newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Když barvy léčí

 
Když barvy léčí

Znáte „rýmičkovou“? A víte, která barva vašemu dítku uleví od kašle? Anebo proč je bílá barva pro hojení zlomenin naprosto nevhodná?

Takzvaná chromoterapie vám vše vysvětlí!

 

Pokud jste o ní nikdy neslyšely, chromoterapie je jednoduše terapie pomocí barev. Jde o metodu alternativní medicíny, která používá barvy a světlo k vyvážení a doplnění energií v lidském těle. Pozitivně působí na nerovnováhu jak na úrovni tělesné, tak i psychické a spirituální.

Duhová terapie

Chromoterapie používá základní barvy. Kromě neutrálních barev jako jsou černá a bílá, pracuje s červenou, oranžovou, žlutou, zelenou, purpurovou, tyrkysovou, modrou a fialovou. Každá z barev na nás nějak účinkuje, a díky jejich působení je možné překonat deprese, traumata i tělesné nemoci.

                                                                

Temná, na spaní dobrá

Je to trochu nezvyklé, ale pro dobrý spánek dětí jsou vhodné tmavé barvy. Pokud chcete, aby vaše ratolest spala klidným a posilujícím spánkem, vytvořte pro ni „kapsu“ z černé, popřípadě tmavě modré deky. Kapsou se myslí uložení dítěte tak, aby mělo deku pod sebou, a zároveň jí bylo přikryté. Černá barva napomáhá také hojení zlomenin, ačkoli klasická medicína s touto informací nepracuje.

Modrá barva má uklidňující účinky a funguje na rozbouřené emoce. Takže například po hádce s partnerem je lepší obléct se do tmavomodrých šatů než upadnout do mizerné nálady.

 „Rýmičková deka“

Od podzimu do jara se rýma nevyhne téměř nikomu z nás a dětem už vůbec ne. Zkuste jej hned při prvních příznacích zabalit do žluté deky tak, aby vykukoval pouze obličej. Žlutá barva má totiž sílu rýmu zastavit! A stejnou barvu využijte také tehdy, máte-li doma hyperaktivního potomka. Pomůže mu, pokud jednu nebo dvě stěny jeho pokojíčku vymalujete na žluto anebo bude nosit žluté oblečení. Tato barva „uzemňuje“ a dítě bude pozorněji vnímat. Pozor ale na to, že děti bez projevů hyperaktivity může žlutá tlumit až moc.

Co dalšího barvy umí?

Fialová barva pomáhá zastavit bakteriální typy průjmu a střevní chřipku. Zelená zase dokáže urychlit hojení povrchových zranění, a to od odřenin po spáleniny. Také pomáhá v případě nemocných jater a pomáhá odbourávat alkohol! Než se tedy vydáte na večírek, doma si pro jistotu připravte zelené oblečení na noc nebo použijte zelené lůžkoviny.

Další poměrně překvapivou informací je, že kombinace zelené a červené barvy má antistresové účinky.

                                                                

Význam jednotlivých barev

Červená 

Dodává energii, zrychluje metabolismus, celkově povzbuzuje a dodává sebevědomí. Příznivě působí při kašli, revmatických potížích a onemocněních kůže.

Modrá

Uklidňuje a pomáhá při nespavosti. Tlumí chuť k jídlu a tiší bolest. Určitě ji vyzkoušejte při boji s nadváhou či celulitidou.

Fialová

Dodává duševní sílu, pomáhá při neurologických problémech a při špatném fungování lymfatického systému.

Žlutá

Podporuje mozkovou aktivitu, zlepšuje myšlení a dodává energii. Pomáhá také při potížích se zažíváním.

Oranžová

Pozitivně ovlivňuje mezilidské vztahy, působí jako antidepresivum a produkuje pocit radosti. Na tělesné rovině pomáhá při řešení gynekologických problémů a je vhodná při potížích s ledvinami a se zácpou.

Zelená

Je ideální pro klid a duševní pohodu. Dokáže snižovat krevní tlak a podporuje dobré usínání.

Bílá

Zmírňuje stres, a i ona snižuje krevní tlak.

Purpurová

Navozuje dobrou náladu, vyvolává optimismus a celkově blahodárně působí na psychický i fyzický stav organismu.     

                                                                

 

Toto je pouze ukázkový výběr, jak jednotlivé barvy na člověka působí. Chromoterapie je ovšem mnohem komplikovanější, terapie pracuje nejen s jednotlivými barvami, ale také s jejich nejrůznějšími kombinacemi podle neduhů konkrétního člověka.

Pokud vás duhová terapie zaujala, není nic snazšího pro začátek vyzkoušet alespoň výše uvedené tipy!

 

 

2020.10.13 | Jana Brandtlová | přečteno: 30164x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: barvy léčba chromoterapie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Láska v čaji

Věříte na lásku na první pohled? Nebo na životní lásku jasnou z první schůzky? Co si pod tím představit? Je to podobn...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.09.10 | přečteno: 30245x

Úplně české americké lívance

Mám palačinkové děti. Myslím, že během jejich krátkého života už jsme doma nasmažili tisíce palačinek. Proto jsem vdě...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.24 | přečteno: 30100x

Letní pobyt na Pálavě? Poznejte to nejhezčí z jižní Moravy

Jižní Morava je krajem slunce, vína a pohody. Nádherná příroda, krásné památky a zajímavé akce sem lákají každý rok tisí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.08.08 | přečteno: 775x

Zobněte si slané sýrové sušenky

Slané pečivo nesmí chybět na žádné silvestrovské oslavě! Upečte ještě dnes domácí sýrové sušenky, po kterých se jen z...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.12.31 | přečteno: 30272x
 

Portál pro ženy