newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vánoční zvyky a tradice

 
Vánoční zvyky a tradice

Prosinec je tu a Vánoce se kvapem blíží! Když se řeknou Vánoce, tak si možná představíte krásně nazdobený stromeček, vonící cukroví a nebo štědrovečerní večeři. Pokud si chcete trošku zpestřit Vánoce a připomenout sobě a dětem, jak se slavily dříve, ukážu vám dávné lidové vánoční tradice a zvyky.

 

 

ROZKRAJOVÁNÍ JABLEK

Kdo by neznal zvyk rozkrajování jablíček. Jednodušše si vezmete jablíčko a rozkrojíte ho na půl. Pokud se vám ukáže z jadérek hvězdička, znamená to, že budete mít příští rok štěstí a úspěch. Naopak pokud jablko rozkrojíte a ukáže se tam kříž nebo bude vevnitř jablko červavé, tak podle tradice vás čekají v příštím roce nepříznivé věci. Samozřejmě není důvod k obavám, obvykle si stačí vybrat zdravé, velké jablko.  

LITÍ OLOVA

Na mnoha vánočních trzích je možné si zkusit lití olova. Tento zvyk spočívá v tom, že se nažhaví kousek olova nad ohněm a poté se hodí do studené vody. Olovo ve vodě na sebe vezme určitou podobu. Nakonec se kousek olova vyndá z vody a hádá se podle jeho tvaru, co člověka, který olovo do vody hodil, čeká v dalším roce. Například hvězda znamená úspěch, čtverec signalizuje harmonii v životě a kruh značí svatbu. Tento zvyk můžete provádět i doma, jelikož v dnešní době se dá již koupit sada na odlévání olova, kde je vše potřebné. 

POSÍLÁNÍ SKOŘÁPEK PO VODĚ

Skořepová lodička je poměrně snadná na výrobu. Budete potřebovat pouze skořápky od vlašských ořechů a svíčky. Do skořápky umístíte svíčku, kterou tam nalepíte nebo přitavíte pomocí vosku. Svíčky nesmí být moc vysoké, jinak by hned převrhly lodičku. Stačí už jen dát skořepové lodičky do větší nádoby s vodou. Pošlete lodičku a čekáte, jak daleko Vám popluje a zdali se nepotopí. Pokud Vám přepluje lodička celou kádi, tak můžete očekávat štěstí ve svém životě, naopak potopení lodičky signalizuje na životní cestě neštěstí.

HÁZENÍ BOTOU

Tento zvyk je spíše pro mladé slečny, které chtějí vědět, zda je v příštím roce čeká svatba. Dívka hodí za sebe bačkorou či jakoukoliv jinou botou. Pokud špička její boty bude ukazovat ke dveřím, znamená to, že v příštím roce ji skutečně čeká svatba. Naopak pokud špička hozené boty bude ukazovat k ní, bude si muset na svatbu nejméně jeden rok počkat.

 

Vánoce jsou obdobím, kdy se můžeme konečně zastavit a užívat si klidu. V průběhu času se změnily a nyní už mají naprosto jinou podobu, než měly dříve. Díky těmto lidovým vánočním zvykům si můžeme připomenout dřívější podobu Vánoc, zpestřit si tak svátky a ukázat svým dětem, jak slavily Vánoce naši předkové.

 

2017.12.05 | Petra Zápotočná | přečteno: 30180x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tradice zvyky Vánoce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bez hřejivé fleecové mikiny už ani ránu!

S přicházejícím jarem, kdy nás první sluneční paprsky pozvolna začínají lákat k venkovním aktivitám, nastává d...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2017.02.20 | přečteno: 30125x

Saunování nevynechávejte ani v letních měsících!

Léto sice ještě nezačalo, ale sluníčko už hřeje některé dny na maximum. Užívejte si horkých letních dní, ale nezapomínej...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.29 | přečteno: 30044x

Toaletní stolek – stylový doplněk ložnice, který si zamilujete

Víte, co si dobře pamatuji z pohádek o princeznách? Záběry, kdy seděly před svým toaletním stolkem se zrcadlem a česaly ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.16 | přečteno: 30059x

Skoncujte se suchýma rukama, které nás v zimě často trápí

Míváte také v zimě suché ruce? Je to velmi častý problém zejména v období, kdy teploty začnou padat pod bod mrazu. Ale i...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.12.16 | přečteno: 30041x
 

Portál pro ženy