newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Na co se zaměřit při výběru školní aktovky

 
Na co se zaměřit při výběru školní aktovky

Teprve na dětech si člověk uvědomí, jak ten čas rychle letí. Ani se nenadějeme a z malého miminka je najednou budoucí školák. Nastupuje i vaše dítě po prázdninách poprvé do školy? To už určitě přemýšlíte, jakou školní aktovku mu pořídíte. Pojďme si utřídit, co vše by měla splňovat a na co se při jejím výběru zaměřit nejvíc.

 

Správné anatomické tvarování

Nejdůležitějším kritériem výběru je dobré anatomické tvarování školní aktovky pro první stupeň. Její zadní část má být v bederní části vyklenutá a v hrudní naopak prohnutá. Díky tomu, že takto kopíruje páteř dítěte, umožňuje mu správné držení těla a pohodlné nošení. Váha aktovky, která se všemi učebními pomůckami rozhodně není zanedbatelná, se dobře rozloží a dítě se pod jejím náporem nehrbí.

Nízká váha, ale kvalitní polstrování

Váha samotné aktovky je také významným ukazatelem při výběru. Samozřejmě tady platí, že čím lehčí je, tím lépe. Ovšem váha nesmí být ušetřena na kvalitě a pevnosti materiálu nebo tloušťce polstrování ramenních popruhů a zad. To by mělo být dostatečně pevné, aby se pod tíhou obsahu nemačkalo, ale zároveň měkké, protože by jinak mohlo dítě nepříjemně tlačit.  

Přehledné vnitřní uspořádání

Určitě je dobré popřemýšlet i o vnitřním uspořádání školní aktovky pro první stupeň. Přístup do ní by měl být jednoduchý. Většinou bývá vrchní část uzavřena sponou, tu musí i dítko snadno rozepnout. Uvnitř pak bývá oddělená kapsa na svačinu a hlavní část, kde bude mít školák učební pomůcky. Dobré je, pokud je i tato hlavní kapsa rozdělena přepážkou na dvě, jednu může žáček používat na učebnice a sešity, druhou na pouzdro, případně přezůvky. Přehledné uspořádání mu pomůže snáze se v tašce orientovat i ve spěchu. Dětem se líbí, když mají stejné pouzdro jako aktovku a je to i praktické řešení, protože si ho lépe poznají. K dostání jsou sety s aktovkami, kde je třeba kromě pouzdra i sáček na přezůvky nebo tělocvik. Užitečná je i venkovní kapsa na láhev, díky které nehrozí vylití pití mezi učebnice.

Vzhled je také podstatný

Přestože jsou nejdůležitější technické parametry aktovky, nepodceňujte ani její vzhled. Dítko ji bude nosit minimálně rok nebo dva, možná i déle. Nechcete přece, aby takovou dobu musel mít většinu dne u sebe něco, co se mu nelíbí nebo se za to dokonce stydí. Vezměte při výběru v potaz jeho názor, jen se ho snažte trochu korigovat správným směrem. Budoucí školák už je určitě dost rozumný, aby si s vaší pomocí vybral tašku, kterou bude nosit s radostí a náležitě pyšně. Poohlédnout se můžete třeba po aktovkách firmy Bagmaster, tradičního českého výrobce kvalitních batohů a aktovek.

 

2019.06.01 | Martina Limbergová | přečteno: 30050x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: děti škola školní aktovka poprvé do školy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Stylová móda pro muže II.: Pánské pletené svetry se s úspěchem vrací na módní výsluní

Také se s chutí zachumláte do hřejivého pleteného svetru, jakmile venkovní teploty klesnou opovážlivě nízko a vy...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.04 | přečteno: 30702x

Zima ve vašich vlasech…

Sluníčko nám svítí čím dál méně, nechte proto zazářit alespoň vaše vlasy! Po létě si potřebují od slunečních paprsků ...
 
celý článek | Admin | 2015.12.08 | přečteno: 30087x

Přírodní sedativa jsou mnohem zdravější. Vsaďte na bylinky a zklidněte svou rozjitřenou duši

Pokud jste se ocitly ve složité životní situaci a vaše duše trpí, potom mohou pomoci přírodní sedativa, která organ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.02.14 | přečteno: 30125x

Co s poškozenými vlasy?!

  Jednotlivý vlas roste většinou 3 až 8 let, ovšem podle genetiky to mohou být pouze 3 roky. Denně vám může ...
 
celý článek | Kateřina Locku | 2013.03.17 | přečteno: 30131x
 

Portál pro ženy