newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Manuál pro začátečníky: Úspěšná léčba bylinkami snadno a rychle

 
Manuál pro začátečníky: Úspěšná léčba bylinkami snadno a rychle

Příroda a její panorama, dokonalost a síla, která k ní patří, netknutá zákoutí a drsné podnebí všem ukazuje, kdo je tady pánem. Člověk od nepaměti obdivuje rostliny, pozoruje zvěř a zároveň hledá odpovědi. Jsou to i odpovědi, které se týkají bylin.

 

Bylinkářství má tradici již od dávných dob. Babky kořenářky byly v každé vesnici a lidé si k nim chodili pro radu, pro léčivé masti a tinktury, pro byliny na horečku a podobně. Nebyly v tom samozřejmě žádná kouzla a čarodějnictví, jak se mnozí domnívali, ale jednoduše to byla síla přírody, která nabízela a stále nabízí své bohatství. 

Jak využít bylinky

Účinné látky bylin, které působí na lidské tělo, jsou určeny k řešení problému v konkrétní oblasti. Rostliny spouštějí v těle určité procesy, které podporují zotavení. Velmi důležitá je imunita člověka a správná krvetvorba. Mnozí mohou namítat, že k posílení imunity postačí vitamín C. Není to tak úplně pravda. Je sice fakt, že přísun vitamínů tělu určitě prospívá, ale aby bylo tělo chráněno a imunita posílena, lze použít kapky z třapatky nachové, známé pod jménem Echinacea purpurea. Je to krásná květina podobná kopretině, jen s tím rozdílem, že má jemně fialkové květy a lidé ji většinou pěstují jako okrasnou rostlinu na zahrádce. Květy se ponechají v 60 % lihu alespoň dva týdny v chladné místnosti a poté lze užívat malou lžičku po ránu. Tinktura má sice hořkou příchuť, ale v době podzimních nachlazení a virových onemocnění se to dá určitě vydržet.

                                                                

Bylinky, které ovlivňují krvetvorbu jsou většinou hořké. Je to kořen hořce, nať zeměžluči, nať měsíčku, listy kopřivy a čekanky, skořice. Při chudokrevnosti se podává delší dobu čaj kopřivový, a to nalačno. Strava by měla obsahovat dost petržele, a to jak natě, tak i kořene. Pomocníkem při krevních chorobách jsou šťávy z bylin. Jednou z nich je šťáva ve složení 40 % červené řepy, 30 % černého bezu, 20 % kořene pampelišky a 10% černého rybízu.

Obávaný cholesterol

Špatná životospráva je příčinou vysokého cholesterolu. Je to negativní fenomén dnešní doby a trápí stále více lidí. Zbavit se vysokého cholesterolu lze nejen medikamenty předepsaným lékařem, ale snížit jeho hladinu lze také bylinkami. Čerstvá dobromysl má nejvyšší účinnost. Pomáhá ale rovněž rozrazil, řeřicha, hloh a artyčoky, pampeliška, čekanka a kotvičník. Snížit vysoký cholesterol přírodní cestou je jistě dobrá volba pro ty, kdo mají problémy s polykáním tabletek.

                                                                

Měsíček lékařský není jen květina

Jistě každý zná oranžovo - žluté květiny podobné kopretině. Rostou na zahrádce jako okrasné, přitom jde o jednu z nejvyužívanějších bylin vůbec. A znalci bylin by možná měli trošku problém označit nejdůležitější vlastnost této rostliny. Působí totiž hojivě nejen zevně, ale i vnitřně. Skvěle se hodí na nehojící se a hnisavé rány, pomáhá uvolňovat svalové napětí, zlepšuje také činnost srdce a má protizánětlivé účinky. Jde zejména o záněty oční nebo záněty v dutině ústní. Tím ale jeho skvělé vlastnosti vyčerpány nejsou. Ženy ho ocení v období menopauzy i v případě povadlé pleti.

                                                                

 

 

2022.10.11 | Jana Brandtlová | přečteno: 30173x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky léčba bylinkářství krvetvorba cholesterol využití bylinek

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kvalitní dětské plenky za skvělé ceny

Jakmile jste se stali rodiči, velmi rychle jste zřejmě měli možnost zpozorovat několik razantních změn. Vedle krásné ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.07.09 | přečteno: 30116x

Domácí vlasové masky - impuls pro vaše vlasy

Biologické jaro už klepe na dveře a příroda se pomalu probouzí k životu. Je na čase odložit čepice a nechat vaši hř...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.02.26 | přečteno: 30380x

Podzimní recepty, které zahřejí

Chladný a sychravý podzim je obdobím, kdy si rádi dopřejeme něco teplého, co nás zároveň pořádně zasytí. Ideálním nápade...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.11.14 | přečteno: 30093x

Tipy na originální dárky muže ...a nejen pro ně

S blížícími se vánočními svátky především my ženy přemýšlíme o dárku pro své milé muže, partnery. Máme jistě mnoh...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2013.11.29 | přečteno: 30060x
 

Portál pro ženy