newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Koupelna pro tělesně postižené se stává inspirací a komfortní zónou pro mnoho lidí

 
Koupelna pro tělesně postižené se stává inspirací a komfortní zónou pro mnoho lidí

Skupina seniorů a zdravotně více či méně hendicapovaných je rozhodně velká. Už jste někdy zkoušeli vylézt z vany, když vás bolí záda? Pak je vám asi jasné, že starší lidé a lidé s tělesným postižením budou potřebovat některé (a mnohdy zásadní) úpravy koupelny, aby ji vůbec mohli používat. 

Myslíte, že se vás to netýká? A co když si budete muset vzít do bytu babičku?

 

Koupelna na míru je dnes běžná věc. Ale někdy opravdu nejde o to, abyste měli vířivku, masážní sprchu a další vychytávky. Jsou mezi námi lidé, pro které je úprava koupelny nezbytnou nutností.

Na trhu dnes už naštěstí najdeme množství produktů, které jsou flexibilní, dobře vypadají a poskytují potřebný komfort a oporu, pokud tělo neslouží tak, jak by mělo.

                                                                

Sprcha bez bariér

Ideálním řešením pro bezbariérové koupelny jsou sprchové kouty tvořené pouze bezpečnostním sklem a potřebným počtem vzpěr podle typu konkrétního koutu. Instalují se přímo na podlahu, takže uživatel nemusí překonávat žádné překážky v podobě prahové lišty, která u konstrukce standardních sprchových koutů běžně bývá.

Co se týče velikosti sprchového koutu, je možné nechat jej vyrobit na míru a doplnit například o sklopné sedátko, které upřímně ocení i zdraví lidé. Pokud je šířka vstupních dveří 1 metr, umožňuje vjezd i pro invalidní vozík.

Nutnou potřebou je dbát zvýšené opatrnosti a pečlivě ošetřit bezpečnost uživatele. Určitě je nezbytné použít protiskluzové dlaždice a kvalitní odtok, aby se voda na dně sprchového koutu nehromadila.

Podpůrné pomůcky

Koupelna by měla obsahovat dostatečné množství záchytných pomůcek, které umožní bezpečný pohyb a snadnější vstávání. Madla a držadla by neměla chybět vedle toalety, umyvadla, ve sprchovém koutě nebo na zdi u vany. Pro seniory a handicapované jsou tyto pomůcky nezbytné, ale ocení je i zdraví lidé, například při uklouznutí nebo nevolnosti.

Do van se vyrábějí speciální sedátka nebo je možné koupit sedací vanu. Podpůrné pomůcky se vyrábějí v nejrůznějších tvarech, velikostech i provedení, takže se dají koupit takové, aby se do interiéru koupelny přesně hodily.

                                                                

Inteligentní baterie

Skvělým řešením pro bezbariérovou a bezpečnou koupelnu jsou termostatické baterie s pojistkou. Uživatele dokážou ochránit před opařením, a navíc jsou úsporné – termostat pomáhá snížit množství spotřebované vody i energie potřebné na její ohřev. Tyto baterie fungují na principu automatického míchání vody. Ovládání je jednoduché a bezpečné, nastavíte pouze teplotu vody a sílu průtoku. „Snadné“ baterie bývají navíc opatřeny omezovačem horké vody, což ocení také rodiče malých dětí.

WC na míru

Při výběru toalety hraje roli mimo jiné její výška. Standardem je 40 centimetrů od země, ale závěsné toalety můžete posadit výš nebo níž, podle toho, co chcete a potřebujete. Nutno dodat, že speciální vybavení koupelny se hodí nejenom lidem se ztíženou možností pohybu, ale skvěle se hodí také pro rodiny s malými dětmi.

                                                                

 

Je skvělé, že můžeme pomoci hendikepovaným s pohybem v koupelně. Ale až nezvykle často komfort speciálně upravených koupelen oceňují i lidé bez hendikepu.

 

2023.10.21 | Jana Brandtlová | přečteno: 738x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: koupelna úpravy koupelny koupelna pro tělesně postižené tělesně postižení handicapovaní speciální doplňky do koupelny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pořiďte si trendy a kvalitní koženou obuv nejen na letošní zimu

Podzim je v plném proudu a brzy jej vystřídá zima. Definitivně tak odzvonilo lehkým a vzdušným botám. Je nejvyšš...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.10.21 | přečteno: 30081x

Kdo to ťuknul? Jak postupovat v případě nehody na parkovišti.

Stává se to běžně: majitel auta zaparkovaného těsně vedle vás neopatrně otevře dveře nebo nešikovně vymanévruje při odje...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.09.26 | přečteno: 30814x

Proč si myslím, že je all inclusive dovolená dobrou volbou?

Při svých cestách jsem měl možnost vyzkoušet různé druhy stravování. Od stravování se po místních restauracích, přes ...
 
celý článek | Admin | 2014.12.05 | přečteno: 30058x

Nezapomínejte o sebe pečovat. Stačí pár jednoduchých kroků

Jak zjistily studie, péče o sebe ženy nejvíc zajímá na začátku každého ročního období. Každopádně ono není podstatné, kd...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.09.28 | přečteno: 30199x
 

Portál pro ženy