newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Je libo dort do skleničky?

 
Je libo dort do skleničky?

 

Chcete oslnit návštěvu, nebo vlastní rodinu, jemným smetanovým dortíkem, ale necítíte se na všechno to vymazávání formy, krájení plátů, vyrovnávání krémem, ani detailní zdobení??

 

 

Ukážu Vám, jak snadno lze vyrobit celkem luxusní záležitost a ušetřit si všechny nervy kolem :)

Budete potřebovat skleničku, tak krásnou jak krásný budete chtít mít „dortík“, piškotový plát, dva druhy krému, a něco málo na přizdobení…. Variací je nespočet, můžete přidat čerstvé ovoce, piškot pokapat alkoholem…
Z piškotového plátu vykrojíte kolečka velká tak, aby se vlezla do skleničky (doporučuji ve více velikostech), a vrstvíte s oběma krémy.

Úplné dno skleničky můžete vysypat čokoládovými hoblinkami. Stejnými hoblinkami můžete i ozdobit.

Recept na plát a dva naprosto snadné „krémy“:

Těsto:

·         3 žloutky

·         sníh ze tří bílků

·         4 lžíce pískového cukru

·         vanilkový cukr

·         lžíce kakaa na obarvení těsta

·         lžíce oleje

·         kapka horké vody

·         malá lžička prášku do pečiva

·         5-6 lžic polohrubé mouky

Utřeme žloutky s cukry, přidáme lžíci oleje a kapku horké vody. Smícháme mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem. Přidáme k utřeným žloutkům, důkladně zamícháme a teprve potom opatrně vmícháme sníh z bílků. Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 10 minut na 150°C. Poté necháme na pečícím papíru úplně vychladnout.

Krém 1:

·         2x smetana ke šlehání

·         2x ledové kaštany

Tento krém je lepši připravit den (ale i klidně 2) předem, je nutné šlehačky s čokoládovými tyčinkami svařit (opravdu musí vařit). Poté dáme přes noc do lednice a vyšleháme až před použitím.

Krém 2:

·         Mascarpone

·         cukr

·         vanilkový lusk

·         cukr podle chuti

·         smetana ke šlehání (ušlehaná)

·         nastrouhaná bílá čokoláda

Ze všech surovin vyšleháme pevný krém.

A máme skoro hotovo, krémy přeložíme do pytlíků (lépe se jimi krém rozděluje), a klademe do vybraných skleniček vrstvy, necháme ještě mírně zachladit :)

 

Fantazii se meze nekladou, navrstvěte si do skleniček to, co máte nejraději!!

 

2014.02.01 | Andrea Tomanová | přečteno: 30798x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Dort pečení snadný dort smetanový skleničkový

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jaké barvy bot budou vládnout na svatbách tuto sezónu?

Chystáte se na svatbu v této sezóně a přemýšlíte, jaké barvy bot budou trendy a perfektní k Vašemu outfitu? Boty jsou ve...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.04.03 | přečteno: 30922x

Životní mantra podle znamení zvěrokruhu. Znáte tu svou?

Možná jste se již setkali s pojmem „životní mantra“. Pakliže nikoliv, osvětlíme vám, oč se vlastně jedná. Mantry jako ta...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.05.04 | přečteno: 1126x

Velikonoční beránek-recepty

O Velikonoční neděli bývala na slavnostním stole hojnost pokrmů, naši předkové si po dlouhém půstu dopřávali rozmanit...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30720x

Rakytník - proč je tak zdravý a jak jej využívat

Chcete si před zimou posílit imunitu a zároveň dodat vašemu tělu co nejvíce potřebných vitamínů? Už celá staletí jsou zn...
 
celý článek | Tereza Zelinková | 2017.11.12 | přečteno: 30901x
 

Portál pro ženy