reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Romana (31): Nebaví mě sex s manželem

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 31787x 2022.11.05

Já tebe taky

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 31300x 2014.09.05

Lov manželky

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 30922x 2014.04.28

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

 
Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

Léto klepe na dveře a přirozeně nás všechny táhne ven. Vždyť komu by se v tak krásných dnech chtělo sedět doma, a co teprve trávit zbytečně dlouhou dobu u sporáku. K víkendové pohodě ale patří i dobrá kávička a taková sladká tečka k ní vůbec není marná. Zkuste proto naši rychlou žlutou babetu!

 

 

Rychlou žlutou babetou dnes nemyslíme proslulý moped, kterým se dopravíte do nejbližší cukrárny, abyste tam vyluxovali zásoby moučníků. Celé je to mnohem prostší. Naše babeta je vám ale dost možná stejně důvěrně známá. Také si pamatujete na tu lehkou buchtu, která na dálku voněla po citrónu a prodávala se v hliníkové vaničce? To je ona! Upečte si ji doma! Tady je recept.

Rychlá žlutá babeta

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 1 lžíce rumu nebo vaječného likéru
  • 25 dkg polohrubé mouky (může být i 1:1 s hladkou nebo špaldovou)
  • šťáva a kůra z dvou středně velkých citrónů

 

Příprava:

Troubu předehřejeme na 165 °C. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V jiné míse utřeme do pěny žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přimícháme nejprve všechny tekuté, poté všechny sypké přísady, citrónovou kůru a šťávu podle chuti. Nakonec už jen zlehka vmícháme sníh. Vznikne vláčné těsto, které pomalu stéká z vařečky. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo na plech běžných rozměrů. Recept je vhodný i pro pečení bábovky, vyššího věnce nebo muffinů. Babetu pečeme 35 - 45 minut dozlatova a propečení zkoušíme klasickou špejlovou metodou. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Babeta je příjemně vláčná, nikoliv však suchá, má krásnou žlutou barvu a svěží citrónovou chuť i vůni. Podáváme ji pocukrovanou nebo poléváme citrónovou (příp. limetkovou) polevou.

 

TIP: Recept na limetkovou polevu:

Třete asi hrníček moučkového cukru, šťávu a kůru z jedné limetky a 3 lžíce teplé vody tak dlouho, dokud nebude poleva pěkně hustá a nebude se tzv. táhnout. Podle potřeby přidávejte po troškách buď cukr, nebo vodu.

 

Dobrou chuť!  

2016.06.18 | Kateřina Pořízová | přečteno: 31042x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rychlá žlutá babeta citrónová buchta recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Veronika (48): S manželem jsem se odcizili

Brzy to bude 25 let, co jsme se s mým mužem vzali. Vychovali jsme spolu krásnou dceru, která už vylétla z hnízda. Těšila...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.01.26 | přečteno: 30960x

Moderní léčba: Od bolestí kloubů může pomoci i krevní plazma

Bolesti pohybového aparátu trápí téměř všechny generace. Kromě klasické léčby, jako jsou léky a rehabilitace, se při ...
 
celý článek | Admin | 2016.03.29 | přečteno: 30976x

Aerobic is not dead

Aerobik nezmizel z povrchu zemského, přestože jeho původní podobu v režii Jane Fondové už byste nenašli. Aerobik se, ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.04.03 | přečteno: 30761x

Babí léto: Období, které nabízí nespočet možností pro zábavu a relaxaci

Babí léto je jedno z nejkrásnějších období roku, kdy se krajina kolem nás postupně zahaluje do živých odstínů červené, o...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.09.20 | přečteno: 1204x
 

Portál pro ženy