newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Koupete se rádi ve volné přírodě? Dejte si pozor na sinice!

 
Koupete se rádi ve volné přírodě? Dejte si pozor na sinice!

Koupání je ideálním způsobem, jak se v horkých letních dnech osvěžit a zároveň si užít spoustu legrace s rodinou a přáteli. Mnoho lidí nevyhledává koupaliště s upravenou vodou, ale spíše přírodní vodní plochy. Koupání v přírodě má své výhody, ať už jsou to peníze ušetřené za vstupné nebo více místa než v omezené kapacitě bazénů. Velkým problémem ale mohou být sinice, které dokáží způsobit nepříjemné zdravotní potíže. Proč si na ně dát pozor? A jak se dají poznat?

 

Pozor na nebezpečný vodní květ

Asi každý z nás už slyšel varování před tzv. vodním květem. Právě nyní uprostřed léta, po celkem teplém červenci, dochází už na některých vodních plochách k přemnožení sinic, které tento vodní květ způsobují.  Mají podobu zelené krupičky nebo sekaného jehličí. Sinice jsou malými organismy, které tvoří jen shluky molekul nukleových kyselin. Nemají klasickou stavbu buněk a od primitivních organismů, jako jsou řasy, se liší i dalšími znaky. Jejich nejbližšími příbuznými jsou bakterie, patří do stejné skupiny prokryot. A stejně jako bakterie produkují i sinice množství dráždivých a toxických látek. Právě tyto látky pak způsobují potíže.

Problém pro rizikové skupiny, ale i zdravé jedince

Podceňovat riziko koupání ve vodě zamořené sinicemi by se nemuselo vyplatit především malým dětem, starším osobám a těhotným ženám, problémy ale mohou postihnout i zdravé jedince v plné síle. Kromě věku a citlivosti člověka závisí míra toxikace i na tom, jak dlouhou dobu ve vodě pobýval a kolik jí nevědomky spolykal. A co vlastně sinice mohou člověku způsobit?

Zdravotní potíže mohou být vážné

Zdravotní problémy mohou mít podobu alergických reakcí, podrážděné sliznice nosu vedoucí k rýmě, kožních vyrážek až zánětu kůže, podráždění očí až zánětu spojivek nebo bolestí hlavy. Spolykání toxické vody vede k podráždění střevních stěn, bolestem břicha, zvracení až k jaterním problémům. Při silné intoxikaci může být napadená i nervová soustava, což vede například ke svalovým křečím. U lidí naštěstí zatím nedošlo k případu, kdy by někdo na následky otravy z vody zamořené sinicemi zemřel, u menších zvířat takové případy už ale byly, proto je potřeba dávat pozor i na své psy a raději je nepouštět do kvetoucí vody.

Ověřte si jednoduše přítomnost sinic ve vodě

Chcete se vykoupat v řece, rybníku nebo přehradě, ale zdá se vám voda příliš zelená? Ne vždy jsou zelené částečky plovoucí ve vodě sinicemi. Někdy jde o neškodné zelené řasy, které vypadají velmi podobně. Rozdíl poznáte jednoduchým testem s pomocí průhledné láhve. Naberte do ní vodu a nechte ji půl hodiny v klidu stát. Klesly částečky ke dnu nebo plavou dál rovnoměrně rozptýleny ve vodě? Pak jde o řasy. Shlukly se zelené částečky na hladině a zbytek vody je čirý? Pak pozor, jsou to sinice!

Potřebujete se i přes sinice vykoupat? Pak nezapomeňte na několik pravidel

Koupat se ve vodě s rozšířeným výskytem sinic není moc dobrý nápad. Pokud přece jen neodoláte vidině svlažení v horkém dni, omezte pobyt ve vodě na minimum, tedy maximálně pár minut. Snažte se důsledně zamezit spolykání vody. A po koupání se hned osprchujte nebo alespoň omyjte čistou vodou například z PET lahve. Zapomeňte také na utírání ručníkem, zbytečně si kůži podráždíte vetřením sinic do ní.

 

2016.08.01 | Martina Limbergová | přečteno: 30117x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: koupání léto sinice přírodní koupaliště

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jojo efekt způsobuje špatné hubnutí. Dá se mu nějak předejít?

Všichni sníme o štíhlejší figuře. Dosáhnout jí ale není vůbec snadné. A to i když zrovna neřádí pandemie COVID-19 a máme...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.02.26 | přečteno: 30154x

V těchto kalhotkách se budete cítit skvěle po celý den!

Na kvalitě spodního prádla rozhodně záleží. Stačí se „seknout“ ve velikosti nebo střihu a budete mít celý...
 
celý článek | Admin | 2014.10.08 | přečteno: 30407x

Zlaté šperky nechají ženskému půvabu vyniknout

Přirozenou vlastností každé ženy je touha být za všech okolností krásná, líbit se svému okolí a zářit mezi ostatními....
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.01.24 | přečteno: 30132x

OSLAĎTE SI ŽIVOT: JAK A ČÍM?

Nedokážete si odpustit kávu bez cukru? Zvolte zdravější variantu. Věřte, že je z čeho vybírat, ať už v rámci oslazení ča...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.05.26 | přečteno: 30094x
 

Portál pro ženy