reklama 1 v magazínu pro ženy

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dýně v nové roli: 5 netradičních tipů na podzimní dobroty

 
Dýně v nové roli: 5 netradičních tipů na podzimní dobroty

Podzim voní dýněmi. Nejen na trzích a zahradách, ale i v kuchyni, kde se z nich dají vykouzlit ty nejlahodnější dobroty. Polévku už znáte nazpaměť? Pak je nejvyšší čas vyzkoušet něco nového. Máme pro vás tipy na recepty, ve kterých dýně posouvá známé chutě na novou úroveň.

 

Dýňový hummus: orientální klasika s podzimním twistem

Historie cizrnového hummusu z Blízkého východu sahá až do 13. století, u nás se ale do mainstreamu dostal teprve nedávno. Od té doby plní regály supermarketů a mnozí se rádi předhánějí, kdo připraví tu nejlepší verzi. Skvěle by obstál i dýňový hummus – upečenou dýni rozmixujte s vařenou cizrnou, tahini, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Dochutit můžete solí, pepřem či římským kmínem a podávejte s čerstvým pečivem nebo zeleninou.

Dýňové gnocchi: v hlavní roli krémová mozzarella a křupavá semínka

Milované italské gnocchi nemusí být jen z brambor – skvěle chutnají i z batátů, cukety, červené řepy nebo právě z dýně. Tu upečte na 200 °C doměkka, rozmixujte a smíchejte s vejcem, parmezánem, solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Postupně zapracujte mouku, vytvarujte nelepivé těsto, nakrájejte na kousky a krátce povařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek, přidejte rajčata, dochuťte solí, pepřem, oreganem a špetkou cukru a nechte zredukovat. Hotové gnocchi promíchejte s omáčkou a podávejte s mozzarellou, praženými dýňovými semínky a čerstvými bylinkami.

Dýňové rizoto: A proč ne rovnou v dýni?

Baví vás, když kromě jídla můžete ujídat samotný talíř, jako u zelňačky v chlebu? Vyzkoušejte exotickou variantu doma – mini dýně stačí seříznout nahoře, vydlabat semínka a vnitřek potřít olejem. Osolte, opepřete a pečte při 180 °C asi 20–25 minut, dokud nezměknou, ale drží tvar. Pak je naplňte rizotem nebo jinou oblíbenou směsí a podávejte – dužinu si při jídle můžete vychutnat spolu s náplní.

Dýňový burger: podzimní variace s křupavou zeleninou a svěžím dipem

První rostlinný burger spatřil světlo světa v roce 1982 v americkém Oregonu. Jeho autor Paul Wenner místo masa použil směs z ovesných vloček, rýže, hub a sýra a nazval ji Gardenburger. Naši dýňovou verzi si můžete připravit z pečené dýně rozmixované s cizrnou, parmezánem, vejcem a kořením, ze směsi vytvarovat placičky a ty dozlatova opéct. Podávejte je v housce se salátem, křupavou zeleninou a jemným dipem z polotučného tvarohu Tatra, citronové šťávy, česneku a čerstvých bylinek.

Dýňový cheesecake: letní sladkost na podzimní dny

A sladká tečka na závěr… Už ve starověkém Řecku měl cheesecake výsadní postavení – na prvních olympijských hrách v roce 776 př. n. l. byl podáván sportovcům jako zdroj energie. A tu se zkracujícími se dny určitě oceníme i my. Dýňový cheesecake připravíte tak, že rozdrtíte máslové sušenky, smícháte je s rozpuštěným máslem a vtlačíte do formy jako základ. Krém vyšlehejte z dýňového pyré, polotučného tvarohu Tatra, čerstvého smetanového sýra, vajec a trochy cukru, dochuťte vanilkou, skořicí nebo hřebíčkem. Nalijte na korpus a pečte ve vodní lázni dozlatova. Po vychlazení podávejte s kopečkem šlehačky nebo jen tak ke kávě.

 

Různých dýní je na pultech obchodů plno. Vyznáte se v nich ale? Víte, který druh se nejlépe hodí na polévku, z jaké si udělat kompot na zimu a jakou nechat raději jen na ozdobu? Poradíme v článku Podzimní dýňobraní aneb jaké druhy určitě stojí za pozornost.

 

ZDROJE: Oregon Encyclopedia, Britannica, Pastry Team USA

 

2025.10.20 | Lea Kubová | přečteno: 34x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: podzim dýně recepty kuchyně gastronomie vaření

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Romantik, jak má být

Ráno vás probudí jemný polibek a pod nosem pošimrá vůně čerstvě uvařené kávy. Otevřete oči a nad vámi se sklání s úsm...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.01.04 | přečteno: 31347x

4 zábavné způsoby, jak dodržovat pitný režim

To, že pitný režim je důležitý, slyšel jistě už každý. Stejně tak jako poučku, že dospělý člověk by měl přijmout přibliž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.09.17 | přečteno: 31344x

Prodloužení vlasů aneb jak být krásnější

  Chcete mít dlouhé vlasy, ale ony né a né narůst? Pořiďtě si pravé lidské vlasy, bez dlouhého čekání a zbyt...
 
celý článek | Kateřina Locku | 2013.03.21 | přečteno: 31359x

Čtenářský deník, díl 6.

Na kratší dobu jsem se odmlčela, protože se nám doma trošku nakupily povinnosti a uspořádat to tak, abychom si našli ...
 
celý článek | Meridene | 2014.11.20 | přečteno: 31360x
 

Portál pro ženy