newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak zařídit dětský pokoj? Ověřené rady!

 
Jak zařídit dětský pokoj? Ověřené rady!

Zařízení pokoje pro dítě může být radostným a tvořivým zážitkem, i když samozřejmě vyžaduje čas, práci a energii. Při realizaci takového projektu je důležité stanovit různé zóny - pro hraní, učení, spánek a setkávání s přáteli. Je také důležité pamatovat na preference a zájmy vašeho dítěte při zařizování tohoto prostoru. Zde je několik ověřených rad, které vám pomohou vytvořit přátelský a inspirující prostor pro vaše dítě. Zapamatujte si je a použijte je v praxi!

 

Nejprve – příprava plánu a stanovení zón

Začněte tím, že si vytvoříte plán. Přemýšlejte o tom, jak chcete využít prostor, jaký nábytek a příslušenství budete potřebovat, jaké barvy a grafické motivy chcete zahrnout. Rozhodnutí v této oblasti učiňte sami, ale po konzultaci s dítětem, které by mělo alespoň základně participovat na tomto projektu.

Za druhé – pořízení pevného nabytku

Prvky interiéru, které by měly být povinně přítomny v dětském pokoji, jsou: pohodlná postel, stůl pro učení, skříň nebo komoda na oblečení, truhla na hračky, police a regály na knihy, noční stolek a židle, houpací křeslo pro děti. Díky těmto kusům nábytku se místnost stane funkční, je však třeba přizpůsobit jejich počet velikosti pokoje, aby se nepřeplnil prostor.

Za třetí – zajištění bezpečnosti

Ujistěte se, že pokoj je bezpečný pro dítě. Zabezpečte elektrické zásuvky, nainstalujte stabilní nábytek, vyberte netoxické barvy a materiály. Odstraňte potenciální nebezpečí, jako jsou ostré rohy nábytku. Zkontrolujte, zda je koberec nebo chodník na podlaze správně upevněn, aby se předešlo uklouznutí a zranění. Pravidelně kontrolovat a odstraňovat z dětského pokoje hračky, které jsou poškozené, mají ostré nebo malé díly, které mohou představovat nebezpečí udušení. Vyberte hračky vhodné pro věk dítěte a dodržujte pokyny výrobce.

Za čtvrté – instalace vhodného osvětlení

Dobrým nápadem je nainstalovat na stropě centrální obecné osvětlení, které poskytne rovnoměrné a jasné světlo po celé místnosti. Můžete si vybrat lustr nebo stropní lampu s regulací intenzity světla, aby jste jej mohli přizpůsobit různým potřebám. Důležité je také zajistit úkolové osvětlení, které pomůže dítěti při provádění každodenních činností, jako je učení, čtení nebo kreslení. Psací stůl může být vybaven pracovní lampou s regulací úhlu světelného paprsku, aby poskytovala odpovídající osvětlení na ploše stolu.

Za páté – použití dekorativních prvků

V dětském pokoji lze použít mnoho dekorací, které mu dodají útulný a kreativní charakter. Nejpopulárnějšími ozdobami jsou: barevné nálepky na stěny, obrazy a plakáty, rámy se fotografiemi, sbírky figurinek a polštáře a deky.

Po šesté – výběr vhodné barevnosti

Vyberte barvy, které jsou stimulující pro dítě, ale zároveň jemné pro oči. Můžete zohlednit oblíbené barvy dítěte a použít grafiku, samolepky, obrazy nebo tapety, které odrážejí jeho zájmy.

Shrnutí zařizování dětského pokoje

Zařizování dětského pokoje je úkol, který vyžaduje pozornost a kreativitu. Důležité je vytvořit prostor, který je funkční a inspirativní pro dítě. Dětský pokoj by měl být místem, kde se dítě může rozvíjet, hrát a odpočívat. Aranžování tohoto prostoru je jedinečný proces, který by měl zohledňovat jeho preference a potřeby. Vše je proto, aby vytvořil prostor, ve kterém se dítě bude cítit pohodlně, kreativně se rozvíjet a trávit příjemné chvíle. Díky výše uvedeným radám se vám jistě podaří mile překvapit svého potomka.

foto: freepik.com

 

2023.06.04 | Lea Kubová | přečteno: 30296x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení domov dětský pokoj děti nábytek

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Není úzkost jako úzkost. Trápí vás ta noční?

Pokud ve vás úzkost zapustila své tíživé kořeny tak hluboko, že kvůli ní nemůžete v noci spát a vstáváte vyčerpaná, je p...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.11.15 | přečteno: 30186x

Lněný olej – vhodný doplněk stravy

Nejprve je potřeba vysvětlit si rozdíl mezi přírodními oleji a minerálními. Pro laika možná mohou vypadat na první po...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30063x

Dárek, který nezklame? Vsaďte na oblíbené parfémy

Nakupování vánočních dárků znamená pro mnoho lidí každoroční stres. Kde vzít čas na pobíhání po obchodech? Co vybrat? Bu...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.11 | přečteno: 30098x

Povinná výbava není vše! Jaké další věci se vyplatí mít na cestách u sebe?

Riziko, že se dostaneme do nějaké krizové situace, na sebe bereme pokaždé, když usedáme za volant. Nemusí se nutně jedna...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.05.19 | přečteno: 30126x
 

Portál pro ženy