reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

5 dámských kabelek, které musí mít každá žena

 
celý článek | Admin | přečteno: 30076x 2016.04.02

Trápí Vás suché a popraskané paty?

 
celý článek | Admin | přečteno: 30103x 2014.06.27

Jaký věkový rozdíl je normální?

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30659x 2013.07.28

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

 
Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

Léto klepe na dveře a přirozeně nás všechny táhne ven. Vždyť komu by se v tak krásných dnech chtělo sedět doma, a co teprve trávit zbytečně dlouhou dobu u sporáku. K víkendové pohodě ale patří i dobrá kávička a taková sladká tečka k ní vůbec není marná. Zkuste proto naši rychlou žlutou babetu!

 

 

Rychlou žlutou babetou dnes nemyslíme proslulý moped, kterým se dopravíte do nejbližší cukrárny, abyste tam vyluxovali zásoby moučníků. Celé je to mnohem prostší. Naše babeta je vám ale dost možná stejně důvěrně známá. Také si pamatujete na tu lehkou buchtu, která na dálku voněla po citrónu a prodávala se v hliníkové vaničce? To je ona! Upečte si ji doma! Tady je recept.

Rychlá žlutá babeta

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 1 lžíce rumu nebo vaječného likéru
  • 25 dkg polohrubé mouky (může být i 1:1 s hladkou nebo špaldovou)
  • šťáva a kůra z dvou středně velkých citrónů

 

Příprava:

Troubu předehřejeme na 165 °C. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V jiné míse utřeme do pěny žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přimícháme nejprve všechny tekuté, poté všechny sypké přísady, citrónovou kůru a šťávu podle chuti. Nakonec už jen zlehka vmícháme sníh. Vznikne vláčné těsto, které pomalu stéká z vařečky. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo na plech běžných rozměrů. Recept je vhodný i pro pečení bábovky, vyššího věnce nebo muffinů. Babetu pečeme 35 - 45 minut dozlatova a propečení zkoušíme klasickou špejlovou metodou. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Babeta je příjemně vláčná, nikoliv však suchá, má krásnou žlutou barvu a svěží citrónovou chuť i vůni. Podáváme ji pocukrovanou nebo poléváme citrónovou (příp. limetkovou) polevou.

 

TIP: Recept na limetkovou polevu:

Třete asi hrníček moučkového cukru, šťávu a kůru z jedné limetky a 3 lžíce teplé vody tak dlouho, dokud nebude poleva pěkně hustá a nebude se tzv. táhnout. Podle potřeby přidávejte po troškách buď cukr, nebo vodu.

 

Dobrou chuť!  

2016.06.18 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30166x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rychlá žlutá babeta citrónová buchta recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

LNĚNÉ SEMÍNKO: KONZUMUJETE HO SPRÁVNĚ?

Semena lnu setého jsou známá pro své příznivé účinky na lidské zdraví. Můžete je zakoupit samostatně, nebo jsou mnohdy s...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.02.05 | přečteno: 30118x

Slevové kódy, užitečný pomocník pro vaše nakupování

Co to jsou slevové kódy, k čemu slouží, jak vznikly a jak vám mohou ušetřit za nákupy? Dozvíte se v následujícím textu. ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.02.05 | přečteno: 30525x

Hokkaido dvakrát jinak

Zimu už máme na krku, ale dýním ještě zdaleka neodzvonilo. Naopak. Stále jsou k dostání a mohou vám zachutnat na mili...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.25 | přečteno: 30408x

Játra - očista po vánočních svátcích

Vhodná doba na očistu jater je na jaře, ale jsme po svátcích a jistě jsme měli hojnost různého "nezdravého"...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30106x
 

Portál pro ženy