newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vše, co potřebujete vědět o stárnutí svého typu pleti

 
Vše, co potřebujete vědět o stárnutí svého typu pleti

Stárnutí jako takové ovlivňuje řada faktorů, a to genetikou počínaje, přes aktuální zdravotní stav a činnost hormonů až po způsob životního stylu. Co se týče stárnutí pleti, odborníci rozlišují několik variant stárnutí pleti podle jejího typu. Následně můžete vybírat z prostředků, které zachovají vaši pleť v co nejlepším stavu.

 

Asi nejdůležitější otázkou je, jak vlastně pleť stárne. Zastavit tento proces nemůžete, ale lze ho zmírnit. Ptát bychom se ovšem měli i na to, jak je možné, že někomu zůstává pěkná pleť i do relativně vysokého věku.

Mastná pleť

Mastnou pleť poznáte poměrně snadno už jen proto, že je lesklá a viditelně se mastí během celého dne. Projevuje se ve výsledku hlavně ucpanými póry, vrásky se na ní ale tvoří až později. To je sice fajn, na druhou stranu ale ženy s mastnou pletí bývají náchylnější k otokům a stárnutí pleti se projevuje především povislými tvářemi, dvojitou bradou či očními víčky s nadbytkem kůže. Operaci, která přebytečnou kůži odstraní, můžeme jen doporučit, protože výsledek stojí za to a vaše omlazení je prostě nepřehlédnutelné.

TIP: Stav vaší pleti může zhoršit příliš mnoho sladkostí a kořeněná jídla. Naopak velmi dobře jí prospívá například šípek, rakytník nebo sýr Cottage.

                                                                

Suchá pleť

Suchou pleť na sobě poznáte podle nepříjemného pnutí, svědění či pálení. Pleť bývá pokryta šupinkami a na dotek je spíše hrubší. Mít ji pro vás znamená, že v mládí neřešíte akné, zato ale velmi brzy poznáte, co jsou to vrásky. Nedostatek kožního mazu se na kůži zkrátka podepíše a dochází k takzvanému drobně vrásčitý typ stárnutí. V praxi to znamená hodně vrásek po celém obličeji. Suchá pleť nutně potřebuje hydratovat a vyživovat – je nezbytné zamezit ztrátám kolagenu.

TIP: Na tvorbu kolagenu negativně působí cukr, pleť intenzivně dehydratuje též sůl, proto zkuste tato dochucovadla co nejvíce omezit.

Smíšená pleť

Smíšená pleť se projevuje hlavně na čele, nose a bradě, kde je mastná, zatímco v ostatních partiích je zase suchá. Neplatí to na 100 %, většinou ale u žen se smíšenou pletí dochází ke kombinovanému typu stárnutí, při němž se snižuje pružnost pokožky a vrásky pokrývají různé části obličeje. Přirovnat tento efekt stárnutí můžeme ke vzhledu pleti, jejíž majitelky často přibíraly a zase hubly.

TIP: Hebkost a pružnost vrátí pleti tvaroh a med. Ideálně ji vyživují bez zbytečného zatěžování. Obě ingredience stačí smíchat, aplikovat na obličej jako pleťovou masku a nechat 15 minut působit. Pak vše smyjete vlažnou vodou.

                                                                

Normální pleť

Normální pleť se obvykle vyznačuje tím, že není ani příliš suchá, ani příliš mastná. Přesněji řečeno, nos je vždy trochu mastnější, ale tváře bývají suché, takže se na ní neobjevuje akné ani rozšířené póry. Ženy s tímto typem pleti jsou si vědomy, že je vše v pořádku a péči o pleť se příliš nevěnují. To je ovšem věc zrádná – už od 25 let života tělo přestává pomalu tvořit kolagen a elastin, takže kolem očí a úst se začínají tvořit miniaturní vrásky. Co se stárnutí normální pleti týče, nejčastěji hrozí takzvaný „unavený obličej“. Jde o typ stárnutí, při kterém poklesnou koutky úst a věk lze poznat hlavně na krku. Pokožka ztrácí pružnost a otéká. S tímto typem stárnutí obvykle zápasí štíhlé ženy. Jediným řešením je dodávat kůži dostatečnou výživu a soustředit se na to, aby byla zachována její elasticita.

 

2023.01.28 | Jana Brandtlová | přečteno: 30137x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pleť mastná pleť suchá pleť smíšená pleť normální pleť péče o pleť

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Železná neděle aneb advent už je tu

Každý zná tu bronzovou, ale hlavně stříbrnou a zlatou. Ne, skutečně není řeč o medailích, nýbrž o adventních nedělích...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.12.03 | přečteno: 30415x

Čím si připít na Silvestra? Bublinky nejsou povinnost!

Oslava nového roku se blíží, a tak je na čase začít přemýšlet, čím si vlastně o půlnoci připijete. Vsadíte na klasické š...
 
celý článek | Admin | 2018.12.08 | přečteno: 30089x

Koupete se rádi ve volné přírodě? Dejte si pozor na sinice!

Koupání je ideálním způsobem, jak se v horkých letních dnech osvěžit a zároveň si užít spoustu legrace s ro...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.08.01 | přečteno: 30128x

Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

Léto klepe na dveře a přirozeně nás všechny táhne ven. Vždyť komu by se v tak krásných dnech chtělo sedět doma, ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.06.18 | přečteno: 30168x
 

Portál pro ženy