newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zatočte se stresem ... a s koulemi

 
Zatočte se stresem ... a s koulemi

Hledáte účinného pomocníka v boji s každodenním stresem? Hledáte způsob, jak získat zpět ztracenou duševní pohodu? Chcete zároveň udělat něco i pro své fyzické zdraví? Pak mám pro vás tip: Roztočte v dlaních malý, kulatý zázrak z Číny.

 

 

 

Čínské koule nejsou žádnou novinkou. V čínské medicíně jsou jejich léčebné vlastnosti úspěšně využívány již po staletí. Koule se vyrábějí v různých velikostech (v průměru mívají tak 35 až 60 mm) a setkat se s nimi můžete pod různými názvy: Čchi, Quigong, Baoding (podle čínského městečka, v němž poprvé spatřily světlo světa), Yin-Yang koule, nebo prostě jen čínské akupresurní, terapeutické, meditační či relaxační koule.

Pozitivní účinky pravidelného cvičení s čínskými koulemi jsou vskutku mnohostranné. Cvičení pozitivně ovlivňuje jemnou motoriku rukou a zlepšuje pohyblivost prstů (to je výborné například pro hudebníky, ale samozřejmě nejen pro ně). Dále posiluje svalstvo rukou i celých paží a zlepšuje pohyblivost kloubů. Koule zároveň působí svým tlakem na reflexní a akupresurní body dlaně, což následně napomáhá ke správné činnosti vnitřních orgánů. Pravidelné cvičení s postupným zvyšováním náročnosti pozvolna vede k vylepšování schopnosti koncentrace, zmírnění únavy a celkovému zklidnění a uvolnění. S úspěchem se koule dají využít i jako „náhražka“ v případě, že se snažíte zhubnout nebo třeba přestat kouřit. Honí vás mlsná nebo máte náhle neodolatelnou chuť na cigaretu? Zapomeňte na jídlo, zapomeňte na cigaretu, sáhněte místo toho po čínských koulích – odreagujete se, zabavíte a zaženete své „hříšné“ chutě a myšlenky.

Zaujaly vás možnosti, které cvičení s koulemi nabízí? Máte chuť vyzkoušet si tento malý zázrak na vlastní kůži? Pak mám pro vás pár tipů pro začátek.

Nejlepší je začít s koulemi menších rozměrů, s nimiž je cvičení jednodušší – jsou lehčí a lépe se ovládají. Směle do toho! Vezměte dvě koule do dlaně a postupným pohybem jednotlivých prstů jimi otáčejte (hoňte je do kolečka) na dlani tak, aby se koule pokud možno vzájemně nedotýkaly. Zpočátku to asi nebude úplně to pravé ořechové, bude vám chybět cvik a jistota. Moc dobře si pamatuji na své první pokusy, kdy jsem si při pohledu na své křečovité a neohrabané pařátky říkala „tak tohle nedám“. Nenechte se však odradit. Chce to jen vytrvat. Ono to půjde. Křeč se začne postupně uvolňovat a pohyb koulí v dlani bude plynulejší a plynulejší.

Se vzrůstající šikovností začněte pozvolna zvyšovat stupeň obtížnosti. Můžete přejít na větší velikost koulí. Můžete zkusit pravidelně měnit směr rotace koulí, cvičit oběma rukama současně nebo třeba točit s více (3-4) koulemi v jedné dlani najednou. Fantazii se meze nekladou. Je to jen a jen na vás. Tak ať se daří. A ať to má koule!

 

Foto: commons.wikimedia.org

2014.02.12 | Helena Dvořáková | přečteno: 30068x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: stres zdraví relaxace čínské koule

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Přátelství s benefitem

  ….aneb KAMARÁD TAKY RÁD ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.05.07 | přečteno: 30163x

S přesným glukometrem udržíte cukrovku na uzdě

Dozvědět se od lékaře zprávu, že trpíte cukrovkou, může být nejdříve nepříjemný šok. Obzvlášť, pokud jste se dosud cítil...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.12.02 | přečteno: 30102x

Prsní implantáty vám vrátí ztracené sebevědomí

Poprsí je jedním ze symbolů ženství a také důležitým pilířem zdravého sebevědomí. Ne každé ženě však příroda nadělila ňa...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.23 | přečteno: 30100x

Důležité tipy v boji proti rakovině

Ačkoliv je současná medicína na vcelku vyspělé úrovni, stále existuje mnoho chorob, se kterými se nedokáže vypořádat ...
 
celý článek | Admin | 2015.04.01 | přečteno: 30075x
 

Portál pro ženy