newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

(Ne)známá a zajímavá fakta o Halloweenu

 
(Ne)známá a zajímavá fakta o Halloweenu

Jelikož letos si děti o Halloweenu nevyrazí po okolí ve strašidelných maskách a hrůzu nahánět mohou maximálně tak svými děsivými nápady doma (což je pravděpodobně ta horší varianta), můžete je aspoň zabavit některými zajímavostmi, které se k tomuto dni vážou a které jste možná neznaly ani vy.

 

Proč vyřezáváme dýně?

Dýňové lucerny („Jack o‘lantern“) pocházejí z irské legendy o lakomém Jackovi.

Legenda říká, že Stingy Jack pozval ďábla, aby se s ním napil, ale Jack nechtěl za tento nápoj platit, a tak přesvědčil ďábla, aby se proměnil v minci. Místo toho, aby si nápoj koupil, uschoval si Jack minci ve svém domě poblíž stříbrného kříže, čímž zabránil ďáblovi proměnit se zpět.

Poté ďáblovi slíbil, že ho nechá odejít, pokud nechá Jacka rok na pokoji a jestliže zemře, ďábel si nebude nárokovat jeho duši.

Po roce Jack znovu ďábla podvedl, aby ho nechal na pokoji a nevyžadoval jeho duši. Když Jack zemřel, Bůh nechtěl nechat v nebi takovou záludnou osobu a ďábel dodržel své slovo. A tak Jack nemohl ani do pekla.

Byl poslán do noci jen s kouskem hořícího pekelného uhlí, které mu mělo osvětlovalo cestu. Jack uložil uhlí do vyřezaného tuřínu, a od té doby se potuluje po Zemi.

Lidé v Irsku a Skotsku začali z dýní, tuřínu, řepy a brambor vytvářet vlastní výtvory Jackovy lucerny. Tradice se do Spojených států dostala spolu s přistěhovalci a lidé začali pro výrobu luceren používat dýně, které jsou v Americe mnohem rozšířenější.

 

Strašidelné kostýmy

Tradice, kdy děti oblečené v kostýmech chodí ode dveří ke dveřím jako malí žebráci vyžadující lahůdky, je na první pohled trochu divná. Ale stejně jako několik dalších halloweenských aktivit ji lze vysledovat až do středověku a k rituálům Samhainu. (Samhain je nejdůležitějším svátkem keltského kalendáře, protože jím začínal keltský nový rok. Slavil se v noci ze 31. října na 1. listopadu.)

Věřilo se, že v tuto noc chodí po Zemi přízraky, a aby lidé zlé duchy odehnali, oblékali se do strašidelných kostýmů.

V osmém století, ve snaze šířit křesťanství, papež Řehoř III. vyhlásil 1. listopad jako Den Všech svatých (All Hallows) a na podporu křesťanských oslav začlenil také některé prvky tradičního keltského festivalu. A tak chudé děti i dospělí chodili po sousedství oblečeni za duchy a přijímali jídlo výměnou za modlitby.

Dýně v Guinnessově knize rekordů

Podle Guinnessovy knihy světových rekordů je nejvyšší počet vystavených a osvětlených dýňových luceren 30.581 kousků. V roce 2013 je do tvaru velké pyramidy postavili občané města Keene v New Hampshire. To už je pořádná hromada dýní!

 

Halloweenský folklór plný věštění a magie

Staroanglický folklór o Halloweenu je plný pověr, z nichž některé přetrvávají dodnes (například vyhýbání se černým kočkám). Jiná pověst tvrdí, že pokud mladý svobodný člověk jde o půlnoci ze schodů pozadu dolů a drží přitom zrcadlo, tvář, která se v zrcadle objeví, bude jeho dalším milencem nebo milenkou.

Den zesnulých

Dia de los Muertos, nebo-li Den zesnulých, se koná od 31. října do 2. listopadu v Mexiku a několika dalších hispánských zemích. 1. listopad Dia de los Inocentes vzpomíná na děti, které zemřely, a členové rodiny zdobí hroby bílými orchidejemi. 2. listopadu ctí lidé zesnulé dospělé a na hroby umísťují oranžové měsíčky.

Tato, původně aztécká oslava, ve skutečnosti trvala měsíc, ale když španělští dobyvatelé v 16. století přišli do Mexika, spojili festival s katolickým Dnem všech svatých. Halloween je kombinací aztéckých rituálů lebek, umrlčích oltářů a jídla s katolickými mšemi a modlitbami.

V Bílém domě straší

Proslulá adresa Spojených států eviduje hned několik zpráv o strašidlech a děsivých zvucích. Nejčastěji pozorovanými duchy byly doposud Abraham Lincoln, první dáma Eleanor Rooseveltová, nizozemská královna Wilhelmina či sir Winston Churchill.

 

 

Bez ohledu na to, zda se vám halloweenské oslavy líbí nebo je považujete za přihlouplou zábavu, podzimní dekorace doplněné nejen oranžovými dýněmi bývají opravdu krásné.

 

 

 

2020.10.26 | Jana Brandtlová | přečteno: 30286x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: halloween oslavy Dušičky svátek zemřelých zajímavosti

 
archiv

Nejzajímavější články

 

CHCETE ZLEPŠIT SVŮJ ŽIVOT? POŘIĎTE SI DOMÁCÍHO MAZLÍČKA!

Neustále kolem sebe slyšíme, jak je důležité myslet pozitivně, užívat si života a zbytečně se nestresovat. Psychika úzce...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.02.23 | přečteno: 30109x

Liposukce už nemusí být nepříjemná a bolestivá

Trápí vás nevzhledné tukové polštářky na různých partiích vašeho těla? Úporně cvičíte, vyzkoušela jste snad už všechn...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.11.25 | přečteno: 30156x

Jak poznat nevěru ve vztahu

Máte pocit, že ve vašem vztahu není něco v pořádku a váš partner o vás ztrácí čím dál více zájem nebo je neustále duchem...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.08.14 | přečteno: 30275x

Je libo dort do skleničky?

  Chcete oslnit návštěvu, nebo vlastní rodinu, jemným smetanovým dortíkem, ale necítíte se na všechno to vym...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.01 | přečteno: 30134x
 

Portál pro ženy