newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Výběr kuchyňské linky a spotřebičů

 
Výběr kuchyňské linky a spotřebičů

 

Trendy v interiérovém designu se neustále mění a vyvíjí. U kuchyní tomu samozřejmě není jinak. Pokud je pro vás téma kuchyně aktuální, určitě víte, o čem mluvím.

 

 

Těžká dilemata vzhledu kuchyňské linky, složitá volba materiálů a typů a nakonec, zda kuchyňské linky včetně spotřebičů, či kuchyňské linky bez spotřebičů. Jestli se pustit do moderny, nebo se ubrat klasičtějším směrem a zvolit rustikální retro styl, je otázka osobního vkusu a duchu celého domu. K obýváku ve vysokém lesku si asi kuchyni ze surového masivu a s retro sporákem nepořídíte. Doufám.

Aktuální trendy

Současný styl udávají největší světoví lídři mezi výrobci kuchyní. Na mezinárodním veletrhu předvádí nejnovější módní výstřelky a nastavují nový styl kuchyní i pro ty dostupnější varianty v běžných obchodech s nábytkem. Takové ukázkové kuchyně z Milána kupříkladu jsou snem každé domácí hospodyňky a noční můrou mužského konta. Holt za nápad a značku si musíte připlatit. Nicméně nemusíte ruinovat své konto jen kvůli originální kuchyni. Současné trendy už jsou dostupné i pro běžné smrtelníky.

Pro vášnivé milovníky barevných laminátů ve vysokém lesku jsou aktuálně největší možnosti na trhu. Kuchyním vévodí jednoduché čisté linie, modulové systémy a hlavně žádné zbytečné části na odiv. Postupem času úplně vymizely úchyty, stropní digestoře a dost často mizí celá kuchyně za posuvnými dvířky nebo sklápěcí stěnou. Kuchyňky zapuštěné do niky z úložných prostor nejsou dnes výjimkou. Bezkonkurenčně nejoblíbenějším prvkem každého, kdo má to štěstí a má nekonečný prostor v kuchyni, je bezesporu kuchyňský ostrůvek se zabudovanými spotřebiči. Celý proces přípravy pokrmů se kouzlem těchto ostrůvků přesouvá z práce schované u zdi více na výsluní a na odiv všem přítomným přihlížejícím. Často je ostrůvek doplněný barovými stoličkami, které umožňují posezení a diskusi přímo s kuchařem v akci. Moderní designy umožňují ostrůvky s absolutně jednoduchým a čistým vzhledem. Všechny úložné prostory a potřebné vybavení jsou po ruce a zároveň skryty před zraky přihlížejících. Zásadou všech moderních kuchyní je rychlý úklid jednoduchým mávnutím ruky a zasunutím krycí desky nebo klapnutím posuvných dřívek. Kuchyň se ztratí v záplavě skříněk a po nepořádku nezbude ani památky. Zůstane pouze dokonalý zážitek z kvalitního jídla.

Zastánci rozrůstajícího se retro stylu a rustikálních kuchyní nezůstávají pozadu. Jako naprostým kontrastem konkurují moderním kuchyním ve vysokém lesku. Kuchyním vévodí přírodní materiály, okaté a těžké doplňky a zdánlivě staré vybavení, které skrývá veškerou současnou moderní technologii.

Spotřebiče

Spolu s výše uvedenými typy moderních kuchyní se nabízí i volba mezi kuchyňskou linkou se spotřebiči a bez nich. Prohlédnutím pár vzorových kuchyní rychle odhalíte systém. K superlesklé hladké kuchyni s čistým designem jednoznačně patří skryté a zapuštěné vybavení. Myčku, ledničku i třeba koše budete hledat jako cizinci horko těžko v záplavě stejných dvířek a skrytých modulů. Trouby a mikrovlnky už dávno nejsou výsadou bílých tradičních spotřebičů, nemusí být nutně na zemi, kam se s pekáčem nebo plechem plným bublaniny musíte složitě ohýbat. Varná deska už není spojena s troubou a často je umístěna v kuchyni úplně jinde než samotná trouba, která díky tomu může být zakomponována mezi skříňky do výšky vašich očí. Obdobně je to i s mikrovlnkou a o dalších kulinářských technologiích ani nemluvím. Varná deska bývá často vybavena nadstandardním spodním odtahem a celý systém je umístěn právě v onom opěvovaném středovém ostrůvku. Varnou desku bezpochyby doplňuje často vestavěné prkénko s košem i dřez. Vaření s pohledem do místnosti umožňuje kuchařkám perfektní přehled o situaci v domácnosti a kontakt s ostatními.

Mluvíme-li o kuchyni rustikální, nesmí chybět masivní a zdobené úchyty, rádoby starobylé kuchyňské vybavení a především tradiční sporák s troubou, kovovými madly a krémově bílou barvou. Celý dojem imituje luxusní kuchyně z dob starých anglických a francouzských venkovských sídel. Zdobená dvířka kuchyní a pracovní plocha z masivu. Měděné nádobí nebo dokonce samotný odtah vévodí celému retro dojmu.

Výhody a nevýhody

Ať budete vybírat kuchyni v jakémkoliv stylu, musíte počítat s jistými úskalími, která jdou s moderním vzhledem a trendy ruku v ruce. V případě krásné moderní kuchyně s integrovanými spotřebiči, koši a vším vybavením, kde je vše za dvířky z vysokého lesku bez úchytek, budete trpět na neustálé leštění celé kuchyně. Otisky prstů by se v takové kuchyni sbíraly samy jedna báseň. U integrovaných spotřebičů budete bojovat občas s rozměry kuchyně a možnostmi, jaké spotřebiče jsou v těchto variantách k dispozici. Překvapivě jsou spotřebiče určené k vestavění dražší než ty vzhledově estetičtější. Platíte za každé kování, které na dvířkách máte, a tudíž se celá „schovaná“ kuchyň bez úchytek výrazně prodraží.

Naopak u retro kuchyní budete mít velký problém vůbec vybrat vhodné a ladící kuchyňské spotřebiče a sladit celkový dojem. Často se může stát, že při necitlivé volbě je nakonec kuchyně přeplácaná a do celého rustikálního interiéru ani samou přehnaností nezapadá. U těchto kuchyní navíc není úplně zvykem zaplňovat každý prostor na zdi a zavěšovat skříňky, čímž se okrádáte o drahocenný úložný prostor. Volba není jednoduchá a kuchyňská linka je hlavně pro ženy zásadní volbou. Budu tedy přát štěstí a šťastnou volbu.

 

 

Image by StockSnap on Pixabay

2019.03.04 | Admin | přečteno: 30148x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domov domácnost kuchyně výběr kuchyňská linka spotřebiče

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Černá díra

  Tak přesně v tu se poměrně často mění má kabelka. Nejčastěji pohltí platební kartu, nebo klíče od aut...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.05.15 | přečteno: 30103x

Zázračné CBD: Co dovede a hodí se i pro vás?

Konopí je známé pro své léčivé účinky. Řada sloučenin, které obsahuje, má mnoho velmi užitečných účinků pro léčbu různýc...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.08.24 | přečteno: 30137x

Tisíc a jedna rada, jak si usnadnit úklid v domácnosti

Známe to snad všichni. Vyhazujeme peníze za prostředky, které buď ani nečistí, nebo čištění s nimi zabere spoustu námahy...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2019.05.10 | přečteno: 30035x

Zážitková agentura ESENNCE.cz slaví

A má k tomu důvod.  V prestižní soutěži českého internetu ShopRoku se stala vítězem kategorie Dárky a zážitky. A...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2016.06.02 | přečteno: 30113x
 

Portál pro ženy