newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Švýcarsko – lyžařský ráj

 
Švýcarsko – lyžařský ráj

Koncept zimní dovolené vznikl právě ve Švýcarsku a je to na něm dodnes znát. Malebné vesničky v údolích nabízejí potěchu pro oko, malé i obří lyžařské areály pak dokonalý turistický komfort a lyžařské zázemí.

 

Švýcaři dokázali dokonale využít turistického boomu v minulém století a desítky čtyřtisícovek i menších štítů a ledovců osázeli lanovými drahami, v údolích vystavěli hotely a k tomu vybudovali infrastrukturu, jakou se může pyšnit málokterý světový lyžařský region. Lyžování ve Švýcarsku, to je sjíždění mnohakilometrových sjezdovek ve stínu strmých alpských vrcholů (koncentrace čtyřtisícovek je zde nejvyšší na světě), které i v dnešním člověku budí respekt z přírodních sil, jež je tvarovaly.

Alpy pokrývají až šedesát procent země a pro lepší orientaci mezi množstvím areálů a oblastí je vhodné sledovat sněhové zpravodajství. Švýcarsko se pyšní mnoha vysoko položenými lanovkami a některé ledovcové oblasti mají celoroční sněhovou pokrývku, v nižších polohách však sezóna končí o něco dříve a je tedy třeba být v obraze – středisko totiž může být sice otevřené, ale pouze v omezeném provozu, což vám může dovolenou zkazit. Alpské podnebí je navíc náchylné na teplotní i povětrnostní výkyvy, kdy rozdíly teplot mezi údolími a vrcholky hor v jejich těsné blízkosti mohou dosahovat až dvaceti stupňů Celsia.

Švýcarsko je domovem mnoha unikátních lyžařských destinací, žádné však nemá tak výsadní postavení, jako Svatý Mořic. Tento „švýcarský Hollywood“ se z malé podhorské vesničky vyvinul v destinaci, kde se konaly dvoje zimní olympijské hry, několik mistrovství světa ve sjezdovém lyžování a mnoho dalších světových sportovních klání. Celý rozlehlý areál má okolo tří set kilometrů sjezdovek pro sjezdové lyžování a přes dvě stě kilometrů běžeckých stop a noční lyžování si tady můžete každý pátek užívat až do dvou do rána. Poblíž Svatého Mořice se nachází jediná čtyřtisícovka kantonu Graubünden, Piz Bernina, a výhled na ni z horní stanice lanovky na Diavolezze patří k neopakovatelným zážitkům.

Pokud vám něco říká název Spenglerův pohár, pak vězte, že je pojmenován po rodákovi z Davosu, města vzdáleného od Svatého Mořice jen pár desítek kilometrů. Díky Alexandru Spenglerovi dosáhl Davos světového věhlasu ještě před zlatým věkem lyžování – jeho léčebna tuberkulózy hostila ve 30. a 40. letech kuriózní mix pacientů od nacistických pohlavárů přes americké letce až po běžné Švýcary. Sněhem pokryté velehory po válce posloužily k dalšímu rozšíření věhlasu tohoto jedenáctitisícového horského městečka a dnešní celková délka zdejších sjezdovek přesahuje neuvěřitelných 300 kilometrů. Kromě toho je Davos známým běžkařským střediskem, v rámci Davos Klosters je pak využívání běžkařských tratí zcela zdarma. Nachází se zde také největší otevřené kluziště v Evropě, několik švýcarských národních památek a pravidelně se zde koná Světové ekonomické fórum.

Alpské Švýcarsko je krajem paradoxů. Na jednu stranu se ve Svatém Mořici, kde slunce svítí až 322 dní v roce, potkávají baťůžkáři s noblesními dámami v kožešinách, na druhou stranu můžete v okolních vesnicích stále ještě zaslechnout starobylou rétorománštinu a v podhorských roubenkách narazit na tradiční způsob přípravy fondue. Pokud vás láká kosmopolitní atmosféra s nádechem tradice, bude pro vás Švýcarsko jako stvořené.

 

Více o lyžování najdete na portálu SNOW.CZ.

 

Foto: Petr Havelka - SNOW

 

(Image courtesy of Vichaya Kiatying-Angsulee at FreeDigitalPhotos.net)

2015.08.13 | Admin | přečteno: 30041x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zimní dovolená lyžování Švýcarsko Alpy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak dosáhnout cíle?

Každý z nás si chce splnit své sny a přání, jen nám občas chybí ta pravá motivace, která by nás posouvala dál. V tomto č...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.01.31 | přečteno: 30146x

I v Praze můžete bydlet levně bez kompromisů

Evropská hlavní města mají leccos společného. Na první pohled se v mnoha ohledech liší od „zbytku“ státu....
 
celý článek | Admin | 2016.07.01 | přečteno: 30139x

Kvalitní dřevěná podlaha vám bude sloužit po generace

Podlaha patří mezi nejdůležitější komponenty domu. Už jen z toho důvodu je na místě jejímu výběru věnovat patřičnou pozo...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.12.07 | přečteno: 30071x

Maluj podle čísel. Lepší antistresovou aktivitu nenajdeš

Stres je příčinou řady onemocnění. Dokonce nejen těch psychických, ale i fyzických. Jenomže říct si: „Nestresuj se!“, to...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.10.07 | přečteno: 30098x
 

Portál pro ženy