reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nevzhledný zázrak pro naše zdraví

 
Nevzhledný zázrak pro naše zdraví

Vypadá to trochu jako nevzhledná tmavě šedivá brambora. Leží to  v supermarketu na regále se zeleninou a ani trochu nás nevábným zjevem neláká. Uhádli jste, o jaké zelenině je řeč? Ne? Tak napovím více. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří, či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené, či vařené. My ji známe především ve formě kompotu. Pořád nevíte?

 

Tak další nápověda. Je to zelenina velmi hodnotná - jsou v ní tolik našemu tělu potřebné minerály: sodík, draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, selen, mangan, jód, lithium. Obsahuje vitamín C, E, a vitamíny skupiny B. Tento nenápadný zeleninový zázrak obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Její barviva - antokyany- rozšiřují věnčité tepny, zabraňují jejich křehkosti, zpevňují stěnu vlásečnic. Z jejích léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z  těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.  Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v  mozku.  Tak už víte, jaká zelenina tohle všechno dokáže?

Ano! Je to červená řepa! Také jsem netušila, co vše červená řepa obsahuje a jak hodně dokáže ovlivnit naše zdraví. Ale ted´ již víme a s přicházejícím jarem bychom pro nevzhledný zázrak opravdu měli sáhnout. Při jarní očistě organismu a případném hubnutí je červená řepa neocenitelným pomocníkem. Má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Je zásaditá, pomáhá vyrovnávat acidobazickou rovnováhu v těle. Zvyšuje imunitu. Patří mezi antioxidanty, což znamená, že umí škodlivé volné radikály stabilizovat, zajistit, že už nebudou tolik reaktivní. Dokáže nastartovat enzymy v organismu, aby plnily svoji funkci. A také – další nikoliv nepodstatné plus -  je příjemně levná.

Z červené řepy můžete vyrobit saláty, pomazánky, polévky, pít šťávu, jejíž kořenovou chut´ můžeme zjemnit např. mrkví. Receptů a variací je mnoho a fantazii se meze nekladou!

Tak sáhněme po nevzhledném zázraku,  při jehož pravidelné konzumaci můžeme opravdu svému organismu výrazně pomoci!

 

Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

2016.04.21 | Eva Štíbrová | přečteno: 31364x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví zdravá výživa zelenina červená řepa

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zrcadlo našich rodičů

V každém z nás je kus naší mámy, našeho táty. Ať chceme nebo ne…To mi nikdo nevymluví. Jedná se o podobu, ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.06.05 | přečteno: 31379x

Trápí vás úbytek libida? Možná za to může stres

Sex je náš, dělá dobře mě i tobě, zpívá se v jedné známé písničce. A je to tak, zdravý sexuální život je nedílnou součás...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2024.07.14 | přečteno: 31393x

Tisíc a jedna rada, jak si usnadnit úklid v domácnosti

Známe to snad všichni. Vyhazujeme peníze za prostředky, které buď ani nečistí, nebo čištění s nimi zabere spoustu námahy...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2019.05.10 | přečteno: 31365x

Hawaii 2013 - země vulkánů, kokosů, velryb a...

Letenky na Hawaj za 2000 Kč museli být dost jasným důvodem, proč vyrazit na druhý konec světa a ještě k tomu delší st...
 
celý článek | Jiří Hošek | 2013.07.14 | přečteno: 31362x
 

Portál pro ženy