reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Výměna manželek

 
celý článek | Andrea Sýkorová | přečteno: 30102x 2013.03.16

Operace uší

 
celý článek | Admin | přečteno: 30152x 2021.09.20

Sedmero rad pro bylinkovou zahrádku za oknem

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30144x 2016.03.22

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Uvařte si skvělý domácí punč

 
Uvařte si skvělý domácí punč

K atmosféře Vánoc pro mnohé neodmyslitelně patří vůně a chuť punče. Horký alkohol, ovocná šťáva, ovoce a další suroviny tvoří lahodnou směs, která zahřeje, uvolní a potěší všechny smysly.

 

 

Na každém vánočním trhu nechybí stánek s tímto nápojem a neustálé fronty hovoří o jeho oblíbenosti. Pokud by jste si ho ale raději vychutnali v teple svého domova, zkuste si uvařit vlastní domácí punč. Není to nijak složité a ani ingredience nejsou náročné. Punčů existuje mnoho druhů, stačí si jen vybrat podle své chuti. My vám přinášíme několik rozličných receptů z bílého vína, červeného vína i tvrdého alkoholu. A nechybí ani nealkoholická varianta pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí pít alkohol.

 

Vánoční punč

- 150 ml rumu

- 500 ml bílého vína

- 800 ml vody

- 280 g cukru

- 2 citróny

- 2 pomeranče

Z jednoho citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Vodu s cukrem, citrónovou a pomerančovou šťávou přivedeme k varu, pak přilijeme bílé víno a rum a opět přivedeme k varu. Do předem připravených a nahřátých silnostěnných sklenic punč rozlijeme a sklenice ozdobíme plátkem pomeranče a plátkem citrónu.

 

Citrusový punč

- 750 ml slabého černého čaje

- 200 g cukru

- 1 citrón

- 3 pomeranče

- kousek celé skořice, 2 hřebíčky

- 500 ml červeného vína

- 200 ml rumu

Do hrnce nalijeme čaj, přidáme cukr, šťávu z citrónu a pomerančů, kůru z půlky citrónu, skořici a hřebíček a 5 minut povaříme. Potom přecedíme, přilijeme víno a znovu zahřejeme až k varu. Odstavíme a přilijeme rum. Podáváme v nahřátých sklenicích.

 

Jablečný punč

- 1 jablko

- kousek skořice, 2 badyány, 4 hřebíčky

- 4 lžíce javorového sirupu ( můžeme nahradit medem)

- 150 ml calvadosu

- 250 ml jablečného čaje se skořicí

- 150 ml jablečné šťávy

- 250 ml vody

Jablko omyjeme, osušíme, vypíchneme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky i se sloupkou. Čaj promícháme s 250 ml vody, jablečnou šťávou, kořením a plátky jablek a na malém ohni asi 10 minut povaříme. Pak do horkého nápoje vmícháme javorový sirup a calvados. Punč i s kořením rozlijeme do 4 vysokých sklenic a můžeme podávat.

 

Zázvorový punč

- 3 lžičky sypaného černého čaje

- kousek kořeně zázvoru ( stačí 3 cm)

- 600 ml vody

- 200 ml rumu

- 200 ml červeného vína

- 4 lžičky medu

pomerančová šťáva, cukr a plátky pomeranče na ozdobu sklenic

Černý čaj zalijeme 600 ml vroucí vody a 3 minuty necháme louhovat. Kořen zázvoru oloupeme, nastrouháme najemno a vymačkáme šťávu. Vylouhovaný čaj přecedíme. Přidáme rum, víno, několik kapek zázvorové šťávy a med a směs zahřejeme (nevaříme). Okraje šálků navlhčíme pomerančovou šťávou a ponoříme do mističky s cukrem. Hrnky opatrně naplníme horkým punčem a dozdobíme hvězdičkami z oloupaného pomeranče.

 

Pomerančový punč

- 400 ml pomernčové šťávy

- 400 ml vody

- 100 ml koňaku

- celá skořice, několik hřebíčků

- pomeranč a máta na ozdobu

Vodu svaříme s kořením, přilijeme pomerančovou šťávu, dolijeme do horkých sklenic s koňakem a ozdobíme pomerančem a mátou.

 

Šípkový nealko punč

- 1-2 lžičky drcených šípků (dá se nahradit šípkovým čajem)

- 500 ml vody

- 200 ml pomerančového džusu

- 1 lžíce citrónové šťávy

- 4 lžíce medu

Drcené šípky přelijeme vroucí vodou, přikryjeme, necháme aspoň 15 minut odstát a přecedíme přes husté sítko nebo plátýnko. Pak do čaje přidáme pomerančový džus, citrónovou šťávu a zahřejeme. Při podávání dochutíme medem.

 

Jablečný nealko punč

- 900 ml jablečného moštu

- 3 lžíce medu

- 1 vanilkový cukr

- kousek skořice, 12 hřebíčků

- 2 jablka

Med a vanilkový cukr rozmícháme v moštu, přidáme kousek skořice a jablka – v každém je zapíchnuto 6 hřebíčků. Uvedeme do varu, pak přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a vaříme asi 5 minut.

 

Zpříjemněte si pečení vánočního cukroví a další sváteční přípravy sklenkou dobrého punče a hned vám půjde vše lépe od ruky:) Přejeme vám dobrou chuť a krásný zbývající advent.

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

 

2013.12.13 | Martina Limbergová | přečteno: 30296x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Vánoce punč alkohol svátky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Permanentní make-up

  Nebaví vás denně trávit dlouhý čas u zrcadla malováním očních linek a zvýrazňováním rtů? Neroste vám obočí...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.11.19 | přečteno: 30210x

Suchý šampón – záchrana na poslední chvíli

Určitě to také znáte. Večer se nečekaně naskytla neodolatelná příležitost jít na večírek, zapovídaly jste se po telef...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.03.21 | přečteno: 30082x

MÓDNÍ LÉTO

Pomalu jsme se dostali za první polovinu července a to je ten správný čas, kdy se můžeme obléknout do pastelovýc...
 
celý článek | Veronika Verbichová | 2014.07.21 | přečteno: 30139x

Jak vám barvy ovlivňují život?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vám barvy ovlivňují život? Existuje celá škála oblastí, kde se využívají barvy. Barvy...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.01.30 | přečteno: 30112x
 

Portál pro ženy