newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Cuketa. Zdravá sezónní plodina, kterou si snadno vypěstujete

 
Cuketa. Zdravá sezónní plodina, kterou si snadno vypěstujete

Kdo by neznal cuketu. Zeleninu, která na první pohled připomíná okurku, ale řadí se mezi tykvovité plodiny. Snadno si ji vypěstujete i doma a můžete z ní připravit snad nekonečné množství pokrmů - od salátů po bábovku. 

 

Cuketa zkrátka výborně chutná, a to nejen ta grilovaná. Je tvořena z 90 % z vody, ale také z vlákniny, vitamínů a minerálů. Navíc není kalorická. Pro představu: 100 g v syrovém stavu odpovídá 85 kJ. Proto je vhodnou surovinou během hubnutí. Můžete ji jíst denně a vaše tělo vám poděkuje.

Jak ji pěstovat

Jak již bylo zmíněno, pro cuketu nemusíte ani do obchodu, ale bez problému si ji vypěstujete i na vlastní zahradě. A je to jednoduché. Zasaďte ji už klidně v květnu. Ale dejte si pozor, je náchylná na mrazíky, a proto ji vysaďte, až když pominou nebo ji zatím schovejte do tepla. Této sazenici se nejlépe daří na slunném místě, chráněném proti větru. Rostlina je po čase košatá, proto jí dopřejte dostatek prostoru. Také ji dostatečně zalévejte, nejlépe odstátou dešťovou vodou.

                                                                                                                                         

Náš tip!

Sklízejte spíše menší či střední cuketu (kolem 7-15 cm). Nenechte ji přerůst, jinak bude příliš vodnatá, a to ovlivní její konzistenci i výslednou chuť.

                                                                     

Využití v kuchyni

Je skvělá jako příloha k jídlům, tak i jako hlavní chod. Je ideální syrová i pečená, ve slané verzi do salátů, na gril, jako příloha k masu, ale i ve sladké verzi, jako ingredience do bábovky a jiných koláčů. Existují stovky receptů, jen si vybrat, na co máte zrovna chuť.

                                                                     

Recept naslano

Cuketa je vděčnou zeleninou, kterou můžete jíst bez problému syrovou nebo ji přidat jako hlavní ingredienci třeba do slaného cuketového koláče. Na jeden takový recept si připravte:

  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • česnek, sůl, pepř (podle chuti)
  • salám a tvrdý sýr 

Cuketu si nastrouhejte a nechte odkapat. Mezitím si nastrouhejte sýr a salám. Oloupejte si cibuli a nakrájejte na kostičky. Všechny tyto suroviny smíchejte s vejci, přidejte olej a koření podle své chuti. Dobře promíchejte a vložte na vymazaný plech. Pečte v troubě na 220 °C asi 25 minut.

                                                                     

Recept nasladko

Máte-li velkou úrodu cukety a už nevíte, co s ní, zaměřte se i na sladké pokrmy. Vděčným zákuskem je cuketová bábovka, která bude chutnat všem, dokonce i náročnějším strávníkům. Na bábovku si připravte:

  • 1 ½ hrnku polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • ½ hrnku mléka
  • ¼ hrnku řepkového oleje
  • 1 najemno nastrouhaná cuketa
  • kypřicí prášek, 1 lžíce kakaa, špetka soli
  • něco na doslazení – například banán, med, cukr (a to dle vaší chuti)
  • ½ hrnku nasekaných ořechů (podle chuti, vyberte ty, které máte nejraději) 

Nejdříve si smíchejte zvlášť sypké a zvlášť tekuté suroviny. Poté spojte v jeden celek, čímž vznikne hladké polotekuté těsto. Vymažte si formu a vysypte moukou (či strouhankou) a těsto vlijte dovnitř. Pečte ve vyhřátě troubě na 180 ° asi 45 minut.

                                                                     

Dobrou chuť!

2022.02.26 | Jana Brandtlová | přečteno: 31076x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: cuketa pěstování recepty cuketa naslano cuketa nasladko zelenina vitamíny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jednoduchý recept na lahodné risotto se sektem Rotkäppchen

  Jelikož do originál italského risotta patří i víno, inspirovali jsme se a připravili jsme pro vás risotto s Ro...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.11.12 | přečteno: 30891x

AKTIVNÍ UHLÍ – ZABÍRÁ NA VLASY, PLEŤ, ZUBY A NA CO DALŠÍHO?

Černé aktivní uhlí vyniká skvělými čisticími účinky, které oceníte při výrobě domácí pleťové masky či domácího mýdla. Ro...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.05.05 | přečteno: 31229x

SPARTAN RACE: Počátek

Úmyslně do tréninků vkládám silové prvky, protože SPRTAN RACE není jen čistý běh, naopak kombinuje kompletní fyzickou...
 
celý článek | Jan Kodl | 2013.02.15 | přečteno: 30987x

Zumba - protancujte se ke skvělé postavě

Už je to několik let, co i do českých tanečních studií, fitness center a tělocvičen vtrhla zumba jako vlna tsunami a ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.12.06 | přečteno: 32346x
 

Portál pro ženy