newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Věci, které se ve školách neučí

 
Věci, které se ve školách neučí

Možná vám to přijde jako poněkud staromódní téma. Všem je nám jasné, že na některé životní situace školní osnovy neexistují. Ale když se nad tím pořádně zamyslíte, opravdu víte, které hlavní věci musíte svému potomkovi místo školy předat vy sama?

 

Povězme si o pěti věcech, které byste měla znát a umět, abyste vedla spokojený život. A které by se od vás mělo naučit i vaše dítě.

Umět se rozhodovat

Když si vaše dcerka vybere špatný lak na nehty, přinejhorším se to nebude líbit jí nebo vám. Podle psychologů a koučů je u rozhodování nejdůležitější znát sám sebe, a podle toho volit. Pokud cítíte, že vaše rozhodnutí je správné, a jste o něm vnitřně přesvědčena, je velká pravděpodobnost, že se rozhodnete dobře.

Děti byste měly naučit rozhodovat se. Znamená to například, že jim dáváte na výběr – jídlo, oblečení, ptáte se, co by chtěly dělat… čím víc situací, kdy se musí dítko rozhodnout samo, tím lépe bude připraveno do života.

                                                              

Soustředit se

Byť to zní zvláštně, ve škole se děti soustředění nenaučí. Do jisté míry samozřejmě ano, ale… Opět s odkazem na psychology a kouče, pro soustředění je nejdůležitější vnitřní klid, kterého ve školní lavici určitě dosáhnout nejde. Pomáhá ale meditace nebo chvilka jednoduché činnosti, kdy jste sama se sebou. Třeba půl hodinky se sluchátky na uších, zavřenýma očima a jen a jen poslouchat hudbu.

Nejlepší nápady prý vznikají ve sprše. Tomu se dá porozumět, protože ve sprše se věnujete poměrně jednoduché činnosti, ale nic jiného přitom dělat nemůžete.

Zacházet s penězi

Odborníci tvrdí, že u peněz nejde ani tak o to, kolik vyděláváte, ale o to, zda s penězi umíte zacházet.  Podle finanční expertky Marcely Hrubošové existuje jednoduché pravidlo. Ať už vyděláváte 12.000 nebo 50.000 Kč, je potřeba si peníze rozdělit, a to nejlépe podle pravidla 1-7-2. 1 (10 %) je odměna sama sobě, 7 (70 %) jsou výdaje spojené s běžným provozem a domácností a 2 (20 %) pak tvoří úspory a rezervy. Pokud využijete tohoto snadného trojčíslí, s penězi vyjdete, a ještě i našetříte, tvrdí Hrubošová.

                                                                ​​​​​​

Každopádně naučit své děti znát hodnotu peněz je zásadně důležité. O penězích s nimi mluvte při všech vhodných situacích a důrazně jim vysvětlete, proč splátky a kreditní karty snadno vedou ke dluhům, které pak člověk nemůže splácet. A samozřejmě mluvte také o tom, proč si některé věci koupit nemohou.

Budovat přátelství

Podle dlouhodobých výzkumů se lidé, kteří kolem sebe mají přátele, častěji cítí šťastní. Mají s kým sdílet svůj život, nepřipadají si osamělí a zbyteční. O přátelství je potřeba pečovat, pak může být oporou na celý život. Ale nemusíte mít nutně jednu blízkou přítelkyni až za hrob. V průběhu života potkáváme přátele nové a vůbec není na škodu se i v pozdějším věku angažovat v nějaké společenské skupině.

Děti vnímají, zda a jaké kamarády jejich rodiče mají, dokážou vnímat, že vaše přátelství nejsou jen o sociálních sítích, a vy pro ně uděláte maximum, pokud jim půjdete příkladem.

                                                                

Být vděční

Neopominutelná věc, zdaleka nejen pro děti. Vděčnosti se většinou musíme učit i my samy. V současné době je o ní hodně slyšet v rámci témat jako je osobnostní růst či životní spokojenost. Jakmile se začnete soustřeďovat na pozitivní věci, na to, čeho si ceníte, uvědomíte si, že to dobré zdaleka není samozřejmostí. Budete se cítit mnohem šťastnější a vděčné za to, co máte.

                                                                

Na závěr skvělý tip, který můžete naučit své děti už v brzkém věku. Aby se na pozitivní věci lépe soustředily, mohou si každý den do speciálního diáře napsat jednu věc, drobnost či zdánlivou samozřejmost, ale věc, za kterou jsou vděčné.

Když budou mít děti poznámky o tom, co pro ně různé věci znamenají, uvědomí si bohatost života a budou mnohem spokojenější, protože zjistí, co všechno skvělého v jejich mladém životě už je!

 

2020.11.07 | Jana Brandtlová | přečteno: 30168x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: přátelství vděčnost škola

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pavla (35 let): Ve snu se stále topím. Co to znamená?

Několik posledních měsíců se mi vrací ten stejný sen, ve kterém se topím a nemůžu se dostat nad hladinu a nadechnout se....
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.05.05 | přečteno: 31021x

Jak strávit víkend v Praze? Tipy na výlet s kamarádkami

Vezměte s kamarádkami Prahu útokem! Poradíme, co si nesmíte nechat ujít a kde zažít, ochutnat a vidět ty nejlepší věci. ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.12.21 | přečteno: 30538x

Nejčastější chyby žen ve vztahu s mužem

Partnerské vztahy jsou neustále omílaným tématem a zabývá se jimi téměř každý magazín pro ženy, proto ani my nejsme v...
 
celý článek | Admin | 2015.04.06 | přečteno: 30072x

Hanka Č. – „Manžel mi je tajně krade“

Odsypala jsme si několik tabletek mimo, ať nemusím do krabičky a na víčko jsme přilepila tenký „kontrolní&ldquo...
 
celý článek | Admin | 2013.05.06 | přečteno: 29998x
 

Portál pro ženy