newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Abeceda bylinkového zdraví na „U“

 
Abeceda bylinkového zdraví na „U“

Abeceda bylinkového zdraví na „U“ se týká bylinek začínajících tímto písmenkem. Budeme si povídat o netradičních bylinkách, protože, upřímně, kolik bylinek začínajících písmenem „U“ vlastně znáte? A věřte, že je tady na místě vzít „u“ od slova „umět“. Tyto bylinky vám umí pomoci se zdravím, a navíc jsou velmi zajímavé, najdeme tu i rostlinku „masožravku“.

 

Ucho Jidášovo

Je asi tou rostlinkou, která nás na „u“ napadne nejčastěji a jako první. Ačkoli jde o houbu, řadíme ji mezi bylinky, protože je rostlinného původu a má příznivé účinky na náš organismus, které možná ohromí. Ucho Jidášovo se používá ke snazšímu vykašlávání, ke zmírnění obtíží s hemoroidy, pomáhá při průjmech i zácpách, křečích, mírní otoky a dokáže snižovat vysoký krevní tlak. Dokonce se prokázalo, že zabraňuje kornatění cév a je prevencí proti infarktu.

Udatná udatna lesní

Po udatné udatně sáhněte vždy, když vás trápí horečky, bolestivé otoky nohou či neustávající koliky. Bylinku najdete v lesních porostech ve vyšších polohách, kde její vysoký dřevnatý stvol s maličkými bílými kvítky pořádně vyčnívá, takže ji určitě neminete. Někteří zahrádkáři ji pěstují jako okrasnou květinu na skalkách. Pro léčbu využijte kořen rostliny.

                                                                     

Úročník bolhoj

Zajímavě znějící název bylinky, která se podobá jeteli, ovšem dorůstá asi 40 cm výšky a roste na sušších loukách. Bolhoj čistí krev, posiluje organismus, dokáže hojit rány i vředy. V léčitelství se nejčastěji používá ke zlepšení látkové výměny a pro celkovou detoxifikaci organismu.

Užanka lékařská

Už od nepaměti se ví, jak moc tato rostlinka pomáhá při revmatických bolestech. Setkáte se také s názvem „myšinec“, protože odporně zapáchá po myšině. Zápach ovšem nijak nesnižuje její léčivé schopnosti. Používá se zejména nať, která se sbírá v létě spolu s modrými květy bylinky.

Bylina se dříve používala jako narkotikum při průjmech a plicních onemocněních, ale dnes už se používá pouze zevně, a to ve formě obkladů na bolavá kolena nebo revmatickou bolest kloubů na rukou.

Utrikularia

Abeceda bylinkového zdraví zahrnuje také rostlinku se zajímavým názvem, která není mezi lidmi příliš známá. U nás se vyskytuje pouze jako vodní rostlina, a tak se často pěstuje ve vodních nádržích. Coby masožravka utrikularia plave po vodní hladině a její nezelené části slouží jako lapací měchýřky, které pronikají do bahnitého substrátu. Bylinka se odedávna používá jako vynikající pomocnice při hojení ran a zmírňování otoků.

Ulva lactuca

Dalším zajímavým zástupcem „U“ bylinek je žlutozelená mořská řasa, kterou najdeme snad ve všech mořích. Vídáme ji zachycenou na kůlech, molech i kamenech a možná ji znáte pod označením „mořský salát“. Název je to oprávněný, protože řasa se přidává do salátů jako delikatesa.

                                                                     

Má v sobě neuvěřitelně 10x více vitaminu C než například pomeranč a 2x více vitaminu A než zelí. Zdánlivě obyčejná řasa obsahuje také veliké množství bílkovin, cukrů a tuků a její asi nejvýznamnější další přínos je vysoký obsah jodu, který se používá zejména při problémech se štítnou žlázou.

Užovník

Na rozdíl od užovek užovník preferuje vlhké louky a roste téměř po celé Evropě. Ve středověku jej lidé používali jako pomoc při léčbě moru, ale také na ošetření právě hadích uštknutí. Dnes užovník využíváme především jako prostředek proti průjmům, zánětům, a také na zastavení krvácení, například při velmi silné menstruaci či při hemoroidech.

Urginea přímořská

Jde o vytrvalou bylinku z rodu hyacintů. Jak název napovídá, nejčastěji ji najdete na pobřeží, a to hlavně podél Středozemního moře. Rostlina má velký kořen, který vypadá jako cibule. Zajímavé určitě je, že kořen může vážit až 2 kilogramy! Účinnou látkou bylinky je hořký glukosid scilitoxin (silně toxický) nebo scillain, který se nachází právě i v cibuli.

V léčitelství se bylinka musí používat velmi opatrně. Dáte-li pozor, její léčivá síla je k nezaplacení. Urginea dokáže tlumit kašel, posiluje srdeční činnost, působí jako diuretikum a odstraňuje chronickou bolest svalů. U žen a dívek dokonce zvládne regulovat menstruační cyklus.

„U“ bylinek prospěšných našemu zdraví je mnoho, a tak na ně nezapomínejte!

 

2023.03.25 | Jana Brandtlová | přečteno: 30250x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky zdraví zdravé byliny léčivé byliny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vybrat bundu do chladného počasí i pro plnoštíhlou postavu?

Zima ještě zdaleka nekončí a vy jste pořád nenarazila na tu pravou bundu do chladného počasí? Výběr v obchodech s obleče...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.02.02 | přečteno: 30731x

Děti a barvy, do kterých je oblékáme

Občas mě napadalo, zda bude mít na mou dceru v pozdější době vliv to, jaké oblečení nosila v dětství. Zdá se, že tato ot...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.26 | přečteno: 30113x

Podzim je tady: Naplánujte si omlazující zákroky

Během podzimu přicházejí stále chladnější rána, sluneční paprsky slábnou a právě proto je toto období vhodné k p...
 
celý článek | Admin | 2016.09.22 | přečteno: 30009x

Pořiďte si na zimu krásný stylový kabát

Vhodně zvolený dámský kabát zahřeje a zároveň v něm budete vypadat dobře. Důležitý je excelentní střih a kvalitn...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.10.15 | přečteno: 30117x
 

Portál pro ženy