reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

I v Praze můžete bydlet levně bez kompromisů

 
celý článek | Admin | přečteno: 31428x 2016.07.01

Když je mi ouvej

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 31417x 2013.05.21

Sauna podporuje růst svalů i vytrvalost

 
celý článek | Nina Albertová | přečteno: 31441x 2021.10.26

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

 
Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

Léto klepe na dveře a přirozeně nás všechny táhne ven. Vždyť komu by se v tak krásných dnech chtělo sedět doma, a co teprve trávit zbytečně dlouhou dobu u sporáku. K víkendové pohodě ale patří i dobrá kávička a taková sladká tečka k ní vůbec není marná. Zkuste proto naši rychlou žlutou babetu!

 

 

Rychlou žlutou babetou dnes nemyslíme proslulý moped, kterým se dopravíte do nejbližší cukrárny, abyste tam vyluxovali zásoby moučníků. Celé je to mnohem prostší. Naše babeta je vám ale dost možná stejně důvěrně známá. Také si pamatujete na tu lehkou buchtu, která na dálku voněla po citrónu a prodávala se v hliníkové vaničce? To je ona! Upečte si ji doma! Tady je recept.

Rychlá žlutá babeta

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 1 lžíce rumu nebo vaječného likéru
  • 25 dkg polohrubé mouky (může být i 1:1 s hladkou nebo špaldovou)
  • šťáva a kůra z dvou středně velkých citrónů

 

Příprava:

Troubu předehřejeme na 165 °C. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V jiné míse utřeme do pěny žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přimícháme nejprve všechny tekuté, poté všechny sypké přísady, citrónovou kůru a šťávu podle chuti. Nakonec už jen zlehka vmícháme sníh. Vznikne vláčné těsto, které pomalu stéká z vařečky. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo na plech běžných rozměrů. Recept je vhodný i pro pečení bábovky, vyššího věnce nebo muffinů. Babetu pečeme 35 - 45 minut dozlatova a propečení zkoušíme klasickou špejlovou metodou. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Babeta je příjemně vláčná, nikoliv však suchá, má krásnou žlutou barvu a svěží citrónovou chuť i vůni. Podáváme ji pocukrovanou nebo poléváme citrónovou (příp. limetkovou) polevou.

 

TIP: Recept na limetkovou polevu:

Třete asi hrníček moučkového cukru, šťávu a kůru z jedné limetky a 3 lžíce teplé vody tak dlouho, dokud nebude poleva pěkně hustá a nebude se tzv. táhnout. Podle potřeby přidávejte po troškách buď cukr, nebo vodu.

 

Dobrou chuť!  

2016.06.18 | Kateřina Pořízová | přečteno: 31400x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rychlá žlutá babeta citrónová buchta recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

DIY velikonoční věnec

Velikonoce se pomalu blíží, počasí se taky čím dál víc jaru podobá a tak je nejvyšší čas pustit si jaro i domů. Co tř...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2016.03.16 | přečteno: 31411x

Migréna dokáže pěkně potrápit. A aby toho nebylo málo, často ještě narušuje vztahy

Kdo ji někdy zažil, ten moc dobře ví, že nejde jenom o nějakou „bolest hlavy“, která vás provází třeba při kocovině. (I ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.12.09 | přečteno: 31403x

Vyhrajte společenskou hru Samaja, která baví a zároveň rozvíjí dětskou duši

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast, gratulujeme výherkyni a přejeme spoustu zábavy při hraní hry! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.02.07 | přečteno: 31454x

BOJ O REPUBLIKU 1938 aneb Lovčice 2014

  Jste vlastenci tělem i duší? Jste vy nebo vaši blízcí fandové historie, případně máte doma zapálené vymeta...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.05.26 | přečteno: 31435x
 

Portál pro ženy