reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Stres a imunita: Jak moc spolu souvisí?

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 31414x 2019.10.23

Nahota na prodej

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 31438x 2014.08.26

Letní láska, aneb škubánky s mákem

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 31442x 2014.06.16

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Řeřicha ve vatě po celý rok

 
Řeřicha ve vatě po celý rok

 

Také milujete chuť a vůni bylinek? Možná jste se před zimou zásobili sušenými nebo zamraženými bylinkami z vaší zahrádky. Nebylo by ale i tak skvělé mít mimo sezónu vždy po ruce čerstvou, zdravou a chutnou bylinku z vlastního zdroje? Pěstujte řeřichu!

 

 

 

I když už jste vaše bylinkové záhonky nejspíš zazimovali, nemusíte se čerstvých bylinek tak úplně vzdávat. Jsou i takové, které rostou po celý rok a můžete si je vypěstovat v pohodlí domova. Patří sem například řeřicha.

 

Řeřicha posiluje a čistí

Řeřicha je aromatická bylinka, která má podobné použití i štiplavou chuť jako třeba pažitka. Ačkoliv je nenáročná na pěstování a můžeme ji sklízet vlastně po celý rok, není u nás až tak známá a rozšířená. A to je obrovská škoda – zejména v zimních měsících by si totiž zasloužila naši náležitou pozornost. Její blahodárné účinky byly známé již ve starověku, kdy se používala pro své antibakteriální vlastnosti jako prevence i lék. Pro ledviny, močové a dýchací cesty, ale i naše trávení je totiž řeřicha hotovým balzámem. Navíc je významným zdrojem vitamínu C a dalších cenných látek, které přijdou v těchto sychravých dnech každému vhod. Nemyslíte?

 

Úroda během pár dní

Jak už bylo řečeno, řeřicha je nenáročná rostlinka, která pro svůj růst nepotřebuje nic zvláštního. Po celý rok si ji můžete vypěstovat na talířku, mělké misce nebo plastovém tácku v obyčejné vatě s trochou vody. Semínka, která stačí na vlhkou vatu rovnoměrně rozsypat (viz obrázek), zakoupíte v každém zahradnictví či hobbymarketu. Díky velmi rychlému klíčení vám na okenním parapetu roste doslova před očima a je to skvělá podívaná jak pro dospělé, tak i pro malé děti. Ty také můžete zapojit do celého procesu tím, že budou řeřichu denně zásobovat vodou – vata totiž nikdy nesmí vyschnout, jinak by řeřicha chutnala hořce. V krátké době tak budete mít možnost společně sklízet lahodnou mladou bylinku, na které si pochutnáte v salátech, polévkách nebo pomazánkách. A protože čerstvé patří k čerstvému, nejchutnější je posypat si s ní chléb s máslem, lučinou nebo žervé.

 

       

 

Pár tipů závěrem

  • Řeřicha má velmi aromatickou vůni a pikantní, někdy až štiplavou chuť, která se také často přirovnává k ředkvičce. Ne vždy proto chutná dětem. Velmi mladé výhonky však mají o poznání jemnější chuť, proto řeřichu stříhejte hned, jakmile jí vyrostou a lehce ztmavnou lístečky. Můžete tak docílit nejen lepší chuti, ale také několikanásobné sklizně.
  • Nenechávejte řeřichu příliš dlouho stát bez povšimnutí, pokud už je vzrostlá kolem 4-5 cm. Rostlinky by začaly hořknout, žloutnout a uhnívat. Spotřebujte ji, dokud je čerstvá. Jedině tak si pochutnáte.
  • Heslo zní - sklidit a založit novou. Vata, v které řeřicha roste, totiž nevydrží věčně. Po seříznutí mladších lístků může ještě částečně dorůst, ale pokud už se tak neděje, je nejvyšší čas ji vyměnit. Vatu zlikvidujte a dejte klíčit nová semínka. Mohlo by se vám jinak stát, že se její kořínky spolu s vatou začnou kazit. A to už nebude vonět jako řeřicha.
  • Používejte řeřichu hlavně začerstva. Tepelnou úpravou ztrácí svou chuť i prospěšné vitamíny a minerály. Domácím pomazánkám i zeleninovým salátům dodá řeřicha skvělou chuť a navíc se perfektně hodí jako ozdoba při samotném servírování.
  • Pakliže se chystáte hřešit a spořádat nějaké mastnější jídlo, přidejte si jako zeleninovou oblohu právě řeřichu. Látky v ní obsažené aktivují vaše zažívání a vy se vyhnete pocitu těžkosti v žaludku. 
  • Nůžky v pohotovosti. Mějte je neustále po ruce. Při každé příležitosti si malou snítku ušmikněte a jen tak žvýkejte. Naučte to i své děti. Žádná infekce vás potom nepřekvapí.  

 

                           

 

 

 

Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

 

 

2015.11.14 | Kateřina Pořízová | přečteno: 31419x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky řeřicha klíčení pěstování bylinek v zimě

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sedm statečných v Chorvatsku

Mít čerstvých osmnáct a odjet s šesti kamarádkami k moři zní jako předloha na špatnou knížku a ještě horší film, nicm...
 
celý článek | Lucie Martincová | 2014.10.14 | přečteno: 31430x

Soutěž o doplněk stravy pro krásnou a mladistvou pleť

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výherkyním Veronice V. a Katce S.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.06.08 | přečteno: 31475x

I detoxikační orgán občas potřebuje detox aneb Jak pečovat o svá játra

Játra jsou hlavním detoxikačním orgánem našeho těla. Čínští a ajurvédští léčitelé jim přikládají velkou moc a při každém...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.03.28 | přečteno: 31452x

Vyhrajte kuchařku Vaříme s Vendy!

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.11.02 | přečteno: 31428x
 

Portál pro ženy