reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jak vybrat dámské kolo

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 5777x 2020.01.17

Podzimní recepty, které zahřejí

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 2910x 2021.11.14

Proč zvolit profesionální úklid domácnosti?

 
celý článek | Admin | přečteno: 15212x 2016.12.19

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Mlsejte raději sušené ovoce

 
Mlsejte raději sušené ovoce

Bez sladkého žít nelze a opravdu nemá smysl si ho odpírat. Nemusíte se však denně cpát čokoládou nebo sušenkami. Vyzkoušejte trochu zdravější mlsání – naučte se jíst sušené ovoce.

 

Víte, že sušení je jedním z nejstarších způsobů zpracování ovoce? Používalo se už ve starověku. Mikroorganismy způsobující zkázu čerstvého ovoce totiž potřebují vodu. Jakmile ovoce vysušíte, bakterie nemohou fungovat.

Sbalte si sušené ovoce na cesty

Sušené ovoce se transportuje mnohem lépe než to čerstvé. Sušením totiž podstatně zmenší svůj objem, avšak energie a živiny v malém objemu zůstávají stejné. V malém množství sušeného ovoce tedy dokážete sníst dostatek kalorií. To může být výhodou i nevýhodou, měli byste si hlídat velikost porce. Za jednu porci se obecně považuje 1 až 1,5 polévkové lžíce.

Co najdete v sušeném ovoci?

Bohaté je na sacharidy (polovinu tvoří jednoduché cukry). Bílkovin je málo, tuk prakticky žádný. Zato má ale spoustu vlákniny. Když sníte 100 g sušeného ovce, můžete zvolit třeba exotické sušené mango, pokryjete 50 % celodenní potřeby vlákniny.

Bohaté je sušené ovoce také na vitamíny jako A, B1, B6, C, E. Obsahuje i hořčík, draslík, železo, vápník a jiné minerály. Záleží však na procesu sušení. Používají-li se vysoké teploty, může se snížit obsah vitaminu C a E, draslíku a vápníku.

Připravte si zdravou svačinku

Moc zdravá se vám nezdá, když je plná cukru? Na rozdíl od běžných sladkostí však neobsahuje tuk ani cholesterol, takže není zdrojem transmastných kyselin. Abyste nesnědli tolik cukru, je možné sušené ovoce kombinovat s dalšími plody. Oříšky jsou skvělou volbou, ale také vysoce kalorickou. Vyzkoušejte semínka, kombinujte je různě, můžete přidávat i vločky nebo cereálie. A nejlépe si k tomu všemu dejte jogurt či mléko. Sladká a výživná svačinka či snídaně je na světě!

 

2022.09.11 | Lea Kubová | přečteno: 666x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: výživa zdraví snídaně svačina ovoce sušené ovoce oříšky semínka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Co s bylinkami po sezoně?

Správně by otázka měla znít, co a s kterými bylinkami po sezoně? Dosud jste je asi měly na zahrádce či v květináčíc...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.10.30 | přečteno: 4723x

Jak si zařídit ideální koupelnu a nezapomenout ani na kvalitní textilie

Máte v plánu v brzké či vzdálenější době zařizovat nebo rekonstruovat koupelnu? Zvažujete, jak ji co nejlépe vybavit? Ne...
 
celý článek | Admin | 2017.10.27 | přečteno: 7966x

Provoněné koupele nohou

Barevné listí šustí pod nohama, podzim nám přináší chladná rána, dny se pomalu zkracují, ideální čas pro rozjímání, v...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 16031x

Zkraťte si čekání na dovolenou

Letní dovolená je sice ještě v nedohlednu, ale vy už netrpělivě stříháte metr a nemůžete se dočkat? Zkraťte si č...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2015.04.07 | přečteno: 15811x
 

Portál pro ženy