newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Oteklé nohy: Tipy a triky, jak otoky zmírnit

 
Oteklé nohy: Tipy a triky, jak otoky zmírnit

Problémy s oteklýma nohama mohou mít mnoho příčin, a proto i mnoho způsobů, jak si od obtíží ulevit. Zajímá-li vás více, v dalších řádcích se dozvíte vše, co potřebujete.

 

Okamžitou úlevu může přinést zvednutí nohou

Hledáte-li rychlou úlevu od oteklých nohou, máme pro vás radu, která funguje okamžitě. Zároveň ale musíme dodat, že tato metoda nezkoumá příčinu problémů a nejde tedy o trvalé řešení. Pomůže však v situacích, kdy vás oteklé nohy přepadnou nahodile bez jasné známé příčiny, a lze očekávat, že otoky za pár dnů samovolně odezní.

Co musíte udělat? Lehněte si a nohy zvedněte nad úroveň srdce. Protože nohy takto pravděpodobně vlastními silami dlouho neudržíte, je potřeba je vypodložit. Lehněte si tedy například na zem a nohy položte na sedák židle, nebo je opřete o stěnu. Pro dlouhodobější ležení v posteli může stačit vypodložení několika polštáři.

Zbytek už za vás udělá gravitace. V oteklých nohách se hromadí tekutiny – krev, voda – které se po vyvýšení nohou alespoň z části postupně rovnoměrněji rozloží v jiných částech těla.

Při poranění pomohou studené obklady

Pokud jsou vaše otoky nohou způsobené poraněním – například podvrknutým kotníkem nebo třeba kousnutím od hmyzu (a následnou alergickou reakcí) – pak nejlepším řešením bude chlazení rány, případně aplikace hojivých mastí. V případě alergické reakce může pomoci i lék potlačující alergickou reakci těla. Snažte se učinit kroky, kterými svému tělu ulevíte od bolesti a urychlíte hojení. Vedle chlazení rány je tak doporučen především klid na lůžku. Vyhýbejte se náročnějším fyzickým aktivitám. Otok za pár dní samovolně splaskne.

Změňte svůj jídelníček

Existují potraviny, jejichž nadměrná konzumace vede ke zvýšenému zadržování vody v těle. Příkladem za všechny je sůl. Pokud rádi solíte nebo s oblibou konzumujete stravu z rychlého občerstvení, slané pochutiny nebo instantní pokrmy, pak mohou otoky nohou souviset právě se solí. Zkuste se solí šetřit a svůj jídelníček upravit tak, aby obsahoval více čerstvých potravin.

Trpíte-li nadváhou, pomůže i redukce tělesné hmotnosti. Nadváha či obezita je pro tělo velkou zátěží a roste pak riziko rozvoje některých zdravotních problémů, oteklé končetiny nevyjímaje.

Pravidelný pohyb je pro tělo zdravý

Trávíte svůj den často sezením nebo stáním na místě? Ani jedno našim nohám neprospívá. Může dojít k rozvoji křečových žil a častěji vás mohou trápit i otoky. Vedle kompresních ponožek je dobré zařadit do svého života více pohybu – především chůze. Ta může v těchto případech mít na tělo doslova blahodárné účinky.

 

Zdroj obrázku: Vineey / stock.adobe.com

2024.04.26 | Nina Albertová | přečteno: 312x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví nemoci oteklé nohy rady a tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tipy pro silné a zdravé vlasy

Která z nás by se nechtěla pyšnit hustými, silnými a lesklými vlasy. Starost o takovou hřívu si samozřejmě žádá určit...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.06.05 | přečteno: 30189x

Jak vařit fenykl

Aromatický fenykl není v naší kuchyni až tak obvyklý. To je škoda, protože je skvělým lékem na trávicí potíže a mnoho...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.08 | přečteno: 30241x

Vyhrát ve sportce

  Někdy tak přemýšlím, jaké by to bylo, co bych si koupila, kolik bych potřebovala vyhrát, abych si to všech...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.10 | přečteno: 30553x

Body And Mind na vlastní kůži

Nedávno konečně zaznělo budovami škol poslední zvonění před prázdninami, což znamenalo jediné. Dva měsíce klidu a sbí...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.07.03 | přečteno: 30050x
 

Portál pro ženy