newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Podzimní chilli co zahřeje

 
 

 

Říká se, že poctivého nepálí. S chillli se to má trochu jinak. Záleží jednak na druhu a jednak na množství. Co se však obecných účinků na náš metabolismus týče, je ověřené, že chilli spaluje! Chilli urychluje proces trávení a následně i spalování tuků. V neposlední řadě pak dokáže hezky zahřát, což s přicházejícími zimními měsíci určitě přijde vhod!

Následující recept je jasným důkazem, že pokrmy s chilli nemusí být jen pro milovnice pikantního jídelníčku. Stačí, když si prostě jen nepotrpíte na složité vyvařování s tunou špinavého nádobí a nechcete trávit spoustu času v kuchyni. Pro následující pokrm si totiž vystačíte pouze s jedním hrncem, pár surovinami a za půl hodiny máte hotovo!

CHILLI CON CARNE Z JEDNOHO HRNCE

Suroviny: olej, cibule, 2 stroužky česneku, chilli, kmín, pepř, sladká paprika, sůl, cukr,  500 g mletého hovězího masa, 200 g kukuřice, 400 g červených fazolí, konzervovaná rajčata (nebo protlak), 2 sladké čerstvé parpiky (nejlépe červené)

 

1. Ze všeho nejdříve si nadrobno nakrájejte cibuli, česnek a papriky, zatímco necháte olej rozpalovat na mírném plameni. Osmahněte cibuli a  následně přidejte česnek s paprikou. Dále přibližně lžíci mletého chilli (pokud vaříte pro děti, stačí jen špetka), podle chuti sladkou papriku, kmín a sůl. Za stálého míchání ještě pár minut smažte, dokud se chutě nepromísí.

2. Přidejte mleté maso, které důkladně promíchejte na mírnější teplotě tak, aby se vytvořili oddělené kusy, které budou rovnoměrně osmažené a ochucené. 

3. Nyní přichází na řadu konzervovaná rajčata, která vytvoří omáčku. Opět je důkladně promíchejte.

4. Okořeňte pepřem, solí a troškou cukru, promíchejte a pod pokličkou nechte pár minut dusit. Občas promíchejte a případně přilejte trochu vody, pokud je omáčka příliž hustá.

5. Na závěr přideje fazole a kukuřici a ještě chvíli na středním plameni za stálého míchání povařte. Nakonec nechte hrnec s pokrmem pár minut odstát, zvýrazní se tak chutě.

 

Podávejte s chlebem, rýží nebo tortillami. Dobrou chuť!

 

 

Image courtesy of tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net

| přečteno: 30131x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: chilli, spalování tuků, podzim, chilli con carne, chilli paprička, co jíst na podzim,

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Občas i řídím

  … a za volantem jsem asi horší než chlap… ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.07.09 | přečteno: 30178x

Seriál o grilování: 1. díl - Pro koho je ideální elektrický gril?

Léto se blíží mílovými kroky a s ním přichází i sezóna tolik oblíbeného grilování. Také už se nemůžete dočkat, a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.04.28 | přečteno: 30148x

Finsko - Helsinki - den ve Skandinávii

Na svoji první návštěvu Helsinek jsem se těšil. Okolní Skandinávie ve mě vždycky vyvolávala pozitivní pocit toho, že ...
 
celý článek | Admin | 2013.12.22 | přečteno: 30029x

Buchta ke kávě za 5 minut?

Nepečená buchta ke kávičce, po ránu nebo náročné práci přijde vhod. Hotová za pár minut bez námahy. Jednoduše, rychle...
 
celý článek | Monika Holemá | 2013.05.07 | přečteno: 30173x
 

Portál pro ženy