Letní bylinková zahrádka: Co nesmí chybět?

Léto je ideálním obdobím pro pěstování bylinek, a to i v momentě, kdy nemáte zahradu. Snadno si můžete vytvořit malou bylinkovou oázu na balkoně. Bylinky jsou nejen krásné a voňavé, ale také velmi užitečné v kuchyni i při péči o zdraví.
Bazalka, klasika každé bylinkové zahrádky
Její svěží vůně a chuť jsou nenahraditelné v mnoha letních receptech. Bazalka je skvělá do salátů, omáček nebo do italských pokrmů, jako je pizza a pesto. Má protizánětlivé účinky, podporuje trávení a působí jako antioxidant. Také může pomoci při únavě a stresu. Bazalku můžete sušit, mrazit nebo připravit pesto, které lze uložit do mrazničky a používat tak i během zimy.
Recept na domácí pesto
- 2 šálky čerstvé bazalky
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1/3 šálku piniových oříšků
- 2 stroužky česneku
- 1/2 šálku strouhaného parmazánu
- sůl a pepř podle chuti
Všechny ingredience rozmixujte do hladké pasty a skladujte v lednici nebo mrazničce.
Máta, letní nezbytnost
Svěží mátová chuť a aroma jsou ideální pro přípravu letních nápojů a dezertů. Navíc máta podporuje trávení, osvěžuje dech a může pomoci při bolestech hlavy. Na zimu si ji usušte na čaj nebo zmrazte do ledových kostek.
Recept na mátovou limonádu
- 1 svazek čerstvé máty
- 1 litr vody
- šťáva ze 4 citronů
- 3-4 lžíce medu nebo cukru (dle chuti)
Listy máty rozdrťte a vložte do vody. Přidejte citronovou šťávu a med. Dobře promíchejte a nechte vychladit v lednici.
Aromatický rozmarýn pro každé grilování
Rozmarýn je skvělou volbou pro pěstování na balkoně. Je velmi odolný a jeho silná, aromatická vůně úžasně doplní prázdninové grilování a pečení. Navíc rozmarýn zlepšuje paměť i koncentraci a má antibakteriální a protizánětlivé účinky.
Recept na rozmarýnový chléb
- 3 šálky mouky
- 1 šálek vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného droždí
- 2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
Smíchejte všechny ingredience a nechte těsto kynout. Poté vytvarujte bochník a pečte při 220 °C asi 25-30 minut.
Na marinády použijte vynikající tymián
Tymián má silnou, zemitou chuť, která je vynikající pro recepty na polévky, omáčky a marinády. Na zimu si jej usušte, připravený čaj totiž pomáhá při nachlazení a kašli. Tymián ale také podporuje trávení a zlepšuje náladu.
Recept na tymiánovou marinádu na kuře
- 4 kuřecí prsa
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- sůl a pepř podle chuti
Smíchejte všechny ingredience a marinujte kuřecí prsa alespoň 30 minut, než začnete grilovat.
Meduňka, bylinka s jemnou citronovou vůní
Meduňka je ideální pro přípravu čajů a dezertů, ale chutně doplní také ovoce saláty a osvěžující nápoje. Meduňka uklidňuje, podporuje spánek a trávení.
Recept na meduňkový čaj
- 1 lžíce sušené meduňky
- 1 šálek vroucí vody
- med a citron podle chuti
Sušenou meduňku zalijte vroucí vodou a nechte 5-10 minut louhovat. Poté přidejte med a citron podle chuti.
Vyzkoušejte naše recepty a užijte si léto s bylinkami plné chutí a vůní.
Poslat článek
Tisk
Štítky: bylinky léto máta meduňka tymián levandule citronová tráva