reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jen líčení podle tvaru obličeje to může být

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 604x 2023.12.02

Zima ve vašich vlasech…

 
celý článek | Admin | přečteno: 30300x 2015.12.08

Vrátit tak čas

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30282x 2014.07.12

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zrádná pšenice

 
Zrádná pšenice

Slyšeli jste někdy pojem pšeničný obličej nebo pšeničné břicho? V prvním případě se jedná o oteklý obličej, v druhém o nafouklé, kulaté břicho. Obojí má většinou na svědomí stejný pachatel - pšenice.

 

 

Pokud jste někdy neodolali pokušení spráskat večer sladkou buchtu, jistě jste se druhý den necítili zcela ve své kůži, ale asi o tři kila těžší. Je to proto, že na vás přes noc zapracovala pšenice. V případě, že byste takto pokračovali pár dní, kil by se jistě nasbíralo víc. O to horší je fakt, že výživová hodnota pšenice je na úrovni mrazu.

Většina z nás pobyla nějaký čas v cizině, ať už v rámci dovolené, studijního pobytu nebo pracovní stáže. A většině z nás chyběla nejvíc ze všeho jedna potravina. Chleba. Dokonce víc než rohlíky. Ten se nevyrovná bagetkám, croissantům ani dalšímu pečivu, které se v cizině prodává. Těšíme se vždy na poctivý český chleba. Problém je, že v dnešní době, jako spousta věcí, bohužel ani ten chleba příliš poctivý není.

Naši předkové žili z chleba denně, tak proč ne my? Protože, stejně jako téměř vše, je i podoba dnešní pšenice upravena. Zisk je na prvním místě. Je doslova napěchovaná lepkem, který škodí daleko více lidem, než dříve. Je to náhoda?

Pomoc nenalezneme ani v tolik propagovaném celozrnném pečivu. Stejně jako u pšenice dojde k nafouknutí břicha, případně jeho bolestem, útlumu (sbohem, milá koncentrace) a udržování zbytečných kil navíc. Vynechání pšenice pomáhá také v prevenci i léčbě kardiovaskulárních chorob.

Konzumace pšenice způsobí, že budete jíst jako nezavření. všimněte si, kolik koláčků jste schopni zkonzumovat a jak máte stále a stále ještě na něco chuť. To vás pšenice nabádá, abyste jedli dál. Výsledek v podobě nadváhy až obezity na sebe nenechá dlouho čekat.

Pokud bychom bez pečiva nemohli vydržet a hledali k němu vhodnou alternativu, můžeme vyzkoušet žitný chleba. I zde se nachází lepek, ale ne v tak nebezpečné podobě jako v pšenici. Nemusíte si jej zrovna péct ve vlastní domácí pekárně, bývá k sehnání v pekárnách i supermarketech. I když je určitě dobré vyzkoušet různé druhy, některé mají nahořklou chuť a špatně se krájí. Jiné byste na první pohled od běžného chleba nepoznali, a dokonce i chuťově je daleko jemnější a lepší. Takže si pochutnáte a navíc uděláte i něco pro své zdraví (i když i zde samozřejmě platí pravidlo umírněnosti, žito kalorie nevypálí).

Pokuste se na týden vynechat pšenici a posuďte, jak se budete cítit. A pak i to, zda se k ní vrátíte (opět můžete porovnat s předchozím stavem).


 

foto: www.freedigitalphotos.net

2015.02.24 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30503x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: výživa zdraví dieta

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Den blbec

Už od probuzení se na Vás všechno valí? První telefonát nebo zpráva Vás dostanou? Ať děláte co děláte, všechno je špa...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.04.10 | přečteno: 30389x

BOTY, KTERÉ MILUJEME! JAKÉ JSOU IN PRO LETOŠNÍ SEZÓNU?

Druh obuvi, která vyniká svou univerzálností a maximálním komfortem. Silnou stránkou je mnohostranné využití. Tenisky za...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.02.27 | přečteno: 30285x

Slevové kódy šetří váš čas i peníze

Nakupování přes internet dnes už většina z nás bere jako naprostou samozřejmost a mnozí si bez něj neumí život a...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2017.04.25 | přečteno: 30420x

Netradiční sladko slané záviny z listového těsta

Není snad typičtějšího ryze podzimního sladkého pokrmu, nežli tradičního jablečného závinu. Co jej však tentokrát nah...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2015.11.03 | přečteno: 30454x
 

Portál pro ženy