newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Podzimní recepty, které zahřejí

 
Podzimní recepty, které zahřejí

Chladný a sychravý podzim je obdobím, kdy si rádi dopřejeme něco teplého, co nás zároveň pořádně zasytí. Ideálním nápadem jsou proto vydatné polévky bohaté na ingredience, pro které nemusíme chodit daleko. Brambory, houby nebo kořenová zelenina? To vše by nám v těchto měsících v kuchyni rozhodně nemělo chybět. Pokud hledáte inspiraci, vsaďte na naše kulinářské tipy!

 

Brambora jako královna podzimu

Původně jídlo pro chudé, které lidstvo několikrát zachránilo před hladomorem, dnes patří mezi nejoblíbenější základní suroviny vůbec. I když se někteří stále domnívají, že brambory poslouží nejlépe jako tradiční příloha, možnosti jejich využití jsou daleko širší a způsobům přípravy se meze nekladou. Jejich chuťová bohatost, v kombinaci s množstvím zdraví prospěšných látek, nám dává spoustu důvodů, proč si je jednoduše zamilovat. Tradiční polévky s bramborami v hlavní roli tak zachutnají i těm největším gurmánům! Pokud si chcete být skutečně jisti jejich kvalitou a výjimečnými chuťovými charakteristikami, dávejte vždy přednost bramborám od českých farmářů.

Jihočeská kulajda

Kulajdu můžete díky její vydatnosti bez problému podávat i jako hlavní chod. Pokud navíc holdujete voňavému kopru, tento recept je pro vás to pravé!

Suroviny:

  • 2 hrsti sušených lesních hub
  • špetka kmínu
  • 4 české brambory
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce pšeničné mouky
  • zakysaná smetana
  • nasekaný kopr
  • 1 vejce
  • ocet na dochucení

 

Postup: Houby nakrájíme na větší kousky, zalijeme zhruba litrem vody, osolíme a necháme povařit do změknutí. Přisypeme kmín a oloupané, nakrájené brambory. Vaříme asi čtvrt hodiny, dokud brambory nezměknou. Ve smetaně ke šlehání rozmícháme mouku, vlijeme do polévky a opět povaříme. Přidáme zakysanou smetanu a nasekaný kopr. Nakonec rozklepneme vejce, zlehka ho upustíme do polévky a zamícháme. Dochutíme solí, případně octem.

Staročeská zelňačka

Vsaďte na neodolatelné trio! Brambory, zelí a klobása, to je kombinace, která zasytí a skvěle chutná.

Suroviny:

  • 500 gramů kysaného zelí
  • 6 českých brambor
  • 1 kvalitní klobása
  • 1 cibule lžíce sladké papriky
  • sůl
  • máslo
  • pečivo

 

Postup: Do osolené vody přidáme kmín, vložíme oloupané, nakrájené brambory a dáme povařit na skus. Na mírném ohni dáme vařit i zelí s trochou vody, nálev ze zelí necháme stranou. Ve větším hrnci dozlatova orestujeme na másle nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou klobásu a opečeme, poté posypeme sladkou paprikou. Brambory a zelí scedíme a vsypeme do hrnce. Přidáme nálev ze zelí, podlijeme ¾ litrem vody, vaříme pod pokličkou zhruba 10 minut. Poté můžeme servírovat spolu s pečivem.

Poctivá bramboračka

Která polévka je s bramborami spjatá více, než česká bramboračka? Tradiční pokrm našich babiček na podzim potěší nejednoho labužníka.

Suroviny:

  • 3 hrsti sušených hub
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 4 české brambory
  • 1 mrkev polovina bulvy celeru
  • 2 cibule
  • 1 kořenová petržel
  • 1 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • sušená majoránka

 

Postup: Houby zalijte asi půllitrem vody a povařte, dokud nezměknou. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a na něm dozlatova opražte mouku. Jíšku zalijte přibližně litrem a půl vody (nebo vývaru) a zamíchejte. Dále přidejte oloupané a pokrájené brambory, zeleninu nakrájenou na kostičky, přilijte houby i s vývarem, okořeňte a přiveďte k varu. Vařte do změknutí přibližně čtvrt hodiny. Nakonec dochuťte česnekem se solí.

 

2021.11.14 | Lea Kubová | přečteno: 30093x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: polévky recepty brambory podzim

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Podzimní kouzlo domova

Podzim už pomalu ovládl okolní přírodu. A nyní je na čase pustit si jej i do domu. Aniž byste si připadli, jako ve sk...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2016.10.19 | přečteno: 30095x

Deset vůní Srí Lanky

Po předchozím šíleném nápadu s cestou do Singapuru měl navazovat výlet na Srí Lanku, jak jinak, než za akční cenu a s...
 
celý článek | Jiří Hošek | 2013.05.04 | přečteno: 30034x

Tangle Teezer

Revoluce v česání vlasů způsobil netradiční vlasový kartáč.  ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.08.06 | přečteno: 30166x

Konjak houbička: co a jak

Odstraňování mrtvých kožních buňěk pomocí drsných peelingů může vést k poškození ochranné bariéry pokožky. Co když al...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2016.01.10 | přečteno: 30140x
 

Portál pro ženy