newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Polévka je grunt

 
Polévka je grunt

...a kdo ji nejí, ten je špunt. Tak zní známé pořekadlo, které jsem od své babičky určitě neslýchávala sama. 

 

 

I přesto, že je polévka, zvláště pak vývar, výborným zdrojem živin i tekutin pro děti i dospělé, v horkých letních dnech se teplých polévek asi moc nenavaříte. Ani chuť na ně není. Ale přijdou-li deštivé dny a chladnější večery, tak i vy poctivým vývarem rádi vezmete zavděk. Neznám nic lepšího, než únavu a zimnici léčit zpocením se nad plným talířem (případně tedy ještě pocením se na cizím těle apod). Slovy klasika (samozřejmě s notnou dávkou nadsázky): Kdo se potí u jídla, je zdravej, kdo se potí u práce, je blbej ;-)

 

Každý z nás si pod pojmem vydatná polévka představí něco jiného. Klasickou sváteční nebo, chcete-li, nedělní polévkou však v naší domovině byl, je a bude vývar z masa (a kostí). Hlavní důvod, proč patří k nedělní polední tabuli vývar, je velmi prostý. Funguje totiž mimo jiné i jako bezvadný „vyprošťovák“ po náročné sobotně-nedělní noci.

 

Přestože postupy i recepty na polévky se různí, já vám přináším ten náš nejoblíbenější, a to recept na tradiční nudlovku od babičky:

 

Suroviny:

 

Alespoň půl kila hovězího žebra

Česnek (asi 5 stroužků)

Cibuli

Asi 5 ks celého pepře

Kus celeru a petržele

2-3 menší mrkve (ne více než celeru a petržele – polévka by byla nasládlá)

Menší rajče (spolu s česnekem čistí polévku a snižuje tvorbu nežádoucí špinavé pěny)

Libečková a celerová nať

Sůl, bylinky na dochucení

 

Jak na to?

 

Maso omyjeme pod tekoucí vodou, zeleninu očistíme a omyjeme, česnek a cibuli zbavíme jen vrchních špinavých slupek, neloupeme dočista (propůjčí polévce zlatavou barvu). Vše vložíme do hrnce spolu s celým pepřem, natí z celeru a libečku, nesolíme. Zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a velmi pozvolna vaříme asi 2-3 hodiny. Polévka nesmí klokotat! Někdo je zvyklý podle potřeby sítkem sbírat pěnu a dolévat vodu, ale není to nutné. Když je maso měkké, odstavíme z plotny a necháme asi 15 minut usadit. Vývar scedíme, maso a zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme zpět do hotové polévky. Teprve potom dosolíme a můžeme přidat oblíbené bylinky. Čerstvý nebo sušený libeček, petrželku kudrnku, popř. kopřivu. Třešničkou na dortu je zavářka v podobě domácích vaječných nudlí, které už uvařené vkládáme na dno hlubokého talíře a vývarem je přeléváme.

 

Babiččiny zlaté polévkové nudle

 

Ze surovin vystačíme pouze z hrubou moukou a vejci. Obecně platí, že na 10 dkg mouky padne 1 větší vejce a asi půl skořápky vody (často ani není třeba). Můžeme přidat lžičku olivového oleje. Ideální je si dávky znásobit a vyrobit si nudle do zásoby. Zejména dlouhé zimní večery jsou pro tuto činnost jako stvořené...

Těsto zpracujeme klasicky, nejprve vidličkou a poté ručně. Je dobré nechat ho před samotnou výrobou uležet – zabalené v igelitu, v chladu, nejlépe do druhého dne. Při nudlování válíme placky asi 2mm tenké, krájíme na pruhy a dále na tenké nudličky, nebo zpracováváme pomocí strojku na nudle. Hotové nudle rozložíme v tenké vrstvě na tácy a pro pozdější upotřebení ještě dosušíme, aby neplesnivěly. Nejlépe je uskladníme lehce pomoučené v plastové krabičce přikryté látkovým ubrouskem. Dlouho však nevydrží, jsou velmi jedlé! Zvláště pak, oblíbíte-li si hustou polévku, ve které tzv. stojí lžíce.

Dva důležité tipy na závěr! Pozor – těsto na nudle nikdy nesolíme! Při vaření je však vkládáme do vroucí osolené vody, ale vždy vaříme zvlášť, nikdy ne přímo v polévce.

 

Dobrou chuť!!!

 

Image courtesy of rakratchada torsap / FreeDigitalPhotos.net

2014.08.04 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30242x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Vývar; nudlová polévka; recept na hovězí vývar; recept na domácí nudle

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Džíny z PET lahví? U Levi´s je možné všechno!

  Dokážete si představit, že z PET lahve, ze které jste ještě před chvilkou pili, by jednou mohly být tkáně...
 
celý článek | Lenka Popelková | 2012.12.30 | přečteno: 30136x

Obtíže při menstruaci? Pryč s nimi.

Nafouknuté bříško, že nemůžete dopnout kalhoty, natož sedět u stolu a pracovat? Návaly horka? Křeče, že si připadáte ...
 
celý článek | Mgr. Petra Králová | 2014.04.06 | přečteno: 30027x

Flirt dance – neškodné posílení sebevědomí nebo zničující dřina s překvapivými výsledky?

  Je všeobecně známým faktem, že ženám tanec sluší a svědčí, leč o jeho prospěšnosti a pozitivních účincích ...
 
celý článek | Lucie Martináková | 2013.03.11 | přečteno: 30140x

Houby jako jedna z cest ke zdraví

Cesta ke zdraví by pro nás měla být jednou z těch nejdůležitějších. Naše zdraví máme jen jedno a je tedy třeba si ho váž...
 
celý článek | Admin | 2019.05.26 | přečteno: 30114x
 

Portál pro ženy