newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Krása z lůna přírody

 
Krása z lůna přírody

Vzácné oleje jsou čím dál populárnější a není se čemu divit. Jejich kouzlo a mocnou sílu na naši krásu a zdraví vlastně teprve stále ještě objevujeme. Není to zas taková historie, kdy jsme znali jen olej řepkový a slunečnicový, možná tak ještě olej ricinový a dětský olejíček na mazání pokožky miminek. A tak jsou tu v plné kráse oleje z lůna přírody.

 

Používat je můžete samostatně, ale nyní už bývají velmi často součástí kosmetických prostředků. Přírodní oleje jsou navíc velmi všestranné, což jejich popularitu ještě zvyšuje. Ovšem ani cena není někdy nízká. Hodnota oleje se odvíjí od toho, že jsou opravdu poměrně „vzácné“, výroba zdaleka není rychlá, levná ani snadná. Samozřejmě záleží na tom kterém oleji, pro zajímavost můžeme blíže prozkoumat „rekordmana“ v tomto směru, kterým je bezesporu opunciový olej.

Opunciový olej

Vyrábí se z trnitých plodů opuncie. Nejprve se musí osekat trny, pak se plod rozřízne, vyjmou se z něj semínka, která se zastudena lisují. Na každý litr tohoto „tekutého zlata“ je potřeba řádově 800 kg plodů opuncie, což opravdu není málo. Přezdívá se mu také přírodní botox a skutečně je vyhledávaný pro svou schopnost bojovat s vráskami. Dokáže omladit, vyhladit i navrátit pokožce pružnost. Hodí se pro všechny typy pleti a působí jako prevence před podrážděním.

Arganový olej

Dalším problémovým zástupcem olejové krásy je populární olej arganový. Ten se vyrábí lisováním jadérek z ořechů argánie trnité, stromu, který roste pouze v Maroku. Ale ouha, tyto ořechy patří mezi nejtvrdší na světě, takže dostat se k jadérkům je vskutku perná práce. Nicméně ve výsledku arganový olej dokáže výrazně zvýšit pružnost pokožky. Skvěle si také poradí s nadměrnou produkcí kožního mazu. Hydratuje a pomáhá minimalizovat výskyt jizviček a jemných vrásek.

                                                                

Co se týče dalších vzácných olejů, každý má nárok na jedinečnost, protože se často získává z exotických dřevin, které rostou například jen v určité části světa nebo se suroviny k výrobě vskutku obtížně získávají (viz výše uvedené příklady). Postupy výroby jsou často ještě komplikovanější, ale za výsledek to stojí. Oleje nejvyšší kvality, bohaté na živiny a plné prospěšných látek pro pokožku.                                                   

Avokádový olej

Tento olej se lisuje ze sušené dužiny hruškovitého plodu avokáda a původem pochází z Mexika. Je zbaven jakéhokoliv zápachu, výborně se vstřebává a proniká do těch nejhlubších vrstev pokožky. Výsledkem jeho pravidelného používání je hladká a pevná pleť.

Makadamový olej

Je z tropického oříšku podobného lískovému a hodí se do kosmetických přípravků stejně jako olej z mandlí. Pokožku vyživuje a zvlhčuje, pomáhá eliminovat tvorbu vyrážek, zamezuje svědění. Primárně je vhodný pro suchou a zralou pleť a je výborným pomocníkem v boji proti předčasné tvorbě vrásek.

                                                                

Jojobový olej

Tento olej jistě znáte, alespoň podle názvu. Při bližším pohledu a jeho užití se nabízí jako náhrada přirozeného kožního mazu. Získává se z rostliny opět z Mexika, jejíž semena obsahují tekutý vosk, základ oleje. Ten se lehce vstřebává, udržuje přiměřenou vlhkost pleti a má protizánětlivé i protiaknózní účinky.

Saflorový olej

Tady možná trochu tápete, tento olej opravdu nepatří mezi ty skloňované ve všech pádech. Jeho účinky se ale vyplatí znát, seženete ho stejně, jako ostatní jmenované olejíčky. Tenhle dokáže rozjasnit pleť, poradí si s kruhy pod očima a pomůže vám vypadat skvěle i po probděné noci. Zpevní pokožku, dodá jí vitamíny a zatočí s drobnými vráskami. Lisuje se zastudena ze semen světlice barvířské.

 

 

2023.09.02 | Jana Brandtlová | přečteno: 465x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: přírodní oleje esenciální oleje za studena lisované oleje opunciový olej arganový olej makadamový olej

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak si správně doma nabarvit vlasy?

Změna je život a jistě by bylo těžké najít někoho, kdo by čas od času netoužil změnit svoji image. Jednu z osvědčených c...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.10.16 | přečteno: 30406x

Oblékněte si luxusní blůzku nebo elegantní sako, které vám budou všichni závidět!

Blůzky a saka jsou nedílnou součástí dámského šatníku. Každá elegantní dáma nebo slečna se bez nich rozhodně neobejde. L...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.03.16 | přečteno: 30134x

Dotáhněte rozdělanou práci díky hudbě

Potřebujete dokončit dlouho rozpracovaný úkol? Dobrým motivátorem může být správně zvolená hudba. Svěřte se do rukou apl...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.05.25 | přečteno: 30189x

Moka konvička: Nejcennější italské dědictví

Milujete kávu a všechny její variace? Pak byste si měla pořídit moka konvičku, se kterou snadno a rychle připravíte laho...
 
celý článek | Admin | 2017.09.30 | přečteno: 30160x
 

Portál pro ženy