newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Léčivá síla

 
Léčivá síla

Mnoho lidí takzvané mudry, nebo též jógu prstů, ani nezná. Přitom jde o cvičení i pro ty nejlínější bytosti na světě. V našich rukou, v našich prstech, se skrývá ohromná léčivá moc.

 

 

Různé pozice prstů ovlivňují tok energie celým tělem a přinášejí žádoucí výsledky nejen pro tělo, ale také pro duši. Jestliže se mudry naučíte používat, můžete je praktikovat v zásadě kdekoli a kdykoli, tedy když máte zrovna volné ruce. Stačí vybrat vhodnou pozici prstů a můžete si během dne odpočinout, nasbírat energii pro další fyzickou či duševní činnost a mnoho dalšího právě ve chvíli, kdy to potřebujete.

Na východě se mudry praktikovaly po celá staletí a využívali je i velcí duchovní učitelé. Na některých zobrazeních Buddhy je jasně vidět, že jeho prsty jsou v různých, přesně však daných spojeních.

Dnes se s mudrami setkáte maximálně tak na kurzu jógy. A to je škoda. Cvičení je prospěšné pro dobrou činnost srce, kvalitní spánek i pěknou pleť.

Co je vlastně mudra?

Nenechte se splést, mudra není od slova moudrá. I když by to tak klidně mohlo být… Slovo mudra v překladu znamená gesto nebo pozice. A úplně nejjednodušší vysvětlení tohoto slova je, že se jedná o předem připravená a vyzkoušená gesta rukou, která vedou tok energie do konkrétních oblastí mozku. Spojení vytvořená v mozku pak ovlivňují nevědomé reflexy v různých oblastech těla. Vnitřní energie se přesměruje, což má dopad na smyslové orgány, žíly, šlachy či důležité žlázy.

Existuje mnoho druhů muder (tedy postavení prstů), které nám přinášejí různé potřebné léčebné či harmonizující výhody. Pokud se cvičení prstů provádí ve spojení s dýcháním, zvýší se průtok základní životní energie.

Pět prstů znamená pět elementů

Podle tradičního védského učení je naše tělo tvořeno pěti základními elementy, které se nacházejí v přírodě. Známých pět prvků tvoří země, prostor, vzduch, voda a oheň. Aby člověk mohl dosáhnout harmonie těla, mysli a duše, a tím i dobrého zdraví, je nutné uvést elementy v těle do přirozené rovnováhy.

Každý z pěti elementů je zastoupen jedním z prstů naší ruky. Právě jejich spojováním dochází k přesměrování toků energie. A tak díky mudrám můžeme propojit žádoucí energetické dráhy ve svém těle a sami sebe léčit.

Palec symbolizuje slunce a oheň, tedy vesmírné energie, ukazováček je symbolem vzduchu a naší duše. Prostředníček reprezentuje spojení s nebesy, prsteníček zemi a malíček je spojován s vodou.

Cvičení pro začátečníky

Muder existuje velké množství, ale pro začátek můžete zkusit tyto čtyři. Při cvičení zapojte obě ruce, protože každá je spojena s protilehlou stranou těla. V pozici vydržte minimálně 5 až 15 minut.

Mudra Slunce

Tato mudra pozitivně působí proti stresu a napětí v těle.

Postup: Prsteníček ohněte směrem ke kořenu palce a jemně zatlačte. Ostatní prsty nechejte volně natažené.

Mudra Země

Mudra Země posiluje sebevědomí, na fyzické úrovni snižuje pocit únavy a pomáhá při nachlazení.

Postup: Špičkou prsteníčku jemně stiskněte špičku palce. Ostatní prsty jsou narovnané.

Mudra života

Tato pozice prstů dodává našemu tělu energii a podporuje životní sílu. Příznivě působí také na imunitní systém.

Postup: Prsteníčkem a malíčkem jemně tlačte na špičku palce. Zbylé prsty nechejte natažené.

Mudra energie

Mudra energie příznivě posiluje všechny tělesné orgány a odstraňuje z těla toxické látky.

Postup: Na špičku palce jemně přitlačte špičku prsteníčku a prostředníčku. Ostatní prsty jsou natažené.

 

Přejeme hodně zdraví a psychické pohody díky praktikování muder!

 

 

2020.07.17 | Jana Brandtlová | přečteno: 30166x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: mudra jóga pozice

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Inspirativní bytové dekorace, které zútulní váš domov

Jak se chcete cítit ve svém domově? Zcela jistě pohodově, spokojeně, obklopeni příjemnou atmosférou a věcmi, které má...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.22 | přečteno: 30150x

Ráda šijete nebo plánujete začít?

Byť je nabídka obchůdků i řetězců široká, a navíc nám své služby nabízejí nejrůznější řemeslníci, stále větší počet z ná...
 
celý článek | Admin | 2019.05.28 | přečteno: 30184x

Posilte imunitu a prohřejte studené ruce i nohy – studená sprcha umí pomoci

Otužuj se, tvé tělo bude plné síly a zdraví. Také už jste tuto větu slyšeli od své babičky nebo od člověka, který se rád...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.11.17 | přečteno: 30103x

Hledáte inspiraci na zdravé vaření? Luštěninová kuchařka a Nová biokuchařka jsou jí plné!

Hledáte nějakou zajímavou kuchařku, ať už pro sebe, nebo jako dárek na Vánoce? Přinášíme dva tipy na knihy, které potěší...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.12.10 | přečteno: 30077x
 

Portál pro ženy