newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Feng Shui v koupelně

 
Feng Shui v koupelně

Dnes budeme podle Feng Shui procházet koupelnou, která je velice důležitou místností ve vašem domě, protože je to místo, kde dochází k různým přeměnám. Prvořadým posláním koupelny je vnější i vnitřní očista vašeho těla a čchi by jí mělo procházet rychle, bez zastavení a bez možnosti stát se stabilním.

 

Dnes budeme podle Feng Shui procházet koupelnou, která je velice důležitou místností ve vašem domě, protože je to místo, kde dochází k různým přeměnám. Prvořadým posláním koupelny je vnější i vnitřní očista vašeho těla a čchi by jí mělo procházet rychle, bez zastavení a bez možnosti stát se stabilním.

Koupelna je místo, kam odchází všechny nečistoty - v doslovném i metaforickém smyslu - takže pokud je právě tato místnost ve funkčním nepořádku, objeví se blokády, zdravotní problémy a dotyčný se obtížně vyrovnává s životními změnami. Řešení vodovodních a odpadních trubek nám často diktuje, aby koupelna a kuchyně byly umístěny vedle sebe nebo někde poblíž. Pokud z kuchyně nebo z postele ve své ložnici vidíte přímo do koupelny, mějte dveře do koupelny vždy pečlivě zavřené.

Mnoho lidí koupelnu zanedbává. Lékárničky a šuplíky přetékají starými předpisy, kosmetickými přípravky a časopisy. Shromážděte všechy prostředky první pomoci do speciální krabice, projděte koupelnou a vyhoďte všechno, co jste nepoužili během posledních šesti měsíců. Včetně všech starých léků. Kdo by chtěl v létě vzpomínat na prosincovou chřipku?

Koupelny by měly být jasné, čisté a mělo by v nich vznikat co nejméně páry. Ručníky by neměly být pohozené na podlaze. Je lepší po sobě vždy uklidit, aby čchi mohla proudit. Koupelna by měla být příjemně vyhřátá, aby se odtsranily všechny problémy související s nežádoucí párou. Z hlediska zásad Feng Shui nastane v koupelně nejhorší situace tehdy, když je záchodová mísa umístěná naproti dveřím. Číňané, tak jako všichni Asijci, si mimořádně váží svého soukromí, a proto nejsou rádi, když je člověk vcházející do koupelny vidí sedět na míse. Záchodové sedátko by nikdy nemělo být otevřené. Pokud se záchodová mísa nachází v jihovýchodní části, tedy v oblasti bohatství, uživatele bude míjet zbytečně mnoho peněz. Proto je třeba obzvláště dbát na to, aby mísa byla stále zakrytá víkem.

Ideálním místem pro koupelnu je sever - soukromý, vyživující prostor, kde se dá relaxovat. Když se koupelna nachází v blízkosti vstupu do domu, příliš jí ovlivňuje dráždivá yang čchi, která vchází do domu právě těmito dveřmi. Koupelně velmi prospívá světelná vylepšení: dobře působí hořící svíčka. Oživí ji rostliny, zejména takové, které snášejí nebo vysloveně vyžadují vlhké ovzduší. Koupelna musí být stále čistá a hygienická, nesmí se v ní vyskytovat zbytečnosti ani nepořádek, který by čchi zadržoval nebo zpomaloval. Když se čchi zastaví v koupelně, objeví se houby a plísně a drží se v ní vlhkost. Zrcadlo by nemělo viset příliš vysoko ani příliš nízko, a už vůbec ne proti oknům.

Je to prostor související s vodou, proto by se měla nacházet na severu. Pokud je navzdory tomu v jižní části příbytku, která souvisí s elemntem ohně, je třeba do ní umístit co nejvíce předmětů souvisejících s vodou, např. obrazy ryb, krajinky s řekou, a vymalovat stěny odstíny modré barvy. Na vnejší stranu koupelnových dveří je vhodné zavěsit i malé zrcadlo, aby se příliš silný účinek čchi částečně zmírnil. Je třeba zvážit, v oblasti jakého obohacení se koupelna nachází - z toho se dají zjistit i příčiny některých problémů v životě jejich uživatelů. Koupelny jsou prostory patřící do kategorie yin. Měly by být co nejméně zdobené a jejich zařízení co nejjednodušší.

Využívejte koupelnu nejen k očistě venkovní, ale i vnitřní. Vytvořte si příjemné čisté místo pro svojí relaxaci. Nejen tělo si potřebuje odpočinout, ale i mysl, kterou můžete zklidnit příjemným éterickým olejem do vany nebo v aroma lampě vyvonět místnost.

Pozitivní energii v koupelně vám přeje redakce

www.realityprozeny.cz

Foto: Pixmac

 

 

 

2012.12.18 | Vendula Králová | přečteno: 30078x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení domov

 
archiv

Nejzajímavější články

 

PROČ JE DOBRÁ SKOŘICE NEJEN O VÁNOCÍCH?

Skořice není jen oblíbené vánoční koření s nezaměnitelnou vůní, ale taktéž se jedná o léčivou látku. Koření, které ...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2018.12.13 | přečteno: 30055x

Léto patří gumičkám

Céčka, korálky, drhané či silikonové náramky, a celá řada dalších variací, které pobláznily svět. Motá celá rodina&he...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.08.11 | přečteno: 30201x

Ženské kruhy

Ženy jsou duše citlivé a vnímavé. Neberme to jako handicap, užívejme si své empatie jako daru. Naše ženství nám dává ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.04.04 | přečteno: 30099x

Muž na józe: procitnutí

Překvapilo mě, jak nekompromisně cvičitelka rozjela hodinu. Na podobném skupinovém cvičení jsem byl prvně a měl jsem ...
 
celý článek | Jan Kodl | 2013.02.12 | přečteno: 30040x
 

Portál pro ženy