newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Polévka je grunt

 
Polévka je grunt

...a kdo ji nejí, ten je špunt. Tak zní známé pořekadlo, které jsem od své babičky určitě neslýchávala sama. 

 

 

I přesto, že je polévka, zvláště pak vývar, výborným zdrojem živin i tekutin pro děti i dospělé, v horkých letních dnech se teplých polévek asi moc nenavaříte. Ani chuť na ně není. Ale přijdou-li deštivé dny a chladnější večery, tak i vy poctivým vývarem rádi vezmete zavděk. Neznám nic lepšího, než únavu a zimnici léčit zpocením se nad plným talířem (případně tedy ještě pocením se na cizím těle apod). Slovy klasika (samozřejmě s notnou dávkou nadsázky): Kdo se potí u jídla, je zdravej, kdo se potí u práce, je blbej ;-)

 

Každý z nás si pod pojmem vydatná polévka představí něco jiného. Klasickou sváteční nebo, chcete-li, nedělní polévkou však v naší domovině byl, je a bude vývar z masa (a kostí). Hlavní důvod, proč patří k nedělní polední tabuli vývar, je velmi prostý. Funguje totiž mimo jiné i jako bezvadný „vyprošťovák“ po náročné sobotně-nedělní noci.

 

Přestože postupy i recepty na polévky se různí, já vám přináším ten náš nejoblíbenější, a to recept na tradiční nudlovku od babičky:

 

Suroviny:

 

Alespoň půl kila hovězího žebra

Česnek (asi 5 stroužků)

Cibuli

Asi 5 ks celého pepře

Kus celeru a petržele

2-3 menší mrkve (ne více než celeru a petržele – polévka by byla nasládlá)

Menší rajče (spolu s česnekem čistí polévku a snižuje tvorbu nežádoucí špinavé pěny)

Libečková a celerová nať

Sůl, bylinky na dochucení

 

Jak na to?

 

Maso omyjeme pod tekoucí vodou, zeleninu očistíme a omyjeme, česnek a cibuli zbavíme jen vrchních špinavých slupek, neloupeme dočista (propůjčí polévce zlatavou barvu). Vše vložíme do hrnce spolu s celým pepřem, natí z celeru a libečku, nesolíme. Zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a velmi pozvolna vaříme asi 2-3 hodiny. Polévka nesmí klokotat! Někdo je zvyklý podle potřeby sítkem sbírat pěnu a dolévat vodu, ale není to nutné. Když je maso měkké, odstavíme z plotny a necháme asi 15 minut usadit. Vývar scedíme, maso a zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme zpět do hotové polévky. Teprve potom dosolíme a můžeme přidat oblíbené bylinky. Čerstvý nebo sušený libeček, petrželku kudrnku, popř. kopřivu. Třešničkou na dortu je zavářka v podobě domácích vaječných nudlí, které už uvařené vkládáme na dno hlubokého talíře a vývarem je přeléváme.

 

Babiččiny zlaté polévkové nudle

 

Ze surovin vystačíme pouze z hrubou moukou a vejci. Obecně platí, že na 10 dkg mouky padne 1 větší vejce a asi půl skořápky vody (často ani není třeba). Můžeme přidat lžičku olivového oleje. Ideální je si dávky znásobit a vyrobit si nudle do zásoby. Zejména dlouhé zimní večery jsou pro tuto činnost jako stvořené...

Těsto zpracujeme klasicky, nejprve vidličkou a poté ručně. Je dobré nechat ho před samotnou výrobou uležet – zabalené v igelitu, v chladu, nejlépe do druhého dne. Při nudlování válíme placky asi 2mm tenké, krájíme na pruhy a dále na tenké nudličky, nebo zpracováváme pomocí strojku na nudle. Hotové nudle rozložíme v tenké vrstvě na tácy a pro pozdější upotřebení ještě dosušíme, aby neplesnivěly. Nejlépe je uskladníme lehce pomoučené v plastové krabičce přikryté látkovým ubrouskem. Dlouho však nevydrží, jsou velmi jedlé! Zvláště pak, oblíbíte-li si hustou polévku, ve které tzv. stojí lžíce.

Dva důležité tipy na závěr! Pozor – těsto na nudle nikdy nesolíme! Při vaření je však vkládáme do vroucí osolené vody, ale vždy vaříme zvlášť, nikdy ne přímo v polévce.

 

Dobrou chuť!!!

 

Image courtesy of rakratchada torsap / FreeDigitalPhotos.net

2014.08.04 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30258x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Vývar; nudlová polévka; recept na hovězí vývar; recept na domácí nudle

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tipy na letní líčení - stíny v tužce

Tropické teploty stále vládnou Českem a být perfketně nalíčená déle než dve hodiny se zdá nemožné. Proto vám přináším...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.07.21 | přečteno: 30106x

Co prostě musíte mít v kabelce

Kabelka je pro ženy nezbytný módní doplněk. Ale nejen to. Zatímco muži využívají spíš prostory v autě (a vystačí si s ni...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.07.03 | přečteno: 30099x

Těšení

  Text písně Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka mnohé napoví:     Těšení, veliké jak de...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.06.24 | přečteno: 30227x

Nejrychlejší tříkrálové kobližky

Smažené kobližky obalené v cukru neodmyslitelně patří k době tříkrálové a rozhodně by neměly chybět ani na vašem stol...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.01.07 | přečteno: 30172x
 

Portál pro ženy