newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Krása v průběhu času. Hladce oholená v době kamenné a dnes

 
Krása v průběhu času. Hladce oholená v době kamenné a dnes

Dnes už si většina žen nedokáže představit, že by vyšla bez dokonale hladkých nohou, podpaží, případně i intimních partií. I když zastánkyně přirozeného ochlupení najdeme také. Jak Česku, tak i v jiných zemích celého světa. A protože se holení týká všech částí těla a obou pohlaví, pojďme nahlédnout do minulosti tohoto rituálu.

 

Hladcí prapředci

Už v době kamenné se lidé uchylovali k různým způsobům, jak se zbavit nadměrného a nepříjemného ochlupení. Z archeologických nálezů vyplývá, že používali například mušle, zvířecí zuby či kamenné čepele. V té době zcela jistě ještě nešlo o estetickou záležitost, odstraňování chlupů mělo ryze praktický význam. Husté ochlupení totiž zvyšovalo riziko, že se v něm přemnoží parazité a způsobí nemoci.

Ve 4. tisíciletí př. n. l. už jde o krásu

Je to téměř neuvěřitelné, ale na Blízkém východě už ve 4. tisíciletí př. n. l. hrály v odstraňování chloupků svou roli nejen důvody hygienické, ale i ty estetické. Nežádoucí chloupky se vytrhávaly i z obličeje a dalších tělesných partií.

Dalším jen těžko uvěřitelným faktem je, že v té době byl také vyvinut první depilační krém, který se používal až do 19. století! Samozřejmě nebyl zdraví příliš bezpečný. Směs z arsenového pigmentu, vápna a škrobu nepoškozovala pouze ochlupení, ale i pokožku.

Ve srovnání s tím byli Egypťané mnohem dál, když používali k depilaci neškodný včelí vosk.

                                                                

Člověk není opice

Odstraňování chloupků si lidé oblíbili i v jiných kulturách, jen bílým osadníkům ze 17. a 18. století se jevila hladká pokožka amerických domorodců zvláštní a bizarní. Tento přístup se zásadně změnil od 19. století. Svůj podíl na tom měly zejména knihy Charlese Darwina „O původu člověka“ a „O pohlavním výběru, a díky nim se hladce oholené tělo stalo novým ideálem.

Podle Darwina totiž bezsrstý jedinec moderního druhu dokládá svou nadřazenost vůči chlupatým předkům. Nadměrné ochlupení, zejména u mladých žen, se stalo neatraktivní až odpudivé.

Chloupky i oholení jako výraz ženy a její nezávislosti

Od počátku 20. století začala být depilace bezpečná. Všemožné domácí procedury, nebo dokonce použití rentgenových paprsků, odsunuly do pozadí holicí strojky pro ženy a metody depilace výhradně založené na použití vosku.

                                                                

Nicméně v 70. letech 20. století proběhla vlna odporu vůči oholené pokožce. Dvě feministky rozpoutaly hnutí, které se hlásilo k výroku, že averze žen k vlastnímu ochlupení je jejich pokusem dotlačit se do mladistvé a nerozhodující šablony. Chlupatá podpaží a nohy se staly známkou vzpoury a feminismu.

Jiné bojovnice za ženská práva se ale přesně naopak domnívaly, že rozhodnutí ženy odstranit si chloupky je znakem svobody a nezávislosti.

Přitažlivé partie musí být bez chloupků

V 60. letech minulého století už 98 % žen lpělo na hladce oholených nohách. Holení v intimních oblastech se dostalo ke slovu až koncem 20. století, především díky vlivu erotického průmyslu.

České ženy se dlouhou dobu držely zpátky a sledovaly trendy spíš zpovzdálí a 5 % z nich nechává věcem volný průběh i dnes. 24 % se holí jen občas.

                                                                

Nicméně hladce oholené tělo bude pravděpodobně trendy i v budoucnosti. Genetičtí inženýři už zkoumají, zda by se dalo zařídit trvalé odstranění chloupků touto cestou. Než se ovšem tyto metody potvrdí a rozšíří, bude to jistě ještě nějakou dobu trvat.

Vzhledem k této jednoznačné cestě za hladkým tělem asi nemá smysl litovat peněz, pokud si koupíte v současné době nejdražší a nejefektivnější „odchlupovače“ na bázi IPL nebo laseru.

 

2021.08.06 | Jana Brandtlová | přečteno: 30140x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: holení depilace pokožka hladká pokožka ochlupení intimní partie holící strojek

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Koupete se rádi ve volné přírodě? Dejte si pozor na sinice!

Koupání je ideálním způsobem, jak se v horkých letních dnech osvěžit a zároveň si užít spoustu legrace s ro...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.08.01 | přečteno: 30127x

Venušiny kuličky: erotická hračka, která má i zdravotní benefity

Posilněte pánevní dno a dosáhněte intenzivních orgasmů. Po porodu se mnohým ženám stává, že ztrácí kontrolu nad močovým ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.06.20 | přečteno: 30180x

Sezóna hubnutí do plavek je v plném proudu. Co dělat, aniž byste museli dřít v posilovně?

Hubnutí není pouze otázka intenzivního cvičení v posilovně a ubírání kalorií z jídelníčku. Pomoci vám mohou i jiné, mnoh...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.05.30 | přečteno: 30098x

Čas letních párty se blíží, takto zazáříte na každé z nich

Pomalu se blíží období sluncem zalitých dní, dlouhých nocí a s nimi spojených letních párty. Pokud i vy máte v kalendáři...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.07.01 | přečteno: 30261x
 

Portál pro ženy