reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

VČELÍ ZÁZRAK ZVANÝ PROPOLIS

 
celý článek | Kateřina Lulková | přečteno: 30242x 2018.11.22

Všechny cesty vedou do Itálie

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 392x 2024.01.31

Pavlína Brzáková: Tvarytmy (Jaroslava Duška)

 
celý článek | Admin | přečteno: 30071x 2015.04.18

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Znepokojivé příznaky u kočky - co je předzvěstí nemoci?

 
Znepokojivé příznaky u kočky - co je předzvěstí nemoci?

Kočky patří k nejoblíbenějším domácím mazlíčkům na celém světě. Jsou přátelské, hravé a láskyplné, ale zároveň vyžadují náležitou péči, pokud jde o jejich pohodu a zdraví. Je třeba mít na paměti, že nemoci koček mohou mít vážné důsledky pro jejich zdraví a pohodu, některé z nich mohou vést až k úhynu. Proto je tak důležité, aby majitelé koček znali příznaky nemocí a věděli, jak se starat o zdraví a výživu svého mazlíčka.

 

Nejčastější zdravotní problémy koček

Kočky, stejně jako každé jiné zvíře, mohou trpět mnoha různými nemocemi. Některé z nich lze snadno diagnostikovat a léčit, jiné vyžadují pokročilejší lékařské postupy. Zde jsou uvedeny některé z nejčastějších nemocí, kterými kočky trpí:

Virová onemocnění koček

Virová onemocnění koček jsou vysoce nakažlivá a mohou vést k vážným zdravotním problémům. Některá z nich, jako například virus kočičí chřipky (FIP), mohou vést až k úmrtí. Mezi další virová onemocnění koček patří mimo jiné virus kočičí rýmy (FVR), virus kočičí orální mukozitidy (FCV) a virus kočičího průjmu (FCoV).

Onemocnění močových cest

Onemocnění močových cest jsou u koček běžná, zejména u starších jedinců a u koček krmených suchou stravou. Často se projevují neobvyklým chováním kočky, jako je časté navštěvování záchůdku, vokalizace, vyprazdňování mimo záchůdek, potíže s močením nebo hematurie. Mezi nejčastější onemocnění močových cest u koček patří zánět močového měchýře, ledvinové kameny a selhání ledvin.

Kožní onemocnění

Kočky mohou trpět různými kožními chorobami, které způsobují svědění, šupinatění kůže a vypadávání srsti. Mezi nejčastější kožní onemocnění koček patří alergie, pásový opar, kožní paraziti a lupénka.

Příznaky, na které je třeba dávat pozor u koček

Majitelé koček by měli znát příznaky onemocnění, protože rychlá diagnóza onemocnění může jejich zvířeti zachránit život. Zde jsou uvedeny některé z nejdůležitějších příznaků, na které je třeba dávat pozor u koček:

Změna chuti k jídlu

Pokud kočka náhle přestane jíst nebo začne jíst méně než obvykle, může to být příznakem nemoci. V některých případech mohou mít kočky s onemocněním močových cest nebo ledvin menší chuť k jídlu.

Změna chování

Pokud se kočka náhle stane letargičtější nebo se začne chovat neobvykle, může to být příznakem nemoci. Kočky, které trpí bolestí nebo nepohodou, se mohou chovat různě, například se schovávat, vyhýbat se očnímu kontaktu nebo se chovat agresivně.

Problémy s močením

Pokud má kočka potíže s močením nebo chodí často na záchod, může to být příznakem onemocnění močových cest. V některých případech mohou kočky s ledvinovými kameny nebo zánětem močového měchýře v pokročilých stadiích onemocnění při močení dokonce krvácet.

Vliv stravy na zdraví kočky

Správná strava je pro zajištění dobrého zdraví koček zásadní. Stejně jako lidé, i kočky potřebují správné množství živin, aby zůstaly zdravé a mohly se těšit z dlouhého života. Svou kočku byste měli krmit kvalitním krmivem bez obilovin. Zde jsou uvedeny některé nejdůležitější živiny, které by měly být v krmivu vaší kočky obsaženy:

Bílkoviny

Bílkoviny jsou pro zdraví vaší kočky nezbytné, protože pomáhají budovat a udržovat svalovou hmotu. Mezi nejlepší zdroje bílkovin pro kočky patří maso, ryby a vejce.

Tuky

Tuky jsou pro zdraví vaší kočky důležité, protože jí dodávají energii a pomáhají vstřebávat některé živiny. Mezi nejlepší zdroje tuků pro kočky patří tučné ryby, například losos.

Sacharidy

Nadbytek sacharidů může vést k obezitě a dalším zdravotním problémům.

Jak vybrat správné krmivo pro vaši kočku?

Výběr správného krmiva pro kočky může být obtížný, protože na trhu existuje mnoho různých značek a typů krmiv pro kočky. Zde je několik tipů, které majitelům pomohou vybrat správné krmivo pro jejich domácího mazlíčka:

Věnujte pozornost složení

Správné krmivo pro kočky by mělo obsahovat správné množství bílkovin, tuků a sacharidů a také základní vitamíny a minerály. Majitelé koček by se měli vyhnout krmivům, která obsahují obiloviny, cukry, umělé konzervační látky, barviva a dochucovadla.

Vyberte správné krmivo pro věk vaší kočky

Kočky různého věku potřebují různé živiny. Proto je důležité, aby majitelé vybrali správné krmivo pro věk a potřeby své kočky.

Hledejte krmivo pro kočky s omezeným obsahem sacharidů.

Majitelé koček by měli hledat granule nebo kapsičky pro kočky v fera24.cz s omezeným množstvím sacharidů, protože kočky ve své stravě nepotřebují velké množství sacharidů. Nadbytek sacharidů může vést k obezitě a dalším zdravotním problémům.

Nejčastější zdravotní problémy spojené s nevhodným krmivem pro kočky

Nevhodné krmivo pro kočky může vést k vážným zdravotním problémům. Zde jsou uvedeny některé nejčastější zdravotní problémy spojené s nevhodným krmivem pro kočky:

Obezita

Obezita je jedním z nejzávažnějších zdravotních problémů koček. Nadměrné množství tuku může vést k dalším onemocněním, jako je cukrovka, srdeční choroby a dýchací problémy.

Onemocnění související s trávicím systémem

Nevhodné krmivo pro kočky může vést k onemocněním souvisejícím s trávicím systémem, jako je zvracení, průjem a zácpa.

Problémy se zuby a dásněmi

Nevhodné krmivo pro kočky může vést k problémům se zuby a dásněmi, jako je paradentóza a zubní kámen.

Červené vlajky při nakupování v obchodě pro zvířata

Při nakupování ve zverimexu by si majitelé koček měli dát pozor na několik věcí, aby se ujistili, že pro své zvíře vybírají správné produkty. Je také dobré vybírat si důvěryhodné obchody pro zvířata, jako je například chovatelské potřeby Fera24.cz - získáte tak záruku vysoké kvality výrobků i profesionálního servisu. Zde jsou některé z červených vlajek, na které je třeba dávat pozor při nakupování v obchodě pro zvířaty:

Krmiva z neznámých zdrojů

Některá krmiva pro kočky mohou pocházet z neznámých zdrojů nebo nejsou správně skladována, což může vést k bakteriální nebo plísňové infekci.

Krmiva s nízkým obsahem živin

Některá krmiva pro kočky mohou mít nízký obsah živin nebo nemusí mít odpovídající poměr živin. Majitelé koček by měli hledat krmivo, které obsahuje správné množství bílkovin, tuků a sacharidů.

Shrnutí o dobrých životních podmínkách a zdraví koček

Péče o zdraví a pohodu kočky je důležitou povinností každého majitele. Sledování příznaků onemocnění, výběr správného krmiva pro kočky a využívání veterinárních služeb jsou klíčem k zajištění dobrého zdraví vašeho zvířete. V konečném důsledku by majitelé koček měli mít na paměti, že jejich kočky jsou cenní a milovaní členové rodiny, kteří si zaslouží tu nejlepší péči.

 

 

2023.07.15 | Lea Kubová | přečteno: 938x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rodina domácí mazlíčci kočky nemoci krmení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Čtenářská výzva 2017 je tady!

Leden je měsíc předsevzetí a výzev nejrůznějšího typu. Pakliže nejste příznivci těch cvičebních, třeba vás nadchne ta...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2017.01.23 | přečteno: 30208x

Boty Nike Roshe Run – styl a pohodlí pro každý den

Tenisky jsou obuví, která se již dlouho nenosí jen na sportování. Dají se nosit do města, na nákupy, na kafíčko s&nbs...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.09 | přečteno: 30126x

Nejlepší a nejlevnější péče proti stárnutí

Nejlepší a nejlevnější kosmetiku nám dává sama příroda. Můžeme se spoléhat na drahé krémy plné kyseliny hyaluronové, vit...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.02.08 | přečteno: 30131x

Renovujete nábytek a hledáte kvalitní čalounění?

Kombinace nového interiéru a starých prvků s duší je dnes hodně moderní. I z toho důvodu je v současné době stále populá...
 
celý článek | Admin | 2019.04.09 | přečteno: 30040x
 

Portál pro ženy