reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

ŠPANĚLSKÝ FLAN

 
ŠPANĚLSKÝ FLAN

 

Budete se účastnit mého prvního pokusu o výtečný španělský dezert jménem FLAN.

A pokud máte rádi puding, panna cottu, creme brulée a cokoliv tomu podobné, mohl by mít i u vás recept úspěch.

 

Bohužel netuším, nakolik bude dezert podobný originálu, já jsem ochutnala flan  pouze od českých kuchařek (ale podle receptu rodilých Španělek :-) )
Příprava je snadná, jen časově náročná, flan se nejdříve peče a potom ještě dlouho chladí.

Co bude potřeba?

  •   cukr a trošku vody (na karamel)
  •   5 až 6 vajec (podle velikosti)
  •   plechovku kondenzovaného mléka (já jsem použila slazené, pokud použijete neslazené, bude ještě potřeba asi 5 vrchovatých polévkových lžic cukru)
  •   stejné množství mléka
  •   a vanilkový lusk, nebo extrakt

A potom už jen odvahu!!

Začneme tím, že si připravíme karamel: na pánvi rozpustíme cukr, přilijeme kapku vody a necháme povařit. Až se vyvaří voda, začne karamel pěnit a máme hotovo.

Teď nastane nejulepenější fáze přípravy. Karamelem vymažeme nádobu vhodnou k zapékání (já jsem použila několik menších, protože vhodnou velkou nemám). Tenkou vrstvou boky a zbytek karamelu jsem rozdělila na dno formiček, tam je žádoucí, aby bylo karamelu víc.

A jdeme na samotnou hmotu na flan:

Nejdříve rozšleháme celá vejce, přidáme kondenzované mléko, v prázdné plechovce poté odměříme obyčejné mléko a přidáme lžičku až dvě extraktu, nebo semínka z celého lusku  a vše důkladně ušleháme.

A doporučuji přes sítko nalít do připravených misek. Misky vložíme do hlubšího pekáče a ten naplníme vodou minimálně do poloviny výšky zapékacích misek. Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu na 150°C (horkovzduch, v elektrické 180-200°C-voda by neměla vařit). Flan je hotový, když je i na dotek tuhý (nebo do něj ďobněte špičkou nože, když zůstane čistý je hotovo).

Vylovíme misky z pekáče a necháme pomalu úplně vychladnout, teprve potom můžeme dát na několik hodin do lednice.

Servírování:

Uvolníme opatrně flan od stran zapékací misky, přikryjeme talířkem a rychle překlopíme.

Tadá :-)

 

 

2014.02.11 | Andrea Tomanová | přečteno: 31482x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: flan španělský dezert karamelový flan

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Lov manželky

  Mně v dnešní době připomíná spíš nákup zajíce v pytli, no vskutku… ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.04.28 | přečteno: 31451x

„Nejlepší zážitek v životě, hned po narození dcerky“ vzpomíná na let balónem pan Petr

Nikdy jsem nebyl typ člověka, který by přehnaně řešil vánoční svátky. Mí rodiče Vánoce moc neprožívali, a tak jsem ani n...
 
celý článek | Admin | 2019.12.18 | přečteno: 31430x

Co je roztroušená skleróza a její projevy

Roztroušená skleróza je zákeřná nemoc, na kterou neexistuje lék. Postihuje zejména mladé lidi po dvacátém roce života...
 
celý článek | Admin | 2014.07.14 | přečteno: 31453x

Uzavřené sandály a pantofle s plnou špičkou - módní alternativa ke klasickým modelům

Letní sezóna tradičně patří otevřeným sandálům a lehkým pantoflům. Přesto se v posledních letech do popředí dostávají i ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2025.05.16 | přečteno: 31504x
 

Portál pro ženy