newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Gabriela (48): Mladší šéf mi dělá neslušné návrhy

 
Gabriela (48): Mladší šéf mi dělá neslušné návrhy

Je to ode mne asi naivní, vím, že určitě máte mnoho dotazů lidí, kteří se na vás obrátili přede mnou, ale potřebovala bych co nejrychleji poradit, jak se vypořádat se situací, kdy mě můj nadřízený svádí. Asi před měsícem využil toho, že jsem byla sama v kuchyňce a přišel tam za mnou. Začal „laškovat“, chválil, jakou mám postavu a že bychom se měli sejít i mimo práci. Situace se uklidnila, ale před týdnem se vše opakovalo. Vlastně nevím, jestli to myslí vážně nebo si ze mě jen dělá legraci, jestli se jako hlupačka „chytnu na udici“. Každopádně je mi strašně trapně, kdykoliv ho jen vidím. Nechápu, proč to dělá – má skvělou kariéru, sociální postavení, dobře vypadá a ke všemu je o 4 roky mladší než já. On tvrdí, že je na starší ženy, že ho ty mladé naivky nepřitahují, navíc nemají tolik sexuálních zkušeností. I tak ale nechápu, proč by si nevybral nějakou manažerku, ale tuctovou „holku“ z účtárny. Nevím, jak mám na jeho návrhy reagovat, jestli se tomu zasmát nebo si o tom pohovořit, jenže to by mě býval musel oslovit nějakým přijatelnějším způsobem. Samozřejmě se bojím, že ať udělám cokoliv, je ohrožena moje práce a mám strach, že o ni přijdu.

 

Milá Gabrielo,

vypadá to, že váš šéf je zvyklý komunikovat nepříliš slušným způsobem, se ženami asi určitě. Je si vědom svých kvalit a má pocit, že si může dovolit cokoliv a ke komukoliv. V byznysu má možná tento styl komunikace své výhody, ale nelze ho přenášet do osobního života. I když on vaše pracoviště chápe jako svůj majetek, svůj píseček, kde si může zahrávat. Tyto typy mužů mívají pocit (a často je to nejen jejich pocit), že jsou výjimeční, vždy vyhrávají a na ženu nahlíží jako na kořist.

Na druhou stranu ve vás musí být něco charismatického, protože máte pravdu v tom, že on si může vybírat. A vybral si vás, což je bohužel v této chvíli na škodu.

Chápu, že ve vaší pozici je těžké se šéfovi postavit. Máte dvě možnosti – buď jeho návrhy se smíchem ignorovat, čímž dáte najevo, že nevěříte, že to myslí vážně, ale budete muset vydržet, než se unaví a najde si jinou „oběť". Pokud jsou jeho řeči pro vás tak moc nepříjemné, že je nemůžete ignorovat, budete se mu muset postavit. Není jiná cesta a do budoucna už vůbec ne, takže zareagujte co nejdříve. Tedy právě v této době, kdy se vše dá ještě považovat za dvojsmyslné vtípky. Až bude mít příště nějaké laškovné narážky či návrhy, zeptejte se ho, co tím přesně myslí a co tím chtěl říct.

Zaručeně ho tím zarazíte a možná právě teď zjistíte, jak to vlastně myslí. Buď to obrátí v další žert nebo si s vámi bude ochoten „normálně“ popovídat s tím, že to myslí vážně. Netuším, zdali by pro vás byl vztah s ním přijatelný, ale z vašeho dotazu předpokládám, že o takovýto typ vztahu nestojíte.

Pak už je jen jediná cesta. S klidem vysvětlit, že je vám jeho chování nepříjemné a požádat, ať už to příště nedělá. Jestliže jde o vtípky, není to 100 % ochrana, ale dáte najevo, že máte silnou osobnost a nenecháte si jen tak něco líbit.

Jestliže se vám podaří věc vysvětlit v klidu a na této rovině, neměla by se vaší pracovní pozice nijak dotknout a k vyhazovu jsou přeci jen potřeba nějaké pádnější důvody. Nezbývá než doufat, že při tom všem má v sobě alespoň tolik slušnosti, že vás nezačne šikanovat a házet vám klacky pod nohy.

V případě, že situaci nezvládáte nebo se zvrtne v to, že váš nadřízený se zaměří na vaše chyby, neváhejte vyhledat odbornou pomoc psychologa či terapeuta. A samozřejmě využijte i možné pomoci odborů, pokud je ve vaší firmě máte.

Přeji hodně síly a víru v dobrý konec.

Srdečně, JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady?

Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2023.11.25 | Jana Brandtlová | přečteno: 563x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: šéf nadřízený neslušné návrhy intimní návrhy sex laškování podřízená žena v práci zaměstnání pracoviště vztahy na pracovišti kolegové vztah mezi kolegy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Adriana (35): Manžel je mi asi nevěrný

Po deseti letech manželství si manžel asi našel nějakou bokovku. Alespoň si to jinak nedokážu vysvětlit, protože začal d...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.12.23 | přečteno: 30174x

Kávu v těhotenství si zcela odpírat nemusíte. Dejte ale přednost kvalitnímu espressu

Pro ženy, které před otěhotněním běžně kávu pily a rády si denně dopřály i několik šálků, může být poněkud šokující zjis...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.08.19 | přečteno: 30148x

Balící triky tehdy a teď

Nedávno se mě zeptala třináctiletá dcera mé kamarádky: „Teto, umíš balit?“ „Co balit?“, nechá...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.08.02 | přečteno: 30106x

SOUTĚŽ o poukaz na proceduru v salonu estetické péče

Soutěž byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme všem výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2014.12.05 | přečteno: 30082x
 

Portál pro ženy