newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

 
 

 

Zajímavé je, že vzniklo zřejmě náhodou. I když sójové boby nepatří technicky mezi obilí, má se za to, že Číňané považovali sóju za jedno z pěti posvátných zrn spolu s rýží, pšenicí, prosem a ječmenem. Pravděpodobně tedy připravovali sóju podobným způsobem jako obilí, tedy sušením, rozemletím a vařením. Přidáním soli se nejen výsledný produkt dochutil, ale také působila jako tuhnoucí činidlo vytvářející hrudkovitou hmotu podobnou tvarohu. Tento proces je používán výrobci až do dnešní doby.

Jelikož se jedná o potravinu rostlinného původu, tofu je hojně vyhledávané vegetariány i lidmi preferující zdravý životní styl. Existuje několik druhů, např. natural (bez příchutě), uzené a marinované, česnekové, bylinkové aj.

Obsahuje řadu prospěšných látek pro naše zdraví:

  • vysoký obsah bílkovin
  • nenasycené mastné kyseliny
  • vlákninu
  • vitaminy skupiny B
  • minerální látky – vápník, železo, hořčík
  • fytoestrogeny (upravují hormonální nerovnováhu)

Výhody zařazení tofu do vašeho jídelníčku:

  • je bohaté na živiny
  • lze použít jako náhrada masa
  • jednoduchá příprava pokrmů
  • univerzální použití
  • snadno stravitelné
  • snižuje cholesterol
  • neobsahuje lepek
  • předchází vzniku osteoporózy

 

Z tofu můžete vyrobit nejrůznější pokrmy a má opravdu všestranné využití. Můžete zkusit vyrobit například majonézu, pomazánky, sladký krém, různá zapékaná jídla a nákypy nebo si udělat zdravou formu řízků či guláše. Na internetu najdete velké množství receptů s touto výživnou potravinou.

 

 

| přečteno: 30214x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tofu, sójový sýr, bílkoviny, zdravá strava, vegetariánství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dotáhněte svoji svatbu k dokonalosti díky svatebním dekoracím

Jedním z nejdůležitějších okamžiků v životě většiny lidí (a především žen) je bezesporu svatební den. Den D...
 
celý článek | Admin | 2016.06.10 | přečteno: 30094x

Krása splétání uzlů opět ožívá

Ruční technika splétání provázků za pomoci uzlů byla v minulosti spíše praktickou záležitostí. V poslední době se dostáv...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.02.09 | přečteno: 30441x

Adoptujte kravičku

Tak už je to tu. Už i u nás se rozjel projekt s názvem Farm Sanctury, tady známý jako Farma naděje. O co přesně se je...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.09.25 | přečteno: 30857x

Dýně poslouží nejen jako ozdoba, zazáří také v kuchyni nebo v kosmetice

Jedním z hlavních symbolů podzimu je dýně, která se v tomto ročním období často používá jako dekorační prvek. Způsobů vy...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.10.31 | přečteno: 448x
 

Portál pro ženy