newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Když jsou ruce jako led aneb Už jste slyšeli o Raynaudově syndromu?

 
Když jsou ruce jako led aneb Už jste slyšeli o Raynaudově syndromu?

Zima je tu a s ní i sezóna rukavic, nákrčníků a teplých ponožek. Ono zrudlé packy a drkotající zuby umí hodně potrápit. Co když ale cítíte pocit chladu i v teple domova, v noci i ve dne nebo po srpše? To už je zřejmě jiný problém. Vážnější.

 

Není zima jako zima

Bavíme se o stavu, kdy cítíte permanentní chlad. Jako byste v dlani svírali ledovou kostku a zimu necítíte jen na povrchu nebo kůži, ale i uvnitř – v mase a tkáních. Nepomáhají hřejivé polštářky, tření dlaní o sebe, teplo v místnosti, rukavice, horké nápoje, fyzická aktivita. Na zbytek těla má takové počínání sice pozitivní vliv, ale končetiny (zpravidla horní) se ne a ne zahřát. V takovou chvíli je jasné, že problém je někde jinde a organismus vykazuje nedostatečnou funkci.

Půjdete-li na to logicky, pravděpodobně se doberete k cévnímu systému. Právě ten totiž skrz menší cévy dopravuje do dlaně a prstů krev s kyslíkem, které ruce zahřívají, zvyšují tlak a dodávají veškeré živiny a vitamíny. Kdy logistika pokulhává, jako první to odnesou právě části těla nejvíce vzdálené od zdroje – srdce. Není divu, že prsty na rukou jsou první na řadě.

                                                                     

Raynaudův syndrom

Ledové ruce samy nemusí nutně značit Raynaudův syndrom. V takovém případě jde jen o nedostatečný průtok krve nebo nízký krevní tlak. Jakmile ale prsty začnou hrát barvami a bolet, je situace vážná a měli byste navštívit lékaře.

Raynaudův syndrom má tři fáze:

  • Bílá – prsty (celé nebo první dva články) zbělají. Jsou světlé ze všech stran a včetně nehtů. Těžko se s nimi hýbe, jsou ztuhlé a neskutečně studené.
  • Modrá – konečky prstů mají jasně modrou nebo fialovou barvu a postupně směrem k dlani přecházejí do růžové a červené. Jsou velmi citlivé na omak a zbarvení provází silná bolest.
  • Červená – zhruba po 30 minutách (čas se může lišit – od 10 minut do dvou hodin) dochází k úlevě, prsty zčervenají a nabírají klasický odstín. Bolest odezní pomalu a do prstů se vrací cit

Jde o jeden z typů vazoneurózy, což je funkční porucha periferních tepen. Je tedy jasné, že se nejedná o žádnou malichernost, ale zdravotní problém, který bude potřebovat zásah odborníka. Problém je v tom, že účinná léčba neexistuje a každému pacientovi pomáhá něco jiného. Do značné míry to totiž závisí na jeho citlivosti, užívaných lécích nebo životním stylu.

                                                                                             

Rychle do boje

Lékař vám sděluje diagnózu a vy se hned vyptáváte na možnosti léčby. Moc jich není. Léky – například blokátory kalciových kanálků – mají celou řadu vedlejších účinků a ve finále mohou snížit krevní tlak a stav ještě více zhoršit. A tak se v první fázi léčby doporučují méně invazivní postupy, které můžete praktikovat v domácích podmínkách.

Pětice první pomoci:

  • Zákaz kouření (pozor – Raynaudův syndrom zhoršuje i pasivní kouření a pobyt ve štiplavém prostředí může vyvolat záchvat).
  • Akupunktura.
  • Dostatek pohybu a cílené zvyšování krevního tlaku – aerobní aktivita.
  • Hřejivé masáže – produkty s chilli nebo CBD.
  • Dostatek spánku (u mužů 6 – 8 hodin, u žen 8 – 9 hodin).

Nezapomínejte ani na pravidelné procvičování prstů a eliminaci stresových spouštěčů. A pro jistotu si nechte vzít vzorek krve a podrobit testům svou štítnou žlázu. I tak má syndromu lví podíl.

                                                          

Pozitivní výsledky nejsou zaručené, každý organismus – na míře opotřebení a závažnosti Raynaudova syndromu – reaguje jinak. A tak budete muset zřejmě vyzkoušet několik metod nebo je vzájemně kombinovat. Dalším úskalím je, že tělo si na nové podmínky zvykne, otupí a po čase nemusí reagovat stejně nadšeně. Pokud tedy zapůsobí změna jídelníčku, může jít jen o půlroční šok a pak se obtíže vrátí. Ideální je nastavit jasná pravidla a pozměnit životní tempo a styl a zároveň zdraví podpořit velmi slabými léky, které udrží syndrom na uzdě.

 

 

2024.01.20 | Jana Brandtlová | přečteno: 300x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Raynaudův syndrom nemoc onemocnění chlad studené ruce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Velikonoční beránek-recepty

O Velikonoční neděli bývala na slavnostním stole hojnost pokrmů, naši předkové si po dlouhém půstu dopřávali rozmanit...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30092x

Originální 3D povlečení - to pravé pro příjemný spánek

Pod čím v noci spíte, je pro váš zdravý spánek stejně důležité jako to, na čem spíte. Zdá se vám to přehnané? Al...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.09.02 | přečteno: 30211x

Sluneční záření a vitamín D

  Dnešní svět není příliš zdravé místo na žití. To všichni moc dobře víme.  Svět je plný znečištění, kt...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.01.31 | přečteno: 30123x

Proč se pro vpich injekce používají různé části těla a jak zvládnout domácí aplikaci

Nejlepší umístění pro intramuskulární injekci (injekci do svalu) jsou vaše paže, stehna, boky a hýždě. Tato místa mají v...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.08.18 | přečteno: 31997x
 

Portál pro ženy