newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

VYZNEJTE SE V BARVÁCH ČOČKY – JAK A ČÍM SE OD SEBE LIŠÍ?

 
VYZNEJTE SE V BARVÁCH ČOČKY – JAK A ČÍM SE OD SEBE LIŠÍ?

Je toho hodně známo o prospěšnosti luštěnin, mezi které náleží právě čočka. K dostání je však hned několik barevných druhů. V čem spočívá jejich rozdíl, jak se od sebe liší a co obsahují? Čočka je luštěninou, která by neměla být opomenuta ve vašem jídelníčku. Proč?

 

 

 

Čočka je k dostání v obchodech a to hned v několika barevných variantách, které se od sebe výrazně liší v mnoha směrech. Nejedná se rozhodně jen o estetický rozdíl v rámci barev. Nejznámější je samozřejmě hnědá a tmavozelená čočka, která je používána v kuchyni nejdéle, už naše prababičky ji používaly. K dostání je však i červená a černá čočka.

HNĚDÁ A TMAVOZELENÁ ČOČKA

Jedná se o výživnou a energetickou luštěninu, která se vyznačuje nízkým obsahem tuku, je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa. Jde o jednu z nejstarších pěstovaných plodin. Především senioři jsou zvyklí na tento druh čočky, kdy nejčastěji připravují klasickou čočku na kyselo či čočkovou polévku. Typické pro tento druh čočky je to, že se musí před vařením namočit ve studené vodě, kterou však na vaření nepoužívejte, obsahuje látky, které mimo jiné způsobují nadýmání.

ČERVENÁ ČOČKA

Červená čočka v sobě ukrývá značné množství vlákniny a bílkovin, které jsou důležitou stavební jednotkou svalstva i orgánů. Dále tento druh čočky obsahuje vitamín B, jenž má vliv i na kvalitu kůže, zlepšuje psychický stav a zmírňuje ranní nevolnosti v těhotenství. Rovněž je červená čočka vhodná pro všechny, kdo se snaží regulovat váhu a chtějí se zbavit nějakého toho kila. Jde o to, že červená čočka zasytí na delší dobu, tudíž nemáte brzy po jídle chuť na něco dobrého či sladkého.

Konzumací červené čočky dochází ke snížení hladiny cholesterolu, k pozitivnímu vlivu na hladinu krevního cukru. Červená čočka díky vysokému obsahu železa zlepšuje krvetvorbu a vláknina zase má příznivý vliv na činnost střev.

ČERNÁ ČOČKA

Tento druh čočky můžete znát a v obchodě spatřit rovněž pod označením beluga. Černá čočka vyniká dvojnásobným množstvím bílkovin, obsahuje vlákninu, antioxidanty, vitamín B, minerály. Výhodou je, že tento druh čočky není třeba před přípravou namáčet, je tedy i v tomto směru rychlejší, což šetří čas při přípravě pokrmů. Další zajímavostí je, že černé bobulky si zachovávají tvar při vaření. Zkrátka černou čočku nemůžete rozvařit.

Tento druh čočky svým tvarem připomíná kaviár a dokonce lze tímto druhem čočky i nahradit pravý kaviár na jednohubkách. Černá čočka zaujme nejen tvarem, rychlou přípravou, barvou, oříškovou chutí, ale dokonce tento druh luštěniny nenadýmá. A jedná se o potravinu, která je přirozeně bezlepková, tudíž ji můžete servírovat i celiakům.

 

 

2019.03.29 | Kateřina Lulková | přečteno: 30094x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: čočka barevná čočka luštěniny kuchyně zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Aromaterapie - dokonalý relax v pohodlí vašeho domova

Aromaterapie neznamená nic jiného než léčba pomocí vůní. Je to holistická metoda, která využívá vůně různých silic a ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.02.03 | přečteno: 30154x

Kdo nesedí před plátnem - není Čech, aneb fandovství po česku

Také patříte do té skupiny lidí, která po většinu roku sotva ví, že existuje nějaký sport s názvem „hokej&...
 
celý článek | Kateřina Poláchová | 2014.05.15 | přečteno: 30032x

Píchnout nebo nastřelit dětské náušnice?

Tradice propichování oušek čerstvě narozených holčiček sice pomalu opadá, ale rozhodně nikam nemizí. Maminka a ještě ...
 
celý článek | Admin | 2017.07.04 | přečteno: 30146x

Deidův Sex jako cesta k Bohu vás pohladí i pohorší

Pravděpodobně používáte svoji partnerku k tomu, abyste se vzrušil. Líbí se vám, jak se jí uzoučký zadní díl bikin z...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2016.09.11 | přečteno: 30046x
 

Portál pro ženy