newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Migréna dokáže pěkně potrápit. A aby toho nebylo málo, často ještě narušuje vztahy

 
Migréna dokáže pěkně potrápit. A aby toho nebylo málo, často ještě narušuje vztahy

Kdo ji někdy zažil, ten moc dobře ví, že nejde jenom o nějakou „bolest hlavy“, která vás provází třeba při kocovině. (I když ani ta není zrovna z těch lépe zvládnutelných.) A už vůbec nejde o výmluvu, která vás zbaví pracovních či manželských povinností. Problém je, pokud to okolí vnímá jinak.

 

Migréna je pořádný průšvih

Migréna vám bez milosti (a hlavně bez varování) zruší důležitou pracovní schůzku, plánovanou návštěvu přátel nebo i „jen“ příjemný večer s partnerem, na který jste se tolik těšili. Pro lidi stižené migrénou znamená jejich onemocnění obrovskou psychickou zátěž, protože nikdy neví, kdy zrovna udeří a co svými důsledky zničí.

Cestou do deprese

Není divu, že u mnoha pacientů vzniká časem pocit beznaděje, který může přerůst až v klinickou depresi. Chronická migréna totiž ovlivňuje všechny aspekty života: práci, partnerství, péči o dítě, narušuje též odpočinek a prožívání radosti. Vyrovnat se s tím, že musíte často a nečekaně své denní aktivity přizpůsobovat své nemoci, je opravdu nadlidský výkon. Přístup okolí je proto v tomto ohledu naprosto klíčový. Mnohdy pomůže i jen trocha empatie a podpory, jenže ty velmi často nejsou k mání.

                                                                

Humor, který může ubližovat

Statisticky se jeden ze čtyř Čechů zažívajících migrénu, trvale setkává s nepochopením ze strany okolí. A přibližně jeden z dotázaných pacientů mívá dokonce někdy pocit, že si druzí myslí, že se na migrénu jen vymlouvá.

Vážný problém nastává, pokud vaší migréně nevěří váš partner – a po vzoru notoricky známých scének z filmů a vtipů považuje migrénu za způsob, jak se vyhnout intimním hrátkám či grilovačce u pivka s jeho kamarády. Tyto stereotypy, prezentované vtipy a nedůvěra mohou velmi negativně ovlivnit partnerský či manželský vztah.

Sex skutečně hraje svou roli

Migréna zdaleka neznamená jen bolest hlavy, za kterou bývá často zaměňována i lidmi, které často hlava bolí. Projevuje se i dalšími příznaky, které jen tak hladce nerozchodíte. Doprovází ji nevolnost, zvracení, citlivost na zvuky, pachy a světlo a také extrémní únava.

                                                                

Zajímavé je, že sexuální aktivity u některých lidí záchvaty migrény zmírňují. Vyplavují se během něj totiž endorfiny, které mohou hrát roli v tlumení bolesti. Jenže u někoho jiného sex naopak záchvat migrény může vyvolat nebo zhoršit, takže tady asi nezbývá než to vyzkoušet.

Co na to psychosomatika?

Zastánci psychosomatického přístupu tvrdí, že migrénou často trpí lidé, kteří potřebují mít vše kolem sebe pod kontrolou. Každý svůj krok chtějí mít předem perfektně promyšlený a jakákoliv „odchylka od plánu“ je nepřípustná. Tím hůře zásahy onemocnění do svého rozvrhu potom snášejí. Takže pokud je to i váš případ, zkuste nejprve trochu polevit ve svých přehnaných nárocích a je dost možné, že záchvaty migrény vás přestanou trápit nadobro.

Jinak nezbývá, než se začít léčit u specialistů. A doufat, že vaše okolí má dost rozumu na to, aby váš stav chápalo jako vážné onemocnění a místo hloupých vtipů vám poskytovalo potřebnou podporu.

 

2022.12.09 | Jana Brandtlová | přečteno: 30216x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: migréna bolest hlavy vztah vztahy deprese sex psychosomatika

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Módně i teple. Královna zimy nezná mráz!

S přicházející zimou se spousta žen raději schová za pořádně teplé boty a dává jim přednost více, než svému vzhledu. ...
 
celý článek | Nikola Liduchová | 2015.12.14 | přečteno: 30182x

Využijte sílu přírody aneb výhody a účinky bylinek na naše zdraví

Bylinky jsou již tisíce let používány pro své léčebné účinky a jsou stále oblíbenou alternativou k tradičním lékům. V po...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.05.09 | přečteno: 30098x

Mamánek

Zprvu to může vypadat, že je k ženám velice pozorný. To sice je, ale jen k jedné – jeho matce. ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.12.03 | přečteno: 30305x

Buďte krásná díky šetrné přírodní kosmetice

Být krásná, působit svěže a mladistvě, okouzlovat zdravými a lesklými vlasy... Která z nás žen by po tom všem netoužila?...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.08.10 | přečteno: 30094x
 

Portál pro ženy