newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Výběr kuchyňské linky a spotřebičů

 
Výběr kuchyňské linky a spotřebičů

 

Trendy v interiérovém designu se neustále mění a vyvíjí. U kuchyní tomu samozřejmě není jinak. Pokud je pro vás téma kuchyně aktuální, určitě víte, o čem mluvím.

 

 

Těžká dilemata vzhledu kuchyňské linky, složitá volba materiálů a typů a nakonec, zda kuchyňské linky včetně spotřebičů, či kuchyňské linky bez spotřebičů. Jestli se pustit do moderny, nebo se ubrat klasičtějším směrem a zvolit rustikální retro styl, je otázka osobního vkusu a duchu celého domu. K obýváku ve vysokém lesku si asi kuchyni ze surového masivu a s retro sporákem nepořídíte. Doufám.

Aktuální trendy

Současný styl udávají největší světoví lídři mezi výrobci kuchyní. Na mezinárodním veletrhu předvádí nejnovější módní výstřelky a nastavují nový styl kuchyní i pro ty dostupnější varianty v běžných obchodech s nábytkem. Takové ukázkové kuchyně z Milána kupříkladu jsou snem každé domácí hospodyňky a noční můrou mužského konta. Holt za nápad a značku si musíte připlatit. Nicméně nemusíte ruinovat své konto jen kvůli originální kuchyni. Současné trendy už jsou dostupné i pro běžné smrtelníky.

Pro vášnivé milovníky barevných laminátů ve vysokém lesku jsou aktuálně největší možnosti na trhu. Kuchyním vévodí jednoduché čisté linie, modulové systémy a hlavně žádné zbytečné části na odiv. Postupem času úplně vymizely úchyty, stropní digestoře a dost často mizí celá kuchyně za posuvnými dvířky nebo sklápěcí stěnou. Kuchyňky zapuštěné do niky z úložných prostor nejsou dnes výjimkou. Bezkonkurenčně nejoblíbenějším prvkem každého, kdo má to štěstí a má nekonečný prostor v kuchyni, je bezesporu kuchyňský ostrůvek se zabudovanými spotřebiči. Celý proces přípravy pokrmů se kouzlem těchto ostrůvků přesouvá z práce schované u zdi více na výsluní a na odiv všem přítomným přihlížejícím. Často je ostrůvek doplněný barovými stoličkami, které umožňují posezení a diskusi přímo s kuchařem v akci. Moderní designy umožňují ostrůvky s absolutně jednoduchým a čistým vzhledem. Všechny úložné prostory a potřebné vybavení jsou po ruce a zároveň skryty před zraky přihlížejících. Zásadou všech moderních kuchyní je rychlý úklid jednoduchým mávnutím ruky a zasunutím krycí desky nebo klapnutím posuvných dřívek. Kuchyň se ztratí v záplavě skříněk a po nepořádku nezbude ani památky. Zůstane pouze dokonalý zážitek z kvalitního jídla.

Zastánci rozrůstajícího se retro stylu a rustikálních kuchyní nezůstávají pozadu. Jako naprostým kontrastem konkurují moderním kuchyním ve vysokém lesku. Kuchyním vévodí přírodní materiály, okaté a těžké doplňky a zdánlivě staré vybavení, které skrývá veškerou současnou moderní technologii.

Spotřebiče

Spolu s výše uvedenými typy moderních kuchyní se nabízí i volba mezi kuchyňskou linkou se spotřebiči a bez nich. Prohlédnutím pár vzorových kuchyní rychle odhalíte systém. K superlesklé hladké kuchyni s čistým designem jednoznačně patří skryté a zapuštěné vybavení. Myčku, ledničku i třeba koše budete hledat jako cizinci horko těžko v záplavě stejných dvířek a skrytých modulů. Trouby a mikrovlnky už dávno nejsou výsadou bílých tradičních spotřebičů, nemusí být nutně na zemi, kam se s pekáčem nebo plechem plným bublaniny musíte složitě ohýbat. Varná deska už není spojena s troubou a často je umístěna v kuchyni úplně jinde než samotná trouba, která díky tomu může být zakomponována mezi skříňky do výšky vašich očí. Obdobně je to i s mikrovlnkou a o dalších kulinářských technologiích ani nemluvím. Varná deska bývá často vybavena nadstandardním spodním odtahem a celý systém je umístěn právě v onom opěvovaném středovém ostrůvku. Varnou desku bezpochyby doplňuje často vestavěné prkénko s košem i dřez. Vaření s pohledem do místnosti umožňuje kuchařkám perfektní přehled o situaci v domácnosti a kontakt s ostatními.

Mluvíme-li o kuchyni rustikální, nesmí chybět masivní a zdobené úchyty, rádoby starobylé kuchyňské vybavení a především tradiční sporák s troubou, kovovými madly a krémově bílou barvou. Celý dojem imituje luxusní kuchyně z dob starých anglických a francouzských venkovských sídel. Zdobená dvířka kuchyní a pracovní plocha z masivu. Měděné nádobí nebo dokonce samotný odtah vévodí celému retro dojmu.

Výhody a nevýhody

Ať budete vybírat kuchyni v jakémkoliv stylu, musíte počítat s jistými úskalími, která jdou s moderním vzhledem a trendy ruku v ruce. V případě krásné moderní kuchyně s integrovanými spotřebiči, koši a vším vybavením, kde je vše za dvířky z vysokého lesku bez úchytek, budete trpět na neustálé leštění celé kuchyně. Otisky prstů by se v takové kuchyni sbíraly samy jedna báseň. U integrovaných spotřebičů budete bojovat občas s rozměry kuchyně a možnostmi, jaké spotřebiče jsou v těchto variantách k dispozici. Překvapivě jsou spotřebiče určené k vestavění dražší než ty vzhledově estetičtější. Platíte za každé kování, které na dvířkách máte, a tudíž se celá „schovaná“ kuchyň bez úchytek výrazně prodraží.

Naopak u retro kuchyní budete mít velký problém vůbec vybrat vhodné a ladící kuchyňské spotřebiče a sladit celkový dojem. Často se může stát, že při necitlivé volbě je nakonec kuchyně přeplácaná a do celého rustikálního interiéru ani samou přehnaností nezapadá. U těchto kuchyní navíc není úplně zvykem zaplňovat každý prostor na zdi a zavěšovat skříňky, čímž se okrádáte o drahocenný úložný prostor. Volba není jednoduchá a kuchyňská linka je hlavně pro ženy zásadní volbou. Budu tedy přát štěstí a šťastnou volbu.

 

 

Image by StockSnap on Pixabay

2019.03.04 | Admin | přečteno: 30131x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domov domácnost kuchyně výběr kuchyňská linka spotřebiče

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kult družiček

Když jsem se poprvé zmínila, že toužím mít družičky na svatbě, dívali se na mě jako na blázna. Ale proč ne? Vždyť nem...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.03.30 | přečteno: 30040x

Darujte pod stromeček kousek luxusu! Tyto šperky potěší každou ženu

Napadá vás lepší vánoční dárek pro ženu než šperk? Pokud se trefíte do vkusu, odměnou vám bude nádherný úsměv a upřímná ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.11.28 | přečteno: 392x

Co byste řekli na jarní výlet do Amsterdamu?

Jaro je tady a s tím i krásné, slunečné počasí, které je perfektní pro jarní výletování. Pokud byste se rádi podívali do...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.04.19 | přečteno: 30159x

Brian Tracy: Letový plán

Měla jste nějaký sen, cíl, plán? Ať už se týkal pracovní kariéry nebo mezilidských vztahů? Či něčeho, co jste na sobě...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2015.11.09 | přečteno: 30140x
 

Portál pro ženy