newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nepříjemné záněty? Prevence je jednodušší než léčba

 
Nepříjemné záněty? Prevence je jednodušší než léčba

Léto jako nejrizikovější období v otázce vaginálních zánětů je sice už pryč, bohužel to ale neznamená, že se s nimi nemůžeme až do dalších horkých dní setkat. Vaginální zánět nás totiž může potkat kdykoliv během roku a vždy jde o nepříjemnou záležitost. Jaké jsou jeho nejčastější příčiny a jak nepříjemnostem předcházet?

 

 

Mezi hlavní signály, že by se mohlo jednat o zánět, patří svědění, pálení sliznice, otok, zarudnutí, výtok, ale i bolesti v podbřišku. Pokud se již se zánětem setkáte, je nejvhodnějším řešením navštívit lékaře, který stanoví přesnou diagnózu. Ještě lepším řešením je prevence zánětu a vyhýbání se rizikovým faktorům.

V létě je hlavním rizikem koupání a následný pobyt v mokrých plavkách, v chladnějších obdobích roku je to zase těsné a neprodyšné oblečení. Vlhko a teplo je pro kvasinky přímo rájem, takže se v takovém prostředí velmi rychle přemnoží. Hlavní prevencí je v tomto případě nošení vhodného spodního prádla z prodyšné bavlny a také omezení nošení příliš upnutých kalhot.

A jaké jsou další rizikové faktory?

Dehydratace

Nedostatečný pitný režim může způsobit zahuštění poševního hlenu, a tím zvýšit koncentraci kvasinek. Dopřejte proto svému tělu minimálně dva litry tekutin denně. Dostatek tekutin je v každém ročním období žádoucí a to nejen kvůli riziku zánětu. Pozor! Kofeinové nápoje a alkohol se nepočítají.

 

Nevhodná hygiena

Hygiena intimních partií by měla být pravidelná, ale mějte na paměti, že nadměrná hygiena naopak hubí přirozené bakterie. Používejte speciální mýdla a gely určené pro intimní hygienu. Pozor si dávejte na parfemovaný toaletní papír a “intimky”, které mohou způsobit alergickou reakci.

 

Nadměrné množství cukru

Významný vliv může mít také nevhodné stravování. Nadměrné množství sladkostí či silně kořeněného jídla může přispět k narušení zdravého poševního prostředí. Ze stravovacích prohřešků je nejčastější příčinou zánětu konzumace většího množství cukru. Sladkostem a přeslazeným nápojům byste se proto měla raději vyvarovat.

 

Prevencí je zdravé poševní prostředí

Nízké pH poševního prostředí v rozsahu 3,5 – 4 je obranným mechanismem pochvy, ve kterém se daří příznivým bakteriím - laktobacilům. Laktobacily produkují především kyselinu mléčnou, která zajišťuje poševní kyselost a zdravé poševní prostředí. Zvýšené pH pak znamená vyšší riziko poševního zánětu. Doporučován je například přípravek Feminella Vagi C1, který okyseluje vaginální prostředí, a tím potlačuje růst choroboplodných bakterií a podporuje růst laktobacilů. Tyto vaginální tablety s vitamínem C chrání bakteriální mikroflóru a lze je bezpečně používat i během těhotenství a kojení.

 

Co bychom ještě měly vědět o vaginálním zánětu?

  • Přestože se nejedná o pohlavně přenosnou chorobu, může být mykóza přenášena mezi partnery. Při opakovaném vaginálním zánětu je tedy třeba přeléčit oba partnery.  

  • U těžších a opakujících se zánětů je potřeba dlouhodobější léčba. Pokud se se zánětem potýkáte častěji než dvakrát za půl roku, je vhodné změnit také životní styl a stravovací návyky.

  • Další informace můžete najít na webu http://www.zenskezanety.cz/.

 

1 Feminella Vagi C je zdravotnický prostředek.

 

 

Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

2015.10.05 | Admin | přečteno: 30179x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví ženy vaginální zánět

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jana (36): Měla by dcera doma pomáhat?

S manželem se nemůžeme shodnout na výchově naší dcery. Od malička byla jeho princeznou, která si ho uměla omotat kolem p...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.09.16 | přečteno: 515x

Vyhrajte novou knihu Danky Šárkové plnou tajemna

Soutěž byla ukončena. Přejeme příjemné počtení výherkyním Jindřišce M., Haně S. a Kamile Z.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.06.23 | přečteno: 30209x

Soutěž o 3 knihy Zánět - skrytý zabiják

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.07.29 | přečteno: 30203x

Vše, co potřebujete vědět o botulotoxinu

Připadáte si při pohledu do zrcadla zamračeně nebo utrápeně a je vaše pleť nevyhlazená? Možná si zasloužíte odstranit...
 
celý článek | Admin | 2017.02.06 | přečteno: 30240x
 

Portál pro ženy