newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Řeřicha ve vatě po celý rok

 
Řeřicha ve vatě po celý rok

 

Také milujete chuť a vůni bylinek? Možná jste se před zimou zásobili sušenými nebo zamraženými bylinkami z vaší zahrádky. Nebylo by ale i tak skvělé mít mimo sezónu vždy po ruce čerstvou, zdravou a chutnou bylinku z vlastního zdroje? Pěstujte řeřichu!

 

 

 

I když už jste vaše bylinkové záhonky nejspíš zazimovali, nemusíte se čerstvých bylinek tak úplně vzdávat. Jsou i takové, které rostou po celý rok a můžete si je vypěstovat v pohodlí domova. Patří sem například řeřicha.

 

Řeřicha posiluje a čistí

Řeřicha je aromatická bylinka, která má podobné použití i štiplavou chuť jako třeba pažitka. Ačkoliv je nenáročná na pěstování a můžeme ji sklízet vlastně po celý rok, není u nás až tak známá a rozšířená. A to je obrovská škoda – zejména v zimních měsících by si totiž zasloužila naši náležitou pozornost. Její blahodárné účinky byly známé již ve starověku, kdy se používala pro své antibakteriální vlastnosti jako prevence i lék. Pro ledviny, močové a dýchací cesty, ale i naše trávení je totiž řeřicha hotovým balzámem. Navíc je významným zdrojem vitamínu C a dalších cenných látek, které přijdou v těchto sychravých dnech každému vhod. Nemyslíte?

 

Úroda během pár dní

Jak už bylo řečeno, řeřicha je nenáročná rostlinka, která pro svůj růst nepotřebuje nic zvláštního. Po celý rok si ji můžete vypěstovat na talířku, mělké misce nebo plastovém tácku v obyčejné vatě s trochou vody. Semínka, která stačí na vlhkou vatu rovnoměrně rozsypat (viz obrázek), zakoupíte v každém zahradnictví či hobbymarketu. Díky velmi rychlému klíčení vám na okenním parapetu roste doslova před očima a je to skvělá podívaná jak pro dospělé, tak i pro malé děti. Ty také můžete zapojit do celého procesu tím, že budou řeřichu denně zásobovat vodou – vata totiž nikdy nesmí vyschnout, jinak by řeřicha chutnala hořce. V krátké době tak budete mít možnost společně sklízet lahodnou mladou bylinku, na které si pochutnáte v salátech, polévkách nebo pomazánkách. A protože čerstvé patří k čerstvému, nejchutnější je posypat si s ní chléb s máslem, lučinou nebo žervé.

 

       

 

Pár tipů závěrem

  • Řeřicha má velmi aromatickou vůni a pikantní, někdy až štiplavou chuť, která se také často přirovnává k ředkvičce. Ne vždy proto chutná dětem. Velmi mladé výhonky však mají o poznání jemnější chuť, proto řeřichu stříhejte hned, jakmile jí vyrostou a lehce ztmavnou lístečky. Můžete tak docílit nejen lepší chuti, ale také několikanásobné sklizně.
  • Nenechávejte řeřichu příliš dlouho stát bez povšimnutí, pokud už je vzrostlá kolem 4-5 cm. Rostlinky by začaly hořknout, žloutnout a uhnívat. Spotřebujte ji, dokud je čerstvá. Jedině tak si pochutnáte.
  • Heslo zní - sklidit a založit novou. Vata, v které řeřicha roste, totiž nevydrží věčně. Po seříznutí mladších lístků může ještě částečně dorůst, ale pokud už se tak neděje, je nejvyšší čas ji vyměnit. Vatu zlikvidujte a dejte klíčit nová semínka. Mohlo by se vám jinak stát, že se její kořínky spolu s vatou začnou kazit. A to už nebude vonět jako řeřicha.
  • Používejte řeřichu hlavně začerstva. Tepelnou úpravou ztrácí svou chuť i prospěšné vitamíny a minerály. Domácím pomazánkám i zeleninovým salátům dodá řeřicha skvělou chuť a navíc se perfektně hodí jako ozdoba při samotném servírování.
  • Pakliže se chystáte hřešit a spořádat nějaké mastnější jídlo, přidejte si jako zeleninovou oblohu právě řeřichu. Látky v ní obsažené aktivují vaše zažívání a vy se vyhnete pocitu těžkosti v žaludku. 
  • Nůžky v pohotovosti. Mějte je neustále po ruce. Při každé příležitosti si malou snítku ušmikněte a jen tak žvýkejte. Naučte to i své děti. Žádná infekce vás potom nepřekvapí.  

 

                           

 

 

 

Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

 

 

2015.11.14 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30205x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky řeřicha klíčení pěstování bylinek v zimě

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Káva - palivo moderní doby

V době, kdy je potřeba být funkční již od prvního okamžiku probuzení, byť já tohoto stavu nikdy nedosáhl, se tat...
 
celý článek | Martin Klose | 2013.07.11 | přečteno: 30076x

Obývací pokoj podle Feng - shui 1. díl

Obývací pokoj je považován za srdce domu či bytu. Rodina se zde schází, jsou zde přijímány návštěvy. Je místem setkáv...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2015.08.31 | přečteno: 30061x

Vlasová kosmetika - zkuste přírodní produkty

Mít krásné a lesklé vlasy se sytou barvou a bez šedin je sen každé ženy. Toho lze dosáhnout barvami na vlasy, ale za ...
 
celý článek | Admin | 2017.07.04 | přečteno: 30117x

Proč se pro vpich injekce používají různé části těla a jak zvládnout domácí aplikaci

Nejlepší umístění pro intramuskulární injekci (injekci do svalu) jsou vaše paže, stehna, boky a hýždě. Tato místa mají v...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.08.18 | přečteno: 31984x
 

Portál pro ženy