newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zajistěte si dobrou imunitu i během podzimu

 
Zajistěte si dobrou imunitu i během podzimu

Horké letní měsíce bohužel končí a přichází chladný podzim. Je obecně se známo, že během tohoto období jsou lidé mnohem náchylnější k různým nemocem, a to zejména rýmě, nachlazení, chřipkám a stejně tak novodobému koronaviru. Naštěstí však můžete udělat některé kroky, které vám pomohou posílit obranyschopnost vašeho imunitního systému a udržet si tak zdraví co nejsilnější.

 

Zůstaňte aktivní

Přestože se sluníčko schovalo za mraky a venku je větší zima, neměli byste zapomínat na pravidelný pohyb. Ten totiž prospívá imunitnímu systému v mnoha směrech, jako je zejména zvýšení prokrvení, regulace stresu, zvýšená výkonnost, hubnutí, lepší okysličení, a také pomáhá ničit bakterie a viry v dýchacích cestách. Mezi nejvhodnější sporty pro chladnější období patří zejména plavání nebo posilování ve fitku, ale chvilku se proběhnout krásnou podzimní přírodou určitě skvěle prospěje i vaší duši.

Zajistěte si příjem důležitých vitamínů

Pokud chcete mít silný imunitní systém, rozhodně byste neměli zapomínat na dostatečný příjem potřebných vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mezi ty nejzásadnější patří během chladných měsíců především vitamín C a vitamín D (ten lze získávat výhradně ze slunečního záření, a proto na podzim můžete trpět jeho nedostatkem). Zařaďte proto do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny, nebo si zakupte vhodné doplňky stravy.

                                                                

Zdravá strava

S příjmem důležitých vitamínů a dalších prvků se pojí samozřejmě také celkově zdravá strava, která je dalším zásadním pilířem dobré obranyschopnosti. Pokud si chcete zajistit bezproblémový podzim, zařaďte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny, luštěnin, ořechů, semen, celozrnných potravin, tučných ryb (nejlépe mořských) a také potraviny s probiotiky, jako je například kefír, jogurt nebo kombucha. Všechny tyto potraviny obsahují silné antioxidanty, vitamíny a minerály, které prospívají tělu a funkcím jednotlivých orgánů.

Kvalitní spánek

Spánek je nedílnou součástí života, a proto by mu měl každý věnovat dostatek času – zpravidla byte si pro něj měli vyhradit alespoň 7 až 9 hodin denně. Během nočního odpočinku totiž dochází k regeneraci organismu a stimulaci naprosto všech důležitých procesů. Jeho nedostatek se proto může negativně odrazit jak na vašem tělesném, tak i psychickém zdraví. Lidé, co nespí pořádně, jsou náchylnější ke vzniku neurologických onemocnění, obezity a dalších kardiovaskulárních onemocnění.

Pravidelné otužování

Mezi skvělé způsoby, jak podpořit svou imunitu a připravit se na chladné podzimní dny, je pravidelné otužování.  Jedná se o velmi zdravý návyk, který účinně posiluje obranyschopnost těla vůči nemocem a dokonce také podporuje zdraví srdce a krevního oběh. Nemusíte ihned skákat do ledové vody – stačí začít pomalu, a to například ve sprše, kdy si můžete po opláchnutí teplou vodou na několik vteřin otočit kohoutek a ustát teplotní šok. Skvěle vám pomůže také saunování.

Pitný režim a bylinkové čaje

Pitný režim je stejně důležitý jako zdravé stravování. Vaše tělo potřebuje tekutiny, aby dokázalo lépe odplavovat bakterie a toxiny, které se v něm postupem času nahromadily. Snažte se proto denně vypít alespoň 2 až 3 litry vody a nezapomínejte také na bylinkové čaje, které taktéž podpoří váš imunitní systém a dodají vám potřebné antioxidanty.

 

 

 

 

2022.09.24 | Jana Brandtlová | přečteno: 30090x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: imunita aktivita vitamíny spánek zdraví posilování imunity obranyschopnost podzim

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Rozpalte ho...

      ...
 
celý článek | Kamila Kovářová | 2013.04.22 | přečteno: 30086x

Jak drahé je (vám) lyžující dítě? Drahošovi, Úsporňákovi a Myslíkovi nakupují vybavení na hory

Chystáte se na hory a vzdycháte nad seznamem toho nejnutnějšího, co musíte potomkovi na hory obstarat. Je to dlouhé čten...
 
celý článek | Admin | 2019.11.26 | přečteno: 30061x

Zbavte dítě opruzenin, na český trh přichází Zitenax. Matky ocení jeho šetrné složení

Jedním z nejčastějších kožních problémů kojenců je plenková dermatitida. Na český trh nedávno vstoupil nový přípravek...
 
celý článek | Admin | 2016.09.25 | přečteno: 30042x

Plánujete dovolenou v exotice? Nezapomínejte na své bezpečí

Cestování dovede rozšířit obzory po všech možných stránkách. Ať už se však vydáváte kamkoliv a s jakýmkoliv cílem, v prv...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.01.27 | přečteno: 30292x
 

Portál pro ženy