reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nevzhledný zázrak pro naše zdraví

 
Nevzhledný zázrak pro naše zdraví

Vypadá to trochu jako nevzhledná tmavě šedivá brambora. Leží to  v supermarketu na regále se zeleninou a ani trochu nás nevábným zjevem neláká. Uhádli jste, o jaké zelenině je řeč? Ne? Tak napovím více. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří, či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené, či vařené. My ji známe především ve formě kompotu. Pořád nevíte?

 

Tak další nápověda. Je to zelenina velmi hodnotná - jsou v ní tolik našemu tělu potřebné minerály: sodík, draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, selen, mangan, jód, lithium. Obsahuje vitamín C, E, a vitamíny skupiny B. Tento nenápadný zeleninový zázrak obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Její barviva - antokyany- rozšiřují věnčité tepny, zabraňují jejich křehkosti, zpevňují stěnu vlásečnic. Z jejích léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z  těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.  Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v  mozku.  Tak už víte, jaká zelenina tohle všechno dokáže?

Ano! Je to červená řepa! Také jsem netušila, co vše červená řepa obsahuje a jak hodně dokáže ovlivnit naše zdraví. Ale ted´ již víme a s přicházejícím jarem bychom pro nevzhledný zázrak opravdu měli sáhnout. Při jarní očistě organismu a případném hubnutí je červená řepa neocenitelným pomocníkem. Má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Je zásaditá, pomáhá vyrovnávat acidobazickou rovnováhu v těle. Zvyšuje imunitu. Patří mezi antioxidanty, což znamená, že umí škodlivé volné radikály stabilizovat, zajistit, že už nebudou tolik reaktivní. Dokáže nastartovat enzymy v organismu, aby plnily svoji funkci. A také – další nikoliv nepodstatné plus -  je příjemně levná.

Z červené řepy můžete vyrobit saláty, pomazánky, polévky, pít šťávu, jejíž kořenovou chut´ můžeme zjemnit např. mrkví. Receptů a variací je mnoho a fantazii se meze nekladou!

Tak sáhněme po nevzhledném zázraku,  při jehož pravidelné konzumaci můžeme opravdu svému organismu výrazně pomoci!

 

Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

2016.04.21 | Eva Štíbrová | přečteno: 31414x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví zdravá výživa zelenina červená řepa

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pokleslá kultura aneb kdo ten škvár čte?

  Zdálo by se, že jsme populace kulturně vzdělaných jedinců, kteří touží výhradně po vysoce uměleckých dílec...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.03.03 | přečteno: 31472x

Barvy v interiéru

Barvy a jejich sladění jsou základním prvkem každého interiéru. Pokud jste v situaci, kdy přemýšlíte o novém bytě, tyto ...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.02.11 | přečteno: 31455x

Být single je in!

Být single také přináší spousty výhod. Například rozhodujete o svém životě sama, utrácíte jen za sebe, rozmazlujete se a...
 
celý článek | Monika Holemá | 2013.04.27 | přečteno: 31399x

První setkání s Tarotem

Jako všechno, co se týká karet, i seznámení s nimi záleží jen na vás. Já vám mohu jen zkusit dát malý návod, jak na t...
 
celý článek | Jitka Rázková | 2014.05.07 | přečteno: 31401x
 

Portál pro ženy