reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Chůze, pramatka všech cvičení

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 31452x 2014.10.25

Jarní ráno v lese

 
celý článek | Ing. Šárka Spáčilová | přečteno: 31399x 2014.04.30

Cheesecake dvou barev

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 31436x 2016.03.06

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

 
Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

Léto klepe na dveře a přirozeně nás všechny táhne ven. Vždyť komu by se v tak krásných dnech chtělo sedět doma, a co teprve trávit zbytečně dlouhou dobu u sporáku. K víkendové pohodě ale patří i dobrá kávička a taková sladká tečka k ní vůbec není marná. Zkuste proto naši rychlou žlutou babetu!

 

 

Rychlou žlutou babetou dnes nemyslíme proslulý moped, kterým se dopravíte do nejbližší cukrárny, abyste tam vyluxovali zásoby moučníků. Celé je to mnohem prostší. Naše babeta je vám ale dost možná stejně důvěrně známá. Také si pamatujete na tu lehkou buchtu, která na dálku voněla po citrónu a prodávala se v hliníkové vaničce? To je ona! Upečte si ji doma! Tady je recept.

Rychlá žlutá babeta

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 1 lžíce rumu nebo vaječného likéru
  • 25 dkg polohrubé mouky (může být i 1:1 s hladkou nebo špaldovou)
  • šťáva a kůra z dvou středně velkých citrónů

 

Příprava:

Troubu předehřejeme na 165 °C. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V jiné míse utřeme do pěny žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přimícháme nejprve všechny tekuté, poté všechny sypké přísady, citrónovou kůru a šťávu podle chuti. Nakonec už jen zlehka vmícháme sníh. Vznikne vláčné těsto, které pomalu stéká z vařečky. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo na plech běžných rozměrů. Recept je vhodný i pro pečení bábovky, vyššího věnce nebo muffinů. Babetu pečeme 35 - 45 minut dozlatova a propečení zkoušíme klasickou špejlovou metodou. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Babeta je příjemně vláčná, nikoliv však suchá, má krásnou žlutou barvu a svěží citrónovou chuť i vůni. Podáváme ji pocukrovanou nebo poléváme citrónovou (příp. limetkovou) polevou.

 

TIP: Recept na limetkovou polevu:

Třete asi hrníček moučkového cukru, šťávu a kůru z jedné limetky a 3 lžíce teplé vody tak dlouho, dokud nebude poleva pěkně hustá a nebude se tzv. táhnout. Podle potřeby přidávejte po troškách buď cukr, nebo vodu.

 

Dobrou chuť!  

2016.06.18 | Kateřina Pořízová | přečteno: 31409x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rychlá žlutá babeta citrónová buchta recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak stavět domy a architektonické skvosty z kostiček LEGA?

Mezi velmi populární hračky patří již desítky let stavebnice LEGO, která baví děti i dospělé. Mnoho lidí si ani neuvědom...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.04.07 | přečteno: 31452x

Vaše letní „sanitka do kapsy“, která nahradí celou lékárničku

Léto a doba dovolených, výletů a prázdninových dobrodružství je tu. A také malé karamboly, které k letnímu času a cestov...
 
celý článek | Nina Albertová | 2025.08.04 | přečteno: 31425x

Říká se, že oko je oknem do duše. A tělo je zrcadlem duše

Někteří lidé zastávají názor, že tělo je ve skutečnosti pouhým oděvem naší duše. Funguje jako jakýsi skafandr, který duc...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.06.12 | přečteno: 31435x

Dopřejte si luxusní přehozy do ložnice i na sedačku v obýváku

Většinou pečlivě vybíráme postel a stejnou péči věnujeme také volbě správné matrace. Mnoho lidí ale už odbyde výběr toho...
 
celý článek | Admin | 2019.06.29 | přečteno: 31404x
 

Portál pro ženy