newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jarmila (62): Covid-19 mi vzal radost i energii

 
Jarmila (62): Covid-19 mi vzal radost i energii

Poslední týdny na mě začal hrozně doléhat všechen ten stres kolem koronaviru. Dlouho jsem se snažila nepoddávat strachu, ale během zimy na něj zemřelo několik lidí v mém okolí a já se nedokážu zbavit úzkosti, že příště by to mohl být někdo z mých nejbližších nebo i já. Snažím se co nejvíc vyhýbat lidem, skoro nevycházím z domu. Cítím se osaměle, ale zároveň se bojím s někým stýkat. Spojení se světem udržuji už víceméně jen přes telefon a internet. Ale i tak mám pocit, že ta prokletá nemoc číhá všude kolem mě. Špatně se mi usíná, často se budím a nemůžu znovu usnout. Je mi jasné, že je to z velké části jen v mé hlavě a že to nevede k ničemu dobrému. Jak se ale můžu těchto černých myšlenek aspoň trochu zbavit?

 

Milá Jarmilo,

Vaše obavy naprosto chápu, v této době si jimi prochází velké množství lidí, a to bez ohledu na věk. Možná se cítíte zranitelnější, než kdyby Vám bylo třeba 40 let, ale věřte, že Covid se týká všech. Úplně nespoléhejte na informace z médií, což je ostatně moje první a důležitá rada. Zkuste se odstřihnout od všech kanálů, kterými je prezentována současná situace.

Jistě, zajímat se o to, co se děje, je důležité pro každého z nás, ale všimněte si, že od té doby, co je tu pandémie, jako by přestala existovat jiná závažná a smrtelná onemocnění nebo dramatické nehody. Přitom pravděpodobnost, že Vás přejede auto nebo se Vám stane jiná nehoda, je minimálně stejná, jako že zemřete na následky koronaviru.

Problém je v tom, že máte přímou zkušenost s úmrtím lidí kolem Vás, takže Vaše obavy jsou pochopitelně mnohem větší, než je tomu u lidí, v jejichž okolí nikdo neonemocněl. Přesto neztrácejte naději a snažte se na vše koukat z té lepší stránky. Věřte, že i tady se dá najít.

Nyní už probíhá očkování, což mnoho lidí velmi zklidnilo. Osamělost je dnes více než běžná a je základem téměř všech psychických potíží, které lidé mají. Je skvělé, že komunikujete se svými blízkými přes telefon a internet. Právě na internetu si můžete zkusit najít nějakou zájmovou skupinu, do které se zapojíte. Jen to nesmí být žádné diskuze o koronaviru! Jestli například pletete nebo zahradničíte, koukněte, o čem běží diskuze na Vaše oblíbené téma. Teď je přesně ta chvíle, kdy se můžeme naplno věnovat svým zájmům, respektive je to pro ochranu našeho duševního zdraví nezbytné.

Osamělost dopadá i na lidi, kteří jsou zvyklí pracovat s ostatními lidmi a práce z domova jim obrátila svět vzhůru nohama. Podstatné je zaměřit své myšlenky jinam. Ať už jsou to zmíněné koníčky nebo například možnost vyzkoušet něco nového. Zkuste to brát třeba tak, že zůstáváte doma na rekonvalescenci, a tím pádem nikam nemůžete. Nikoliv, že zůstáváte doma, protože musíte a máte strach.

Vracím se stále k tomu samému. Je potřeba uvědomit si reálnou variantu nebezpečí, které hrozí Vám a Vašim blízkým. Musela byste mít strach pokaždé, když někdo z nich usedne za volant. A v takovém strachu se žít nedá. Proto je nutné věnovat se něčemu pěknému, něčemu, co Vám dělá radost, abyste svou mysl naplnila něčím jiným, než je Covid.

Máte obrovskou výhodu, že kolem sebe máte lidi, kteří Vás podpoří a podrží, byť to nemohou udělat tváří v tvář. Myslete na to a soustřeďte se na běžný život, který probíhá den za dnem, bez ohledu na pandémii. Ohroženi jsme všichni, přesto se snažíme žít „normálně“, krok za krokem, den za dnem.

A radost se dá najít i teď. Komunikujte zkrátka tak, jak můžete, a zkuste si rozšířit své obzory. Díky moderním technologiím se můžete seznámit i s dalšími lidmi. Třeba Vás nakonec začne bavit něco nového, a třeba tak naleznete nějakou spřízněnou duši. Hned Vám bude lépe.

A co nejdříve se nechte očkovat.

Posílám odkaz na článek Jak vnést do života radost, možná tam najdete nějakou další inspiraci.

Přeji hodně radosti a co nejméně starostí.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2021.03.19 | Jana Brandtlová | přečteno: 30118x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Covid-19 Covid koronavirus osamělost radost obavy strach nákaza

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pánská trička – vhodný dárek pro vašeho muže

Pánská trička jsou stále populárním dárkem pro muže všech věkových kategorií. Milují je malí chlapci, teenageři, dospělí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.25 | přečteno: 30174x

Design kina v obývacím pokoji

Jednou z nejdůležitějších místností v našem domě je obývací pokoj. Vzhledem k tomu, že v obývacím pokoji trávíme hodně č...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.03.19 | přečteno: 30131x

Plánujete neformální svatbu? Svatební stany jsou ideálním řešením

Tradiční svatby v kostele nebo luxusních sálech jsou nádherné, ale pro mnoho párů toužících po neformálním a uvolněném p...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.11.22 | přečteno: 424x

Jaké jsou? Koukněte na nové legíny Nike sezóny 2013!

Také si myslíte, že legíny musí být černé a jednoduché? Odložme stranou formálnost a nahlédněme pod pokličku nových a...
 
celý článek | Všeprosporty.cz | 2013.04.29 | přečteno: 30244x
 

Portál pro ženy