newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nevzhledný zázrak pro naše zdraví

 
Nevzhledný zázrak pro naše zdraví

Vypadá to trochu jako nevzhledná tmavě šedivá brambora. Leží to  v supermarketu na regále se zeleninou a ani trochu nás nevábným zjevem neláká. Uhádli jste, o jaké zelenině je řeč? Ne? Tak napovím více. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří, či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené, či vařené. My ji známe především ve formě kompotu. Pořád nevíte?

 

Tak další nápověda. Je to zelenina velmi hodnotná - jsou v ní tolik našemu tělu potřebné minerály: sodík, draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, selen, mangan, jód, lithium. Obsahuje vitamín C, E, a vitamíny skupiny B. Tento nenápadný zeleninový zázrak obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Její barviva - antokyany- rozšiřují věnčité tepny, zabraňují jejich křehkosti, zpevňují stěnu vlásečnic. Z jejích léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z  těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.  Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v  mozku.  Tak už víte, jaká zelenina tohle všechno dokáže?

Ano! Je to červená řepa! Také jsem netušila, co vše červená řepa obsahuje a jak hodně dokáže ovlivnit naše zdraví. Ale ted´ již víme a s přicházejícím jarem bychom pro nevzhledný zázrak opravdu měli sáhnout. Při jarní očistě organismu a případném hubnutí je červená řepa neocenitelným pomocníkem. Má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Je zásaditá, pomáhá vyrovnávat acidobazickou rovnováhu v těle. Zvyšuje imunitu. Patří mezi antioxidanty, což znamená, že umí škodlivé volné radikály stabilizovat, zajistit, že už nebudou tolik reaktivní. Dokáže nastartovat enzymy v organismu, aby plnily svoji funkci. A také – další nikoliv nepodstatné plus -  je příjemně levná.

Z červené řepy můžete vyrobit saláty, pomazánky, polévky, pít šťávu, jejíž kořenovou chut´ můžeme zjemnit např. mrkví. Receptů a variací je mnoho a fantazii se meze nekladou!

Tak sáhněme po nevzhledném zázraku,  při jehož pravidelné konzumaci můžeme opravdu svému organismu výrazně pomoci!

 

Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

2016.04.21 | Eva Štíbrová | přečteno: 30842x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví zdravá výživa zelenina červená řepa

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jednoduchá čokoládová pěna

  Čokoládovou pěnu jsem ochutnala poprvé v Paříži. Z nabídky tamního fastfoodu na mě koukal kelíme...
 
celý článek | Sabina Stehnová | přečteno: 30942x

Miroslav Légl: Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie

Kuchařka, která pomáhá zlepšit zdraví a zhubnout. Která pročistí lidské tělo a mysl inspiruje množstvím receptů a náp...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2015.10.22 | přečteno: 30832x

Jste ostražití?

Známe to všichni, zazvoní zvonek, za dveřmi stojí méně nebo více příjemně vypadající hoch nebo slečna, naučeným úsměv...
 
celý článek | Meridene | 2014.09.21 | přečteno: 30769x

Ničitelé nervů

  Každý z nás má nějaký zlozvyk. Vlastnost nebo určitý typ chování, které někdo druhý nemůže vystát. S někte...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.07.02 | přečteno: 30924x
 

Portál pro ženy