newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zrádná pšenice

 
Zrádná pšenice

Slyšeli jste někdy pojem pšeničný obličej nebo pšeničné břicho? V prvním případě se jedná o oteklý obličej, v druhém o nafouklé, kulaté břicho. Obojí má většinou na svědomí stejný pachatel - pšenice.

 

 

Pokud jste někdy neodolali pokušení spráskat večer sladkou buchtu, jistě jste se druhý den necítili zcela ve své kůži, ale asi o tři kila těžší. Je to proto, že na vás přes noc zapracovala pšenice. V případě, že byste takto pokračovali pár dní, kil by se jistě nasbíralo víc. O to horší je fakt, že výživová hodnota pšenice je na úrovni mrazu.

Většina z nás pobyla nějaký čas v cizině, ať už v rámci dovolené, studijního pobytu nebo pracovní stáže. A většině z nás chyběla nejvíc ze všeho jedna potravina. Chleba. Dokonce víc než rohlíky. Ten se nevyrovná bagetkám, croissantům ani dalšímu pečivu, které se v cizině prodává. Těšíme se vždy na poctivý český chleba. Problém je, že v dnešní době, jako spousta věcí, bohužel ani ten chleba příliš poctivý není.

Naši předkové žili z chleba denně, tak proč ne my? Protože, stejně jako téměř vše, je i podoba dnešní pšenice upravena. Zisk je na prvním místě. Je doslova napěchovaná lepkem, který škodí daleko více lidem, než dříve. Je to náhoda?

Pomoc nenalezneme ani v tolik propagovaném celozrnném pečivu. Stejně jako u pšenice dojde k nafouknutí břicha, případně jeho bolestem, útlumu (sbohem, milá koncentrace) a udržování zbytečných kil navíc. Vynechání pšenice pomáhá také v prevenci i léčbě kardiovaskulárních chorob.

Konzumace pšenice způsobí, že budete jíst jako nezavření. všimněte si, kolik koláčků jste schopni zkonzumovat a jak máte stále a stále ještě na něco chuť. To vás pšenice nabádá, abyste jedli dál. Výsledek v podobě nadváhy až obezity na sebe nenechá dlouho čekat.

Pokud bychom bez pečiva nemohli vydržet a hledali k němu vhodnou alternativu, můžeme vyzkoušet žitný chleba. I zde se nachází lepek, ale ne v tak nebezpečné podobě jako v pšenici. Nemusíte si jej zrovna péct ve vlastní domácí pekárně, bývá k sehnání v pekárnách i supermarketech. I když je určitě dobré vyzkoušet různé druhy, některé mají nahořklou chuť a špatně se krájí. Jiné byste na první pohled od běžného chleba nepoznali, a dokonce i chuťově je daleko jemnější a lepší. Takže si pochutnáte a navíc uděláte i něco pro své zdraví (i když i zde samozřejmě platí pravidlo umírněnosti, žito kalorie nevypálí).

Pokuste se na týden vynechat pšenici a posuďte, jak se budete cítit. A pak i to, zda se k ní vrátíte (opět můžete porovnat s předchozím stavem).


 

foto: www.freedigitalphotos.net

2015.02.24 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30281x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: výživa zdraví dieta

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Domácí jahodová kosmetika pro krásu celého těla

Právě vrcholí jahodová sezóna. Šťavnaté červené plody nás lákají svou sladkou neodolatelnou vůní z regálů obchodů i...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.03 | přečteno: 30126x

Jak mlsají Španělé

Španělská delikatesa má jméno Leche frita, což v překladu znamená "smažené mléko", a ve skutečnosti jde o n...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.06.30 | přečteno: 30072x

5 tipů, jak si skutečně přivydělávat na rodičovské

Jakmile se ženě narodí dítě, změní se jí celý život. Často se stává, že se maminky cítí vyvržené ze společnosti, případn...
 
celý článek | Admin | 2016.04.14 | přečteno: 30128x

Přátelství s benefitem

  ….aneb KAMARÁD TAKY RÁD ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.05.07 | přečteno: 30165x
 

Portál pro ženy