newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Podzimní kaše 5× jinak

 
Podzimní kaše 5× jinak

S příchodem podzimu a klesajícími teplotami bychom měli myslet na to, že se naše tělo potřebuje zahřát. Můžeme mu pomoci teplým svetrem, horkou vanou i výběrem vhodného jídla. Inspirujte se různými kašemi nasladko i naslano, které si snadno uděláte před odchodem do práce.

 

Pohanková kaše s chia semínky a hruškou

Při výběru obiloviny na snídaňovou kaši můžeme brát v potaz i její termické působení. Zdravý jídelníček by měl obsahovat široké spektrum potravin, a myslet bychom měli i na jejich vliv na tělo během ročních období. Pohanka je skvělou volbou právě v chladnějších měsících, protože tělo zahřívá. Chia semínka obsahují omega 3 mastné kyseliny, hodně vlákniny a značné množství bílkovin. Hruška jako podzimní ovoce kaši příjemně provoní. Jako u každé kaše lze použít obyčejnou vodu, mléko nebo různé rostlinné nápoje.

Ovesná kaše s mandlemi a lyofilizovaným ovocem

Ovesné vločky se hodí vždy a v každém ročním období. Kaše z ovsa patří mezi ty nejoblíbenější, a to nejen pro své zdravotní účinky, ale i chuť, se kterou se dá přidáním různých surovin hezky hrát. Je spíše zahřívající, takže určite zpříjemní každé chladné podzimní ráno. Na její přípravu si vystačíte i s vodou, nebo můžete použít mléko. Když jsou vločky namleté najemno, nemusíte je nechávat nabobtnat přes noc, stačí klidně pět minut ráno. Lyofilizované ovoce - jako třeba jahody nebo maliny - najdete celoročne. Výhodou je i uchování vitamínů a antioxidantů, a to díky rychlému sušení mrazem.

Rýžová kaše s vlašskými ořechy, skořicí a medem

Voňavá kaše se skořicí nebo kardamonem provoní celý váš byt a pohladí i vaši duši. Sladit můžete medem nebo čekankovým sirupem, který se vyznačuje svými prebiotickými účinky. Poskytuje pro probiotické mikroorganizmy v našem střevě potravu, a ty se tak můžou dále množit a pomáhat udržovat střevní mikroflóru v rovnováze. Z hlediska vyváženého zdravého jídelníčku by kaše měla obsahovat i nějaké tuky. Ty přidáte buď formou ořechů nebo různými semínky. Vlašské ořechy třeba obsahují i vzácné omega 3 mastné kyseliny. Kešu zvyšují hladinu hořčíku a mandle chrání srdce a naši imunitu.

Jáhlová kaše s kokosem, kešu a banánem

Jáhly známe již od nepaměti. Chlubí se vysokým obsahem minerálů a působí nejméně kyselinotvorně ze všech obilovin. Jsou vhodné i pro diabetiky a napomáhají trávení. Ke kaši se skvěle hodí kokos nebo různá ořechová másla jako arašídové nebo kešu máslo. Dosladit ji můžete třeba banánem. Při přípravě kaše vždy myslete na to, že je potřeba přidávat i bílkoviny. Výhodným zdrojem může být kvalitní proteinový koncentrát, kterým kaši vyvážíte. Zlepší i konzistenci kaše, a když si pořídíte třeba čokoládový, uspokojíte i svůj mozek bažící po sladké chuti.

Amarantová kaše na slano s kukuřicí

Tahle zapomenutá obilnina by si měla své místo najít v každé domácnosti. Může pomoci vylučovat hlen a toxiny, podporuje vstřebávání vápníku a obsahuje úctyhodné množství bílkovin zajímavého aminokyselinového spektra. Mezi její výhody patří i vysokých obsah komplexních sacharidů, které se vstřebávají postupně. Zdravý jídelníček by tudíž měl obsahovat právě tento druh sacharidů, nikoli jednoduché cukry. K amarantu se hodí kukuřice, máslo a troška soli.

 

Zdroj obrázku: Elizaveta Elesina / Shutterstock.com

 

 

2022.10.12 | Lea Kubová | přečteno: 30369x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdravá strava snídaně kaše obilniny podzim

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Už jste slyšela o spodním prádle s molekulami stříbra?

Pocení je přirozený mechanismus, během něhož se reguluje tělesná teplota. Ovšem odlišovat byste měla nadměrné pocení, kt...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.01.15 | přečteno: 30174x

Rok 2015 bude brzy minulostí… Jaký byl ten váš?

Co si odpovíte, když se sami sebe zeptáte, jaký byl váš rok 2015? Úspěšný – střídavě oblačný – nestál za ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.12.30 | přečteno: 30110x

MATNÉ RTY JSOU ZPĚT! NA VÝBĚR JSOU MATNÉ BALZÁMY, LESKY I RTĚNKY

V čem spočívá kouzlo matných rtů? Proč jsou efektivní ženskou zbraní? Dosažení svého cíle lze učinit prostřednictvím mat...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.06.13 | přečteno: 30057x

3 recepty na vydatné polévky pro zahřátí

V chladné podzimní a zimní dny přijde vhod talíř plný vonící polévky. Dochází vám inspirace a chcete vyzkoušet nějakou n...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.10.15 | přečteno: 30478x
 

Portál pro ženy