newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jíte pravidelně?

 
Jíte pravidelně?

Přiznám se, že před těhotenstvím jsem nějaké pravidelné jídlo vůbec neřešila, když jsem se zabrala do práce, tak se mi dost často stalo, že jsem se najedla až třeba u oběda, pokud jsem na něj tedy šla. Hlad jsem dost často zaháněla sladkým,  kterého jsem měla vždycky plný šuplík právě pro případy hladu nebo chuti. Maličko mě omlouvá fakt, že má práce byla v té době kreativní, takže když byl nápad a políbila mě múza, tak jsem prostě jela do úmoru.

 

Dalším problémem v mém stravování je fakt, že jsem děsný cholerik. A jak mi kdysi řekl jeden člověk, a pravdu měl, že když jsem popuzená, tak mi to svírá krk, hrudník i žaludek a tam se už prostě jídlo nevejde.

Těhotenství s naším malým mě ale velmi rychle naučilo, že budu muset stravování věnovat pozornost, protože jinak mi tělo hrozilo kolapsem. Náš maličký se tak vehementně hlásil o jídlo, že jsem spávala s miskou piškotů na nočním stolku.

Po porodu jsem byla ze všeho tak vystresovaná, že jsem nestíhala jíst, malý zlobil a nechtěl pít. A tak mi mé tělo dalo varování v podobě parádního kolapsu ve sprše. Naštěstí ještě v porodnici. Vyděsila jsem nejen sebe, ale i sestřičky a doktory. Absolvovala jsem pohovor a bylo mi nakázáno pravidelně jíst, protože se musím starat nejen o sebe, ale i o maličké.

Nikdy by mě nenapadlo, jak děsně složité je, donutit se opravdu pravidelně jíst. Přitom během těhotenství jsem s tím problém neměla, no spíš jsem neustále něco žvýkala ,tak to nebyl takový problém. :) Dostala jsem se tak daleko, že jsem si nařizovala telefon po třech hodinách nejen na krmení, ale i na jídlo.

Dneska už s tím problém nemám. No, abych nekecala, svačinu občas vynechám, ale pro tyhle případy nosím v kabelce müsli tyčinku. Dohlížím nejen sama na sebe, ale i na ty své dva chlapy. Občas je to s nimi trochu kříž. S manželem to bylo paradoxně horší než se synem, ten je zvyklý na pravidelný stravovací režim odmalička a teď i ze školky. Ale donuťte chlapa, workoholika, aby se odlepil od práce a najedl se. A tak jsem zavedla tzv. krabičkový systém, o kterém jsem se dočetla na internetu. Není to vyloženě přímo ta krabičková dieta,  občas  nám totiž do krabičky dám podobnou čuňačinu jako chlebík ve vajíčku, ale máme s sebou v práci jídlo na celý den. Koupila jsem nám na to takovou hezkou barevnou tašku, kterou si postavíme na stůl a postupně odebíráme krabičky a baštíme. Zpočátku jsem musela připravovat jídla, která se nemusela ohřívat a  chlap je mohl jíst za pochodu, aniž by se odlepil od počítače. Časem přišel sám, že by si dal i něco teplého.

 

Tady je pro zajímavost ukázka jídelníčku na jeden den:

7.00

Chleba tence namazaný máslem, pár plátků poličanu, plátek ledového salátu a nakrájené rajčátko.

 

10.00

Maliny a domácí bílý jogurt.

 

13.00 Oběd je snad jediné jídlo, které jí v klidu, protože si jej musí ohřát.

Krůtí rolka se šunkou a sýrem, brambor, rajčátka.

 

16.00 Touhle dobou už bývá většina lidí doma, to bohužel neplatí o mém drahém.

Obložená houska se sýrem a ledovým salátem,

 

Tohle je opravdu jen ukázka jídel, na která jsem si vzpomněla. Snažím se, abych vybírala spíš ty zdravější potraviny, ale určité libůstky v podobě suchého salámu nebo třeba hořké Fidorky jako překvapení mu nechávám.

Zjistila jsem, že tenhle způsob stravování je o dost méně nákladný než denní kupování svačin, snídaní a obědů. A to nemluvím o tom, že mám jistotu, že se opravdu nají a neodbude se suchými rohlíky a smažákem k obědu. Co mě ale překvapilo, že jsem v očích spousty žen otrok domácnosti a svého chlapa. Denně vařit a chystat  mu svačiny prý není normální. Když se podívám do minulosti, tak jsem svému muži většinou svačiny chystala, nebylo to úplně pravidlem, ale občas ano. S obědy to bylo horší, já totiž vaření fakt nemusím a jednu dobu jsem to dost flákala. Teď jsem se ale dopracovala k téhle rutinně a už mi to přijde normální. Prostě mě baví se o ty své dva chlapy starat.

 

Pravidelné jídlo a jeho skladby je vážně moc důležité, dodává nám energii po celý den. A pečovat o milované osoby mi přijde naprosto normální a přirozené. A co vy, staráte se o pravidelný stravovací režim svůj, vašich dětí i manželů?

 

Image courtesy of Apolonia at FreeDigitalPhotos.net

2014.08.21 | Meridene | přečteno: 30007x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jídlo; zdraví; zdravý životní styl; životospráva

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pořizujete si novou pračku? Poradíme vám, kterou vybrat

Bez pračky a sušičky si naše životy nedovedeme ani představit. Jistě už jste to také zažily, když pračka začne stávkovat...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.01.02 | přečteno: 30168x

Vyhrajte novou knihu Danky Šárkové plnou tajemna

Soutěž byla ukončena. Přejeme příjemné počtení výherkyním Jindřišce M., Haně S. a Kamile Z.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.06.23 | přečteno: 30201x

iPhone se dnes už dá sehnat poměrně levně

Mobilní telefony patří už více než dvě dekády mezi standardní vybavení většiny obyvatel naší planety. Na rozdíl od první...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.11.23 | přečteno: 30172x

Jak se starat o květiny během různých ročních období?

Máte radost, že se vašim pokojovým květinám konečně daří? Přes léto jste jim věnovali maximální péči, teď nevíte, jak dá...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.10.30 | přečteno: 484x
 

Portál pro ženy