newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Veronika (48): S manželem jsem se odcizili

 
Veronika (48): S manželem jsem se odcizili

Brzy to bude 25 let, co jsme se s mým mužem vzali. Vychovali jsme spolu krásnou dceru, která už vylétla z hnízda. Těšila jsem se, že to bude znamenat víc času pro nás dva, ale spletla jsem se. Během těch let jsme se odcizili natolik, že teď žijeme spíš vedle sebe než spolu. A já si to až donedávna vůbec neuvědomila. Dokud byla dcera doma, pořád se tu něco dělo. Ale teď s manželem neděláme společně prakticky nic a doma řešíme většinou jen provozní záležitosti. Nehádáme se a chováme se k sobě hezky, ale spíš jako přátelé než partneři, včetně intimního života. Každý máme své koníčky, svůj okruh přátel i představu o trávení volného času. Nejsem si jistá, jestli zrovna takto chci prožít zbytek života. Toužím po změně, ale ne v podobě jiného muže. Chtěla bych, abychom se zase sblížili s manželem, trávili společný čas a užívali si jeden druhého. Mému muži ale připadá všechno v pořádku. Jak ho mám přesvědčit, že má smysl nějak oživit náš vztah? Nebo to mám opravdu vzdát a smířit se s tím, jak to je teď?

 

 

Milá Veroniko,

první, co mě napadá, když čtu Váš dotaz je, že přátelství je víc než láska. A je to pravda. Kvalitní partnerství stojí na přátelském vztahu, nikoli pouze na vzrušení a intimním životě. Každopádně blízkost je důležitá. A vám pravděpodobně právě onen pocit blízkosti chybí.

Je skvělé, že jste jako rodiče hravě zvládli odchod dcery z domova i to, že máte své koníčky a jste na sobě nezávislí. Při pohledu zvenčí jde o naprostou idylu.

Nevím, jak moc jste s manželem mluvila o tom, že byste si přála mít více času, který strávíte s ním. Jako muž možná nechápe, o co vám jde, když doma všechno klape a je, jak má být.

Hledat jiného partnera by podle mě byla skutečně hloupost. Doma máte muže, se kterým jste prožila svůj život, máte společné zkušenosti, vzpomínky… jde jen o to, jaké kroky podniknout k opětovnému sblížení se.

Jak už jsem zmínila, pokud váš muž považuje vše za skvěle fungující, je potřeba si najít chvíli, kdy si sednete a Vy mu „po lopatě“ vysvětlíte, co potřebujete a co Vám chybí. Měla byste ale v tu chvíli už mít v hlavě pár návrhů, které by vaši žádost podpořily.

Můžete například zkusit partnerovi navrhnout, že 1 x týdně spolu půjdete do kina nebo na večeři, domluvit se, zda byste některý z koníčků, kterých, jak píšete, máte oba hodně, nemohli dělat společně.

Nebo si vyhradit čas a zařadit do programu koníček nový, společný. Koníček nebo jakýkoli nápad na oživení vztahu. Rad, jak to udělat, je plný internet, od nošení erotického prádla až k nápadům těžko představitelným. „Oživení“ musí být samozřejmě takové, aby se Vám oběma líbilo a bylo skutečným zpestřením života, což Vy sama můžete nejlépe vyhodnotit a vymyslet něco „na míru“ Vašemu vztahu.

Já osobně si myslím, že nejlepším začátkem jsou společné večeře či procházky, kdy si budete povídat. Nebo budete povídat zatím jen Vy. Můžete vzpomínat na vtipné příhody z minulosti nebo si předávat aktuální informace o svých koníčcích. I málomluvní muži se rozpovídají, pokud mají mluvit o nějakém svém hobby.

Základem zůstává vysvětlit partnerovi, že Vy to tak prostě potřebujete. Když se mu to nebude zamlouvat, klidně mu natvrdo řekněte, že pokud nezačnete věci dělat společně, může se také stát, že Vás snadno svede cizí chápající náruč. Přeci jen jste ještě velmi mladá…

Vůbec nevadí, ba naopak, že tyto své letmé myšlenky zformulujete a řeknete natvrdo nahlas. Takovým jasným vyjádřením porozumí i muž (s prominutím) citově zabedněný a bude se snažit pochopit, co pro Vás může udělat. Není třeba se bát jeho reakce, jen Vaše věty nesmějí v žádném případě znít jako vydírání! Třeba: „Když tedy se mnou nechceš v neděli na procházku, poohlédnu se po jiném „staříkovi". A podobně.

Nic, co by vybudilo mužskou ješitnost či ranilo ego, nesmí zaznít! Ale jinak klidně řekněte vše, co máte na srdci.

Myslím si, že pro začátek by to mělo stačit, pak je samozřejmě potřeba na společných chvílích pracovat, prohlubovat pocit blízkosti a spřízněnosti, a hlavně to, jak moc jeden pro druhého znamenáte.

Věřím, že s manželem opět najdete kousek cesty, který půjdete rádi společně!

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2021.01.26 | Jana Brandtlová | přečteno: 30056x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: manželství přátelství odcizení zájmy a koníčky sblížení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

ŠPATNÁ NÁLADA BÝVÁ ČASTĚJŠÍ NA PODZIM

Podzim, to je období, kdy příroda hraje všemi barvami a vytváří mnohdy úchvatnou podívanou. Vybaví se nám padající listí...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.10.20 | přečteno: 30160x

Alena (39 let): Manžel a rodina už o mě nestojí

Dobrý den, několik let jsem pracovala na vysokých manažerských pozicích v zahraničí. Když se nám narodil syn, byl s n...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.05.21 | přečteno: 30187x

Reflexní vesta může vašemu dítěti zachránit život

Počasí nám v posledních dnech dává jasné signály, že zima ještě zdaleka nekončí, a všem účastníkům silničního pr...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.02.29 | přečteno: 30110x

Hledáte stylové a kvalitní vybavení kuchyně? Vsaďte na léty prověřené smaltované nádobí

Když si vzpomenu na oblíbenou vůni svého dětství, vždycky se mi vybaví babička a její neodolatelná bábovka. Ačkoliv se j...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.03.23 | přečteno: 30075x
 

Portál pro ženy