se pupínku o chvilku dřív, když tím riskujete vznik jizev, které vám pak už zůstanou navždy? V drogerii nebo lékárně přece najdete mnoho přípravků, které bodou mít stejné účinky. Jsou sice dražší než zubní pasta, ale určitě bezpečnější.

 

12. Mám akné, na make-up musím zapomenout

Kdepak, klidně si obličej natřete, jen si dobře vyberte lehký a nedráždivý typ make-upu. V dnešní době už dávno neplatí, že make-up vytvoří na obličeji nepropustnou vrstvu a ucpe póry. Naopak najdete i druhy, které pomohou pokožku zklidnit. A vy se budete nalíčená cítit lépe a sebevědoměji.

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

 

2013.07.14 | Martina Limbergová | přečteno: 30027x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: krása péče o pleť zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kvalitní dětská postel je nezbytná pro zdravé spaní a sladké sny. Jaké jsou trendy pro rok 2015?

Zařizujete dětský pokoj a nemáte do něj zatím vybranou postel? Přemýšlíte, jaká bude nejvhodnější? Na trhu je jich ta...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.03.04 | přečteno: 30542x

Spěte zdravě s kvalitními matracemi za slušnou cenu

Mnoho lidí si dnes již uvědomuje, že výběr matrace není záležitostí, kterou by bylo radno podceňovat. Ostatně na její...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.06.25 | přečteno: 30093x

Jolana (38): Kamarádím se s energetickou upírkou. Co s tím?

Mám dotaz ohledně mé kamarádky. Známe se už od střední školy a nepřestaly jsme se vídat ani později. Kája byla ale odjak...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.01.07 | přečteno: 30350x

Vyhrajte novou knihu Danky Šárkové plnou tajemna

Soutěž byla ukončena. Přejeme příjemné počtení výherkyním Jindřišce M., Haně S. a Kamile Z.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.06.23 | přečteno: 30209x
 

Portál pro ženy