newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Čerstvé bylinky, které by neměly chybět v žádné kuchyni

 
Čerstvé bylinky, které by neměly chybět v žádné kuchyni

Mnoho lidí nemá ve zvyku používat bylinky v kuchyni, ale mnoho jiných si ani nedokáže bez bylinek gastronomii představit. Jejich přínos je nejen v chuti, ale také v látkách a silicích, které mají zvláštní účinky na náladu, trávení, ale i činnost některých orgánů. Sušené drcené směsi, které se prodávají v obchodech, nemají takové účinky a vůni, jako je tomu u bylinek čerstvých. Chcete začít používat bylinky v kuchyni? Poradíme vám, které si vybrat.

 

Bazalka

Pravděpodobně jedna z nejrozšířenějších bylinek u nás. Její milovníci ji používají nejen jako součást kořenící směsi, ale také jako zásadní surovinu, napřklad při výrobě pesta. Skvělá je také jako přísada v salátu nebo dresinku. V hindských kulturách je bazalka považována za posvátnou. Nejběžnější kultivar se vyznačuje vyboulenými zelenými listy a bílými květy. K dostání je také červená odrůda bazalky a také specifický druh s drobnými plochými lístky. Vůně bazalky je jemná, lehce kořenitá s kafrovitým nádechem. V léčitelství se využívá jako povzbuzovač trávení, tlumič migrény, bolesti a křečí. Ve formě čaje je možné bazalku kombinovat s dobromyslí, řebříčkem nebo meduňkou.

Dobromysl

Dobromysl poznáte podle drobnějších temných lístků a růžových, až fialových květů, jež milují včelstva. Čaj z dobromysli je skvělý na zmírnění vysokého tlaku, spaní a uklidnění. Je mírně protizánětlivá a podporuje vykašlávání. Pokud neznáte dobromysl samotnou, jistě znáte její sušinu, která se u nás prodává pod názvem “oregáno” nebo v provensálské směsi. Rostlinu je pak možné využít v jihoevropské kuchyni, zejména italské: bez oregána si mnoho z nás nedovede představit pizzu, těstoviny a některé druhy pečiva.

Estragon

Pelyněk kozalec je v gastronomii využíván už od starověku. Má dlouhé úzké lístky podobné třeba rozmarýnu. Listy mají kořeněnou hořkosladkou chuť. Používá se při výrobě dresinků, omáček k masu, ale také se jím obohacuje ocet a olej, do kterých se estragon nakládá. Estragon do velké míry podporuje tvorbu žluči, je močopudný a tlumí křeče při poruchách trávení. V minulosti se používal proti střevním parazitům. Ve formě čaje pomáhá k dobrému spánku a uklidňuje. Alternativně se s ním dá řešit hyperaktivita.

Libeček

Jedná se o mohutnou rostlinu, která se běžně vyskytuje na našich zahrádkách a je významným nositelem chuti v masových vývarech. Lze jej využívat do polévek, omáček, salátů a k masu. Jeho silná pronikavá vůně zvýrazňující chuti v podstatě určuje důvod, proč je ve spoustě pokrmů libeček nepostradatelný. Málokdo ví, jak léčivý může být libeček. Působí močopudně, odstraňuje plynatost, zlepšuje trávení a libečkový čaj je naprosto skvělý při použití proti menstruačním křečím.

Rozmarýn

Rozmarýna je v lidové slovesnosti symbolem lásky. Je to výrazně vonící keř s úzkými listy, ze spodní strany šedivými. V malém množství je možné rozmarýn použít při plynatosti a nadýmání, využívá se také při vyšším tlaku. V minulosti se rozmarýn používal k odhánění temných sil černé magie. Jeho výtažek se využívá v kosmetice. Rozmarýn najdete ve směsi provensálského koření a v čerstvé podobě je vynikající při přípravě ryb nebo omáček k masu.

 

Nevíte kde sehnat nejčerstvější bylinky? Využijte dovážkovou službu přímo od dodavatele. Společně s nimi je možné objednat si ovoce a zeleninu až domů. Největší nabídku ovoce, zeleniny, bylinek, hub a dalších přísad najdete na e-shopu Gastrofresh.cz.

 

2020.04.27 | Martina Limbergová | přečteno: 2015x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kuchyně vaření bylinky čerstvé bylinky dovoz domů

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak se stát PIM Kingem

Tento příspěvek poněkud více vybočuje ze seriálu pro začínající běžce. Může být ale motivací do budoucnosti pro toho,...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.05.26 | přečteno: 13228x

Když náhle odejde miláček vaší rodiny

  Některé věci v životě přichází jako blesk z čistého nebe. Než vás potkají, nepřipouštíte si je. A už vůbec...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.30 | přečteno: 13325x

Buďte štíhlejší a zdravější díky zelené kávě

Klasickou kávu zná jistě každý a ví, co si pod ní představit. Víte ale, co je zelená káva a proč se o ní v poslední d...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.21 | přečteno: 12397x

Dnes se zaměřte na svůj život. Právě teď

Právě dnes se zaměřte na svůj život. Ano, právě teď. V této době, při všech omezeních a nejistotě, v tempu a hodnotách, ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.04.11 | přečteno: 347x
 

Portál pro ženy